duminică, 19 septembrie 2010

King for a Day, Boc for a Lifetime!




Inca o trezire prea matinala la activ. Deja a devenit un obicei. Ca si cititul a diverse afirmatii de intentie ale lumii politice, pe tabloide. Sau ca si barfele interpolitice atit de obisnuite. Iar astazi de dimineata citeam despre faptul ca Sebastian Vladescu considera ca Emil Boc sufera de o "intelegere limitata a economiei".
***
Nu, doamnelor si domnilor: Emil Boc intelege in mod tendentios economia acestei tari. NU e absolut nimic "limitat" in asta. Tot timpul am acuzat ca PDL in general, si actualul Guvern in special (remaniat, ne-remaniat,rRomaniat, cit e Boc acolo...e tot aia) ca doresc doar o salvare a sistemului. Oare de ce doresc asta? Oare de ce o fac tocmai asa? Asta ca sa intelegem, sau macar sa incercam sa intelegem cum e cu "limitarea" asta.
***
Capitolul "motivatie" e de fapt foarte simplu. Intrebati oameni peste 45 de ani unde lucreaza. O sa ramineti surprinsi, dar cei care lucreaza (inca) dintre ei, o sa raspunda ca "intr-un birou". Hmh. Adica cum...intr-un birou? Simplu. Acum 20 de ani, cind Ilici Stahanovici Bergovici Rahatovici a dat Lovilutia, oamenii astia aveau 25 de ani. Zbierau tare, si inca mergeau la vot. Sa nu uitam ca "domnisoara de la Apaca" a devenit "doamna de la Birou". Mai concret, sa nu neglijam componenta feminina a acestui "trib" de lepre. Chiar daca pare misogin ce spun. Ei, de la sapa, Ilici i-a trecut la birou, pe o mare majoritate din ei. Sau ele. Si au devenit din niste nulitati in lumea fabricilor, niste nulitati la birouri, "indispensabili" sistemului. Oameni cu drept de vot, cu care NU ai ce face altceva, nu au fost niciodata buni de nimic. Refuz sa glorific adinca arta a datului de "click" intr-un program de contabilitate sau evidenta. Probabil ca la sat, de unde vine majoritatea acestei clase, o fi o dovada de genialitate sa tii un pix in mina. Iar daca sint destul de multi care afirma asta, probabil statul se simte obligat sa mearga pe aceasta tema. Sa admitem ca ar dori sa faca ce trebuie. Ok. Ce faci cu o generatie de lepre? Cum ii mai convingi sa te voteze?
Bun, o sa ziceti, dar de ce au ales sa faca lucrurile chiar asa? Si asta e, din pacate, tot la fel de simplu: deoarece nu au avut de ales. E singurul mod in care poate fi salvat, inca o data, sistemul. Cineva trebuie sa plateasca si pentru astia, si, de fapt, e firesc ca nu clientii politici. Doar nu ei au votat, voit, oameni care au mentinut Sistemul viu, ci Boborul. Care s-ar putea sa descoperiti ca nu a fost chiar asa de nevinovat, sau in necunostiinta de cauza. Iar banii trebuie sa vina la buget, vrem-nu vrem, cei care ne-au imprumutat nu ne iarta. Caile de realizare sint doar doua, cit timp nu produci, si NICI NU VREI sa produci. Tai din cheltuieli. Desigur, cea mai buna cale ar fi fost sa ucida sistemul. Caz in care ne alegeam cu o armata de someri forever. Presupunind ca cineva din aceasta armata de nulitati isi gaseste de lucru in afara muncii de birou, cit ar rezista acolo? Back to the roots, unde de fapt le e locul? Sa presupunem ca maximum un an. Ego-ul de "domn" acumulat in anii de uzat scaune nu cred ca permit cuiva invatat cu belitul matzului sa reziste unde e de munca. Si? Dupa aceea? Simplu, legea iti permite dupa minim 6 luni sa iei din nou bani de somaj de la stat. Rezultat:X+1 x numarul de someri actuali. Ceea ce e de nesuportat pentru o economie care si asa de-abia mai suporta clientii mari de partid, care obisnuiesc sa se razbune, daca nu platesti ce ai promis ca platesti. Deci, mai bine taiem 25% de la toti, in ideea ca adevaratii premianti din clasa birocratica oricum nu ajung la sapa de lemn, din 3000 ron daca iei 25%, tot ramine destul cit sa traiesti bine. Iar cei mici, prin prisma faptului ca au fost pastrati totusi in functii, stau linistiti si cam tac din gura. Intr-adevar, urarea "sa traiti bine" capata sens, acum. Pacat doar ca in acest fel.
***
Desigur, vor fi greve. Insa guvernul, cind si daca va fi deranjat, cu adevarat, de eventuale "miscari", va ameninta cu o eficientizare reala. Iar atunci linistea si acceptarea va cobori peste tara. Consensul va fi, cu adevarat, total. "Cind maninci rahat, sa taci". O sa vedeti cit adevar este in aceasta frumoasa zicala populara.
***
Ei, vedeti voi, dragi cititori, exact aceasta atitudine o consider eu CEA MAI MARE DOVADA DE COMUNISM. Pot spune chiar imbecilitate si prostie comunista: NU mai exista resurse sa perpetuezi acest sistem. Steaua nu are voie sa apuna, nu e asa? Insa, nu pot spune ca baietii nu au invata din istorie, atita doar ca au adaptat ce au citit. Iar ucisul de capre primeste o noua dimensiune la activ:
"Problema nu e numai a noastra, ci mai ales a urmasilor-urmasilor nostri"
Oamenii vor sa se asigure ca pot bifa si capra lui Jean Luc Picard cu asta. Eventual, si capra lui Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu