Nestiuti de nimeni, profitand de vremurile tulburi au jefuit o tara intreaga, ne-au jefuit pe noi, pe fiecare in parte... Am afirmat adestea ca Ceausescu, bun-rau cum a fost, la asasinarea sa a lasat in urma sa ceva construit si un popor innebunit de lipsuri... Dar Ceausescu a mai lasat ceva: o Romanie fara datorii si, atentie, caci este important, peste un miliard de dolari, bani lichizi. Stocati in Banca Nationala.
Am gresit. Suma este de peste DOUA miliarde de dolari... Mai exact 2, 03 miliarde, adica 2030 de milioane de dolari... Daca ar fi fost sa se imparta fiecarui roman, mare sau mic aceasta suma fiecare ar fi primit aproximativ 100 de dolari... Putin, a gandit desigur Iliescu si gasca, asa ca s-au hotarat sa ii imparta intre ei. Ca recompensa. Pentru ca au reusit sa omoare si sa raneasca numai 5.200 de romani.
Si pentru ca dupa prima mineriada, si negocieri cu partidele politice (unde Voican-Voiculescu se prezenta amenintator cu kalasnikov-ul agatat de gat), nemaiavand practic ici o opozitie reala decat poporul care zbiera neputincios in strada, simtind ca ceva necurat se intampla, baietii PSD, pe atunci FSN, au purces la cea de a doua lovitura de stat din Romania...
Ea a avut loc pe data de 3 februarie 1990, si a fost denumita de scriitorul si cercetatorul Vladimir Alexe in "Candidatul Manciurian" RomaniaGate... Buna denumire. Mi-a placut. Si am fost socat sa aflu, inca odata, daca mai era cazul, ca lungimea tentaculelor comuniste era mult mai mare decat ne-am putut imagina vreodata.
Voi cita un pasaj ca sa va puteti lamuri ce s-a intamplat, incepand cu 31 decembrie 1989: "Un raport al Curtii de Conturi, intitulat Raportul public anual, privind contul general anual de executie bugetara pe perioada 1990-1992, inaintat Parlamentului Romaniei in iunie 1996, prezenta rezultatele unui control efectuat la Banca Romana de Comert Exterior (ulterior Bancorex). Conform raportului, s-a constatat Cu acest prilej ca, dupa 31 decembrie 1989, BRCE preluase ilegal de la Banca Nationala a Romaniei suma de 2030 milioane dolari. Suma - apartinand Statului roman - se constituise, in principal, din urmatoaele resurse: Rezerva de Stat a Romaniei, in valoare de 727,6 milioane dolari; Fondul Valutar Centralizat al Statului, in valoare de 1.106 milioane dolari; Conturile fostului Oficiu Economic Central "Carpati", in valoare de 153,4 milioane dolari si 43 milioane dolari puse de catre BNR la dispozitia fostului Minister al Comertului Exterior si Cooperare Internationale.
Aceste grave ilegalitati au fost sesizate Parchetului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie din 2 septembrie 1995, fara sa se declanseze urmarirea penala a vinovatilor. Cu toate insistentele, inclusiv cele ale mass-media, procurorul general din acel moment, Vasile Manea Dragulin, a pastrat o tacere totala, si destul de stranie, fata de aceasta uriasa delapidare a valutei Romaniei.
Potrivit Raportului Curtii de Conturi, la data de 31 decembrie 1989 Rezerva de Stat in valutara a Romaniei - definita ca atare prin Decretul 314 din 15.07.1978 era de 727,6 milioane dolari. Numai ca, la aceeasi data, aceasta suma figura in evidenta contabila a BRCE, ca imprumut financiar primit de la BNR, din Rezerva de Stat in valuta a Rornaniei. Desi BRCE sustine ca ar fi folosit cei 727,6 milioane dolari pentru asa-zise plati externe, Curtea de Conturi a constatat ca, in realitate, BRCE nu putea sa justifice acest lucru cu documente.
Adevarata lovitura avea sa vina insa pe 3 februarie 1990, cand BRCE cumpara cei 727,6 milioane dolari, la cursul oficial. Adica, 1 dolar egal 14,45 lei! Care "lei" ii erau imprurnutati tot de Banca Nationala. Astfel, dintr-un foc, BRCE si-a transformat in lei datoria de 727,6 milioane dolari, care reprezentau rezerva valutara a Romaniei. Operatiune ilegala, deoarece BRCE - fara sa aiba competenta necesara - preluase intreaga Rezerva de Stat in valuta a tarii, majorandu-si propriile disponibilitati valutare cu suma mai sus mentionata. Conform Decretului 314/1978 al Consiliului de Stat - in vigoare la acea data - Rezerva de Stat in valuta a Romaniei era intangibila.
Pe de alta parte, Legea Finantelor nr. 9/1972- si ea in vigoare la aceasi data - stipula ca fondul valutar facea parte dintre rezervele de stat ale Romaniei. Aceeasi lege mai specifica ca administrarea Rezervei de Stat in valuta se putea face doar prin lege. Astfel incat, lichidarea Rezervei de! S!tat in valuta nu era posibila decat printr-un Decret-Lege. Permitad lichidarea Rezervei de Stat valutare a Romaniei, Banca Nationala a incalcat flagrant Decretul nr.3 14/ 1978 al fostului Consiliu de Stat.
Alt fond, "Fondul Valutar Centralizat al Statului" (FVCS) se gasea constituit - potrivit raportului Curtii de Conturi - pe numele Bancii Nationale, in baza decretului nr. 78/7 martie 1988. La 31 decembrie 1989 - constata Raportul - acest fond, care se cifra la 1.106 rnilioane dolari, se afla insa in evidennta BRCE (si nu a BNR), dar intr-un cont distinct, in afara bilantului. La 7 ianuarie 1990, Consiliul Frontului Salvarii Nationale abroga Decretul nr. 78/1988, fara sa adopte o alta reglementare, care sa stabileasca cine si in ce conditii putea dispune de cele 1.106 milioane dolari.
Astfel, invocand abrogarea Decretului 78/1988 - dupa cum constata Raportul Curtii de Conturi - BRCE (Presedinte Vasile Voloseniuc) nu a mai tinut o evidenta contabila si statistica distincta pentru incasa rile si platile din FVCS. Raportul Curtii de Conturi constata ca, la 25 junie 1990, BRCE lichidase practic contul FVCS, fara nici o dispozitie di!n !partea titularului, adica a Bancii Nationale. 1.106 milioane dolari se "topisera" astfel, in doar cateva luni, in buzunarele BRCE, fara ca aceasta banca sa aiba vreo autorizatie legala pentru administrarea fondului. Astfel, BRCE a devenit principala "resursa" de fabricare, imediat dupa 1990, a "miliardarilor de carton" si de "credite neperformante", acordate generos clientelei politice a Frontului Salvarii Nationale. Cardasia dintre Mafie si CFSN pornise cu dreptul, si ea va continua. Prin delapidarea valutei Statului roman din 1990 de catre BRCE, CFSN deschidea larg calea marilor "ingineni financiare" care an urmat, punand bazele "caracatitei" mafiote, care va secatui Romania. Asta nu era insa totul.
Tot la 31 decembrie 1989, o suma cifrata la 153,4 milioane dolari, care constituia contul fostului "Oficiu Economic Central Carpati" (OECC), era insusita de acelasi BRCE (presedinte Vasile Voloseniuc), in ciuda faptului ca Decretul-Lege 30/18.01.1990, privind lichidarea contului fostului OECC, nu nominalizase BRCE ca administrator al acestei sume. Legal, suma de 153,4 milioane dolari ar fi trebuit sa fie preluate nu de BRCE, ci de patrimoniul statului, care nu era gestionat de BRCE, ci de Banca Nationala.
Alte 43 milioane de dolari intrasera ilegal si disparusera in buzunarele fara fund ale BRCE. in baza unor decrete din anii 1982 si 1983, BNR pusese la dispozitia temporara a fostului Minister al Comertului Exterior si Cooperarii Internationale (MCECI) 43 milioane de dolari, cu titlu de imprumut, - dobanda. Raportul Curtii de Conturi a constatat insa ca BRCE nu a restituit aceasta suma BNR, ci a cumparat-o la 3 februarie 1989. Deoarece cei 43 milioane de dolari de care beneficiase fostul MCECI fusesera alocati din rezerva valutara a statului, lichidarea obligatiei de restituire a sumei intra - potrivit Decretului-Lege nr. 10/31 decembrie 1989 -doar in competenta Guvemului Romaniei si nu a celor doua banci."
Credeti ca nu se cunosc vinovatii? Mai incercati. Sunt binecunoscuti. Data de 3 februarie a marcat inceputul erei miliardarilor de carton. veti gasi tot soiul de nume. Unele foarte familiare. dar despre aceasta in episodul urmator...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu