sâmbătă, 18 septembrie 2010

Sambata aceasta, o zi de luni deghizata...


Toti ne plangem de ziua de Luni. Ca e o zi rea, ca nici iarba nu creste, ca... diverse prostii. Bantuit fiind de niste insomnii, descopar, noapte de noapte, ca avem parte de o zi de luni perpetua, de vreo 20 de ani, asa. Iar la diversele "zicale" despre ziua de luni, ar trebui adaugat si "lunea rRomanul e mai prost".
***
Ca orice om ce nu are somn, incerc sa imi fac de lucru. Ma uit pe forumuri, pe site-uri. Mai comentez pe ici si colo. Si, tot mai tare isi face loc impresia ca poporul rRoman NU poate fi salvat. O sa ma contraziceti, cu diverse zicale, cu diverse exemple, chiar si cu diverse filosofii sau discursuri despre democratie. Vax, domnilor si doamnelor! Poti fi salvat de orice in lumea asta, dar de tine insuti, nu. De 20 de ani ni se aplica aceeasi schema, in momentul in care se savarsesc mizerii tocmai de catre cei care ar trebui sa ne fereasca de asa ceva. Schema milenara rRomana. Diversiunea. Si, mai mult de atit, cit de bucurosi sintem, ca popor, cind e oferita suprema pilula a fericirii, dreptul de-a comenta. Ai spune ca traim din asta, ca mancam din asta si e scopul vietii a 22 de milioane de rRomani. Inclusiv al meu.
Nu intelegem insa, nici un pic si niciodata, ca e vorba de suprema momeala, plasata in capcana de soareci a acestei tari.
Comentariu, fara sa poti pune in aplicare ce doresti, nu are absolut nici o valoare. De aceea, intentionat, se permite asta.
In momentul in care o Lege spune ca negrul e de fapt alb si te penalizeaza daca nu subscrii, democratia adevarata se incheie. Dar folosesc cuvintul "democratie" corect? NU. Folosesc acest cuvint si eu, ca foarte multa lume, in mod fals, deoarece e asimilat cu un cuvint care nu are legatura cu sensul cuvintului "democratie", de fapt. Pot spune mai degraba ca Dreptatea se incheie. Ceea ce nu e totuna cu Democratia. Aceasta alaturare a doua cuvinte grecesti, demos si kratos, nu a savarsit lucruri bune decit rar, si deobicei cit timp oamenii au avut arme cu care sa isi apere libertatile si viata. Iar de obicei, a sfarsit prin a exclude Dreptatea. Si spune multe, foarte multe, despre dorintele si valorile unui popor. Insa pina si "dreptatea" e un termen tendentios. La ora actuala apartine celui care tine pusca. Exact ca in cei 2000+ de ani de istorie trecuti, de cind omul a parasit maimutele in copac, sau de cind Dumnezeu a introdus suflet intr-o bucata de lut. Cu niste scurte interludii de "libertate", consecinte ale unor mari conflicte armate care ne-au adus aminte ce valoare are viata si a fi om. Iar cum, astazi, din nou, doar unii tin pusca... ma intreb ce se intampla cu cuvintele care sint consecinta dreptatii, ca de exemplu libertate, sau echitate.
Sint modalitati prin care poti "sclaviza" un cuvint? Un sens al unui cuvint? Se pare ca da! Totul e sa o faci cu capcana potrivita pentru a-l putea prinde, momeli se gasesc intotdeauna. Chiar si pentru cuvinte. Restul e istorie de mult. Sau tactica.
"No man prevails, when freedom fails" A spus asta un om mare. A avut dreptate?
***
Am momente in care pun la indoiala, in mod serios, utilitatea acestui blog.

Un comentariu:

  1. "Insa pina si "dreptatea" e un termen tendentios. La ora actuala apartine celui care tine pusca. Exact ca in cei 2000+ de ani de istorie trecuti, de cind omul a parasit maimutele in copac, sau de cind Dumnezeu a introdus suflet intr-o bucata de lut."

    Mi-a plăcut foarte mult acest pasaj. Dreptatea - ca termen tendenţios. Excelentă găselniţă!

    RăspundețiȘtergere