duminică, 15 noiembrie 2009

Trei babe. Doua se cearta. Una e "in absentio".

Trei babe. Una baga sopirla, si le lasa pe celelalte doua sa se paruie. Tactica se pare demna de orice baba cu centura neagra la sopirle. Si se pare, o tactica reusita, oponentele paruindu-se cu spor in fata intregii comunitati.
***
"...
Depolitizarea administratiei statului

Crin Antonescu: Un presedinte care voi fi deasupra interselor partizane cu un prim-ministru independent voi face acest lucru constrangand partidele sa inteleaga ca politicul trebuie sa ramana la nivelul ministrilor si secretarilor destat. Sustin Legea functionarului public asa cum a fost ea adoptata in 2005. Mai jos de ministru si secretar de stat nu trebuie sa mai actioneze criteriul politic.

Traian Basescu: As aduce aminte sa am criticat public atunci cand guvernul a emis OUG care permite politizarea aparatului de stat. Legea educatiei pervede ca directorii de scoli sa nu mai fie membri de partid. PNL a atacat la CCR legea exact pe articolul care prevede ca directorul unei scoli sa nu mai fie membru de partid.

Crin Antonescu: Am atacat legea pentru ca am considerat ca se aduce atingere la drepturile omului.


Traian Basescu: Aceste incompatibilitati sunt stabilite prin lege si pentru alte categorii. Politicienii se bucura de o larga gama de incompatibilitati.

***
Pura demagogie. Nici un politician rRoman nu va accepta vreo data o depolitizare reala. Cum mai poti controla meoarele, daca depolitizezi? Si cum mai recompensezi meoarele harnice?

Reforma statului si Parlamentul unicameral

Traian Basescu: Trebuie sa venim la un vot uninominal curat, intr-un tur sau doua. 300 de politicieni de buna calitate pot fi gasiti in Romania.

Crin Antonescu: Am venit cu un proiect de lege care sa reduca numarul parlamentarilor. Calitatea vietii politice nu tine de numarul de parlamentari. Sunt de acord ca legea electorala trebuie modificata.

***
Clar, toata lumea e de acord cu reducerea numarului de bashinosi care se numesc Pirtz-Lamentari, care dorm in front pe banii nostrii. Problema e ca motivatiile difera, de la politicieni la natiune. Pentru ei se pune problema de-a controla mai usor, pentru noi, de bani.
Haideti insa sa lasam gargara votului uninominal. Cit timp oamenii nu au nevoie sa demonstreze nimic pentru a fi votati, e o buha si asta. Dar au dreptatea lor: ce sens are sa demonstrezi ceva cuiva ceva, daca subiectul oricum nu intelege...?

Reforma educatiei

Crin Antonescu: Cred ca putem discuta foarte mult pe aceasta tema, in primul rand trebuie sa intelegem sistemul. Pactul national pentru educatie este unul bun, dar nu a fost respectat de presedinte si de Guvernul Boc. Trabuie sa rediscutam modul de salarizare, nu mai trebuie sa fie platiti la plata cu ora. Respectul fata de educatie este esential, dar nu trebuie sa reducem educatia la scoala. Din atitudinea presedintelui trebuie sa inteleaga oamenii ca primul model este invatatura.

Traian Basescu: Eu am cautat sa fiu un modul si m-am dus in fiecare zi la serviciu. Si am incercat sa respectul votul cetatenilor fara sa abandonez telurile pe care mi le-am propus la inceputul mandatului. Una din prioritati a fost educatia. Cred ca educatia trebuie sa se axeze pe cateva coordonate: prima trecerea de la o educatie bazata pe memorie la una care sa dea copiilor competente. In functia de stadiulo de pregatire se fixeaza doua niveluri: unul cel de baza apoi cel avansat care trebuie sa se dobandeasca la finalul liceului. Printre competentele pe care un elev trebuie sa le dobandeasca sunt opt printre care competenta in limba romana, competenta de a invata. Regret aplicarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

***

De acord, TREBUIE sa avem o reforma a invatamintului. Dar bazata pe criterii de performanta. Si la dascali, si la invatacei.
Nu scrie nici unde ca daca esti la fel de idiot precum curul unui magar batrin, trebuie sa termini o facultate, eventual si un master, pe baza de prezenta si invatat pe de rost. Esti prost si lenes? Stai naibii in banca ta. Educatia e doar pentru cei ce o apreciaza. NU pentru tot prostu'.
Nu scrie niciunde ca apartenenta la un partid sau o familie iti da dreptul sa profesezi la o facultate mare. Nu ai, personal, nici un aport la invatamint si calitatea lui? Stai dracului invatator la scoala de retarzi de la Prabusitii-Copaceni. Acolo te poti da domn literat, poti cotzai in voie sotia sefului de post, si poti face de rusine oricind Premaru' ca e mai prost ca tine. Iar tu sa fii in continuare prost ca nuca. Asa de prost incit sa puta locul dupa tine. Nu ai ce indobitoci generatii intregi la o facultate renume. Intr-o lume normala nu ar trebui sa iti permita nimeni asta.
Ar cam fi cazul sa curmam domnia mediocritatii. Nu credeti? Un sistem care produce oameni mediocri nu are de unde sa produca performanta. Si nici macar nu il putem banui de intentii de gen.
Pe de alta parte, plateste, dom'le, pe cei ce merita. Cei ce au performanta. Cei ce produc oameni valorosi.

Dezamagirea fata de Romania

Crin Antonescu: Dezamagirea nu e niciodata o scuza pentru lipsa de actiune.

Traian Basescu: Demagogia ca ne pleaca tinerii si oamenii valorosi trebuie sa o ducem in planul realitatii. Eforturile facute de Romania in ultimii trei ani au fost facute pentru libera circulatie a fortei de munca. Orice om valoros poate privi pe piata fortei de munca, sa spuna sunt competent si atunci poate lucra in Germania, Marea Britanine sau Romania. Cred ca e timpul sa iesim din povestea "ne pleaca tinerii". Alaltaieri am fost la Oracle unde 1400 de tineri produc softuri vandute in intreaga lume. Solutia este sa ne batem pentru ca tinerii nostri sa poata opta pentru a munci aici sau in Olanda, Germania sau alta tara. Cu certitidine multi se vor intoarce in Romania, un exemplu este sistemul bancar. Batalia noastra trebuie sa fie pentru a li se permite sa lucreze unde doresc. Ma tem ca e mult mai cinstit cel care face o alianta transparenta decat cel care sta doi ani sub papucul lui Hrebenciuc.

Crin Antonescu: Eu nu am facut parte din aceasta alianta. Ati lipsit tare mult ca presedinte vreo cinci ani.

Traian Basescu: Pot sa accept ca am lipsit din anturajul celor care va sustin, dar nu am lipsit romanilor. Stiu si Dan Voiculescu si Ion Iliescu mi-au simtit lipsa.

Crin Antonescu: Cu domnul Geoana, Iliescu si Vanghelie nu am facut eu alianta.

Traian Basescu: Eu am avut curaj sa condamn crimele comunismului pe cand dumneavoastra radeati cu domnul Iliescu. Nu am facut parte din FSN.

***

Domnilor, nu putem vorbi despre dezamagirea fata de tara noastra. E o tara. Asa cum e ea. Cu acel "r" mic in fata, sau fara.
Putem spune insa enorm de multe despre dezamagirea fata de politicieni si cei ce conduc aceasta tara. Alesii "boborului". Cei care este.
Toti rostiti vorbe mari despre oamenii care pleaca. Cum ca se vind pe bani. Cum ca nu au sira spinarii. Domnilor, orice om bine pregatit in momentul in care vede ca va fi preferat un mediocru, va pleca. Lasati-ma naibii cu briliantii absolventi de studii politice sau bancare. Chiar si cu realmente-briliantii nostri absolventi de IT. NU tii o tara cu ei. E grav ca cei care sint performanti in domenii productive nu au de ales decit sa plece, daca doresc o viata de calitate. Iar asta e un subiect pe care "ne faceam ca nu-l vedeam". Iar aici raul are surse exclusiv politice. Daca ia avint performanta si productia, se schimba polii banilor. Iar oamenii care au muncit serios sa isi faca bani nu mai dau asa de usor "subventii". Si e foarte probabil sa investeasca intr-un politician care sa vrea cu adevarat sa faca ceva. Si sa nu mai puteti bloca asta cu un control al unei corupte Garzi Financiare. Iar de asta va e frica la absolut toti. Ca cineva va face ISTORIE. Si neamul vostru de lipitori va disparea.
Deci, privind prin aceasta prisma faptele, personal, consider demagogie pura orice ati spune. Si stiti si voi ca e asa.

Relaxarea fiscala

Crin Antonescu: Cota unica va fi redusa in timpul mandatului meu. Nu voi incerca niciodata sa impun ceva executivului. Eu nu candidez ca sa fiu preseidnte si sa fie impusi anumiti oameni. totul se poate discuta. Eu am aceasta viziune si voi sustine ca aceasta masura sa se fie transpusa in realitate.

Traian Basescu: Nu pot sa vorbesc in acest moment despre o relaxare fiscala. Cota unica poate fi redusa la 16 la 14 la suta. Eu am vorbit despre reducerea

populatiei care sa traiasca din productia agricola. In mediul rural se face productie agricola, acolo trebuie sa ajutam ca oamenii sa isi infiinteze linii de procesare a productiei agricole. Pentru asta utilizam bani europeni. Pana cand stimulam aparitia de IMM-uri in mediul rural, micul fermier va ramane sarac si nu se vor strange bani la bugetul local.

***
Relaxare fiscala? Intr-o tara care impoziteaza si diareea cainilor? Iar fiscalitatea e afacerea personala a clasei conducatoare? Nu va mai kkti pe jucarii, fratilor, ca tot nu va crede nimeni...

Ce carte si ce film ati citit ultima data sau vazut ultima data si v-au placut?

Traian Basescu: Levantul de Cartarescu. Ultimul film vazut a fost un documentar.

Crin Antonescu: Ultima carte este legata de crestrea si decaderea Imperiului Britanic. Ultimul film vazut a fost Parfum de femeie. Ati promivat femeia obiect, femeia cu succes facil, ati invitat o ziarista pe masa in loc de un ziarist, dar nu ati promovat modelul femeii care creste copii si tine casa si modelul femeii de succes care ajunge sus nu prin succes usor.

Traian Basescu: Gresiti in abordarea dumneavoastra. Un barbat care are trei femei in casa respecta femeia. Pentru mine femeia este mai importanta decat dumneavoastra. Nu aveti in societate valoarea unei femei.

Crin Antonescu: Femeile din Romania nu sunt ,,pasarici'' si nici ,,tiganci imputite''. Adriana Saftoiu si Renate Weber nu au fost promovate de dumneavoastra.

Traian Basescu: Eu am un respect imens pentru femei. Sotia mea este prima doamna si a fost foarte mult promovata.

Crin Antonescu: Cum va simtiti cand peste doua treimi va considera mai rau decat Ceausescu?

Traian Basescu: Sunt un politician care a predat dosarele la CNSAS, care a avut curajul sa vina in fata parlamentului si sa le spuna ca trebuie sa se reformeze, sunt un politician care a avut curaj sa spuna ca avem nevoie de militari americani la forntiera de est a Romaniei, sunt un politician care a spus ca Marea Neagra este un obiectiv strategic, sunt cel care a spus ca trupele romanesti trebuie sa ramana in Afganistan. Sunt un poltician care a reusit sa convinga ca Summitul NATO poate avea loc la Bucuresti. Sunt politicianul care a sustinut proiectul Nabucco, sunt politcianul care a lasat tara un pic mai mare cu circa 9.000 de kilometri patrati. Cred ca sunt un politician care ar ce sa spuna romanilor la sfarsit de mandat. Nu stiu daca veti avea ocazia sa faceti raportul onestitatii fata de natiune. Va invita sa privim la televiziuni si sa vedem o atmosfera creata prin cuvintele: "Presedintele face scandal". In decembrie 1989 tot asa se spunea ca niste oameni fac scandal. Priviti la televiziunile lui Vantu si Voiculescu si veti vedea ca se spune ca presedintele face scandal.

Traian Basescu: Domnule Antonescu, pentru ca aveti de la mine o bila alba perntru participarea la dezbatere tinand cont ca presedintele are un program mai incarcat decat al unui candidat si nu am sa va pun nicio intrebare.

Crin Antonescu: Ati spus ca veti pleca pe mare daca veti pierde. Cu ce veti pleca ca nu mai este flota?

Traian Basescu: Nu exista niciun document semnat de mine prin care se aproba vanzarea flotei. Brevetul meu este valabil oriunde in lume.

Crin Antonescu: Nu ati castigat nicio batalie din cele pe care le-ati dus in mandatul dumneavoastra. Unele dintre tezele dumneavoastra au fost bune. Daca vreti ca in Romania institutia prezidentiala sa nu se privatizeze sub presedintialui Mircea Geoana, aveti grija pe cine votati.

***
Considerind la ce s-a ajuns plecind de la o intrebare despre carti... trag concluzia ca nici unul nu citeste ce ar trebui. Sau in nici un caz la baza nu au citit ce trebuia, ci ce a impus partidul. Iar filmele sint in mod clar gresite la ambii catindati. Unul s-a uitat de prea multe ori, in tinerete la "Crucisatorul Potemkin". Iar celalalt de prea multe ori la "Ace Ventura", in speta la Jim Carrey.
Si, domnilor politruci, nu cred ca, de fapt, vreunul dintre dumneavoastra agreeaza femeile. Va place sa le futeti, va place sa le afisati, va place sa va folositi de ele, va place sa sfidati cu ele. Va place sa le tineti in curtea dumneavoasta atita timp cit produc bani pentru dumneavoastra. Acelasi lucru insa il puteti face si cu papusi gonflabile. Ar fi mai eftin, dar nu da la fel de bine.

..."
Sursa: Romania Libera. Trebuie sa precizez ca si eventualele greseli gramaticale isi au sursa tot acolo.

***
In concluzie.
Discutia asta s-a redus de fapt la eternul " tu nu ai facut!... ba tu nu ai facut".
Cu insignifiante exceptii nimeni nu a avut ca sa spuna ca a facut.
Iar despre ce ar fi trebuit concret sa faca, tacerea e totala.
Despre ce ar trebui sa intentioneze, o data ajunsi presedinte, argumentatia e la fel de inexistenta.
Deoarece nu e interesant CE afirmi ca vrei sa faci.
Cit sa demonstrezi CUM vrei sa faci.
Iar pentru asta e necesara stiinta si viziune.
Inexistenta la ambii.

***
Si nu pot sa nu remarc deosebita calitate literara si gramaticala a discursurilor si raspunsurilor ambilor catindati.

***
Deh, sint pe masura calitatii populatiei conduse de ei.
Ce sa mai vrem, ce sa mai cerem?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu