vineri, 11 iunie 2010

We live forever! Stupid, but forever!


“Trei culori cunosc pe lume

…inseamna ca-s daltonist?”

***

Avem o tara. Asa cum e ea. Vorba celor mai invatati ca mine, avem trei provincii “istorice”. Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca. Primordial, nu inteleg sensul definitiei “provincie”. Sensul e de posesie a cuiva. Putem spune ca avem 3 tari diferite istoric, unite intr-un singur mare rahat, prost condus, si mai prost administrat si reprezentat mizerabil. Populat de cca. 22 de milioane de egocentrici lenesi. Spun lenesi, ca sa nu spun mai rau. Da, lenea noastra e o regula, iar exceptiile nu fac decit sa o confirme. Si sint tot mai putine, rRomanii prefer sa emigreze decit sa slujeasca la confirmarea regulii, caci stiu si ei ca “cine munceste, ori e prost, ori nu gandeste”.

Ne laudam cu un trecut glorios. Realitatea este ca exista unele mici sclipiri de glorie, intr-o istorie presarata cu vanzari de neam, tradari si lasitate. Iar din istoria acestui neam razbate o realitate trista. Nu se poate guverna aici decit cu toporul sau prin permisiunea de-a fura, combinata cu toporul. Cine a avut un Topor destul de ager, a guvernat singur, cine nu, si-a facut aliati hotii dominanti, si ei cu Topoarele lor. Avem o singura constanta, ca neam. Abuzul. Dacii abuzau sclavii, boierii abuzau iobagii, politicienii abuzeaza oamenii de rind. De timpuriu, au existat doua tari. Cea a celor abuzati si cea a abuzatorilor. Sint absolut intrigat de faptul ca 2000 de ani de istorie rRomanii au iubit acest sistem. Si continua sa o faca.

In acest moment, politic vorbind, asistam la cea mai penibila reprezentatie de balci ieftin, din istoria acestei tari. Avem trei partide dominante, care se lupta pentru salvarea unui sistem viciat. Ma rog, doua partide dominante, si unul care se vrea mai dominant. Maghiarii sint neimportanti. Se vor da intotdeauna cu cel mai tare, contrar teoriei despre ei, reprezinta rRomania mult mai bine decit rRomanii: se vor vinde mult mai repede ca ei, si, de ce nu, mult mai bine. Insa, vorba lunga, saracia omului. Sa vedem un pic ce e cu partidele noastre.

***

PSD. Primul aparut pe scena, chiar daca sub alt nume. Pastorit de fostii premianti PCR, gen Ilici Bergovici, a absorbit toate beizadelele nomenclaturii, si toti noii imbogatiti pe sistem tovarasesc. Ne-au blagoslovit cu cea mai imbecila constitutie posibila, cele mai labile si interpretabile legi posibile in afara Africii si Americii Latine, totul ambalat in pretentii europene. Au pus la punct cel mai corupt sistem de care a beneficiat aceasta tara de la nasterea ei pina acum. Au dat cele mai grave exemple de abuz si bun-plac posibile in secolul 21, incepind cu mineriade si continuind cu furturi fatise.

Ce motive ar avea sa schimbe sistemul? Absolut nici unul. E un partid in care lucrurile se invart in jurul a doua lucruri. Puterea si banii. Puterea e cel mai important lucru pentru cei de scoala veche. Ei stiu, precum Mao, ca daca ai dosarele, nu ai nevoie de bani. Oricum vei primi tot ce vrei. Pentru cei de scoala noua, banii primeaza. Lipsiti de abilitati politice reale, considera ca pot cumpara orice cu bani, de la preservative, la judecatori in CSJ. Mita insa e o constanta a ambelor categorii, indiferent ca e vorba de mita electorala, politica sau pur si simplu mita in bani. Scopul e simplu: exclusivitate. Doar eu fac bani aici, doar eu domin aici. Spre ghinionul noastru ca neam, au o piata larga de desfacere, recte pensionari, bugetari, armata, politie si tot ce inseamna capuse.

Pentru ei, e sistemul perfect.

***

PDL. O corcitura. Provenita din o aripioara a FSN si transfugii liberali cu apucaturi de stanga, un wannabe PSD in toata Gloria sa. Un fel de Star Trek: The New Generation, care si-a invatat bine lectia de la inaintasi. Partid de “dreapta”, in realitate in cel mai bun caz centru-stinga. Adica au preluat ce le-a convenit de la abele spectre politice, si au aplicat prin metode de stinga. O haita de flaminzi, avizi dupa “realizarile” financiare ale gloriilor locale PSD. Au facut insa ceva ce PSD nici macar nu a incercat, si anume a substituit glorios vorbele faptelor. Clientela lor este exclusive financiara, nu se incurca cu oamenii de rind. Merg pe ideea ca dupa ce nimeni nu mai are un ban, poti cotzaii regina balului pe-o inghetata si un zambet frumos. Incep sa cred ca ei vad rRomania ca pe un fel de Venezuela, cu locatie in Europa. Un fel de feudalism modern, in care “boierii” sint feriti de rele, pe spatele supusilor.

Ce interes ar avea ei sa schimbe ceva? Niciunul. Au in schimb mare interes de a schimba clientelele PSD cu clientelele lor, fie ca e vorba de clientela financiara, birocratica sau edilitara. Icoana lor e pozitia de forta Iliesciana a anilor ’90, ambalata in demagogii populiste. Si cu o lipsa de profesionalism pe care nici macar PSD nu o mai are. Tipica anilor ’90.

***

PNL. Partid de dreapta. Inca din anii ’90 au demonstrat o “versatilitate” cel putin dubioasa (vezi Radu Campeanu). Si au demonstrat clar ca poti fi de dreapta, dar poti aplica metode de stinga foarte cu succes (vezi Tariceanu). Si poti fura la fel de eficace ca orice stangist ( vezi Patriciu). In orice caz, poti fi mult mai demagog si lipsit de mesaj ca orice democrat ( vezi Chucky). Pentru ei e simplu. Ei “vor”. Ce vor? Vor tot. Banii, puterea, tot. Exista, deci au tot dreptul sa doreasca toate acestea.

Nici ei nu au interesul ca sistemul sa se schimbe. Daca se schimba in bine, ar trebui sa demonstreze profesionalism pina si in furt sau abuz, si nu se pune problema. Prefera per ansablu, ca si cele doua partide de mai sus, mita.

***

Un lucru uneste, in mod clar, cele trei partide de mai sus. Sistemul. E sistemul in care ei pot ramine ceea ce sint, si noi, rRomania de categorie B, putem ramine ceea ce sintem. Batrinesca incremenire in traditie si furt.

***

Pe linga clasa politica a mult-prea-fericitei noastre tari, mai avem, insa, si o suma de categorii-satelit, clientelare pe baza de vot si fidelitate. Toata chestia e comparabila cu corpul uman.

Avem un creier. Justitia si administratia. Corupti, corupatori si coruptibili. Ei asigura cadrul legal al marii escrocherii care e tara asta. Fideli sistemului si celui care ii hraneste, in ordinea specificata. Ei formeaza o ala rRomanie in sine. rRomania actelor. Cu cit mai multe, cu atit mai bine pentru ei. Pot ascunde orice intre ele. Aceste doua categorii sint ca mainile intunericului. Mina stinga fabrica actele, mana dreapta le legalizeaza, sau legifereaza. Legea? E interpretata la bunul plac, indiferent de text sau precedente. “Asa vrea muschiu’ meo!” ar trebui sa fie deviza acestor doua categorii de lipitori. Deci, ei fabrica catusele.

Avem o carutza de muschi. Armata, politia, jandarmeria, SRI, etc. O suta de milioane de grupe muschiulare, la dispozita creierului. Absolut stupizi, coruptibili si dispretuitori fata de lege. Legea e pentru ei ceea ce le acopera actiunile, si, nu in ultimul rind, abuzurile, infractionalitatea si incompetenta. Nu sint multe de spus despre ei, stim cu totii cum devine. Nu poti filozofa despre prosti. Deci, ei monteaza catusele.

Avem un trup. Bugetari, regii “autonome”, zone “defavorizate”, rRomi, intr-un cuvint, o masa de manevra enorma de Pasari ale Domnului, fara vreun scop, vreo utilitate sau folos. Sint copiii sistemului. Sistemul ii hraneste, ii multiplica. Traiesc ca plantele. Se nasc, iar o tara intreaga trebuie sa le bage mancare in gura, din cauza faptului ca parintii lor nu au folosit prezervativ dupa balul de la caminul cultural, unde s-a beut rachiu de pufoaica. O duc bine mersi. Nu au facut nimic, nu fac nimic, si in mod sigur, nu vor face nimic. Raiul pe pamint. Caci clasa muncitoare merge in rai. Ei acorda legalitate prin vot catuselor.

Ca orice trup, are si un kur. Pensionarii. Generatia de aor. Pensii special, pensii de boala inchipuita, pensii pentru 40 de ani de frecat mitzu’ la un servici unde mergeau doar ca sa nu stea acasa, ca-i trimitea Ceaula la canal. Salam de Sibiu, cascaval si cozonac de la Leonida. Asta a insemnat revolutia pentru ei. Acum, s-a adaugat algocalminul. Inutilitatea a existat intotdeauna. Ei sint o anexa la trup. Un pic mai puturoasa, ca orice kur. Deci si ei legifereaza catusele, ca doar si Nana Floare de la Rascacati are dretul sa-l voteze pe Geoana sau Basescu, nu?

***

Exista si o lipitoare externa, un stat-in-stat de cind lumea. Popii. Vorbim prostii, facem exact pe dos, iar statul ne si plateste pentru asta. Nu raspundem pentru infractionalitate. Nu platim taxe. Nu e raiul? Criza e omniprezenta in rRomania, insa la Popi, nici pomeneala de asa ceva. Din contra, isi fac propria varianta de Casa a Boborului. Insa, ei nu fac politica. Sint absolut impartiali. Ling in cur orice politician care se intampla sa guverneze. Tolerant si profesional. Oarecum, putem spune ca ei binecuvanteaza catusele. “Nu-I ierta, Doamne, ca stiu prea bine ce fac!”

***

Desigur, in toate categoriile enumerate mai sus exista si exceptii. Fac insa doar o confirmare a regulii.

***

Dragut e ca pina acum nu cred sa fi scris ceva ce nu stiati. Si mai dragut e cind cei ce remarca sus si tare asta sint infierati. Sistemul nu se discuta, se executa, nu? Fiecare are un idol, cu care a votat. Si, cu cit a luat mai tare teapa pe propiul vot, cu atit urla mai tare despre imacularea idolului. Ma uit la oameni tineri, care sint de partea PSD. Nu, tineretea nu e o scuza. Nu, nu se poate invoca tineretea pentru a tolera intoarcerea mizeriei rosii. In ziua de azi accesul la informatie e liber si facil, nu poti spune ca nu ai de unde afla, sau nu stii cu ce se maninca PSD. As dori sa vad macar un singur politician de frunte PSD care sa nu fi fost macar o data cercetat penal. Nu ma conving NUP-urile. Ce om cinstit e cercetat penal, in lumea asta? Nu imi povestiti de Ponta. Nu e relevant. Ponta nu e decit o alta Bunicutza, numai ca mai tinara, cinstita , saraca si mai pregatita sa faca fata cotzaielii escrocilor gen Nastase sau Hrebenciuc. Geoana? Geoana e mort, numai ca e atiti de prost incit nici el nu isi da seama ca e mort. Indiscutabil, paiul arata de unde bate vantul.

Mi-a fost servit, mai deunazi, argumentul ca ce face PDL acum ar trebui tolerat in ideea ca mai bine ei decit PSD. Clar, orice e mai bun decit PSD. Ca un mic reminder, ultimul mandat al lui Ilici Bergovici Iliescu a fost castigat pe baza de NU VADIM. NU nu e o ocupatie. Oricit te caci pe tine, ramine doar o amarita de negatie, cu majuscule, pusa acolo sa abureasca prosti. E ca si cum i-ai intreba pe PDL-isti ce fac, iar ei ar raspunde…”Noi?!? Noi facem NU PSD! Si ne ocupa tot timpul! In rest, ce mai pica pe linga… Ca se intampla sa pice pe linga chiar banii dvs. de taxe, e o pura intamplare!” NU, faptul ca sint impotriva PSD NU e o scuza viabila. Si in nici un caz nu ajunge. La urma urmei sint doar niste cacaciosi de slujbasi, platiti din banii nostri. La o firma privata, cu ce presteaza ei erau de mult la coada, la somaj. Dar la bugetari merge, nu? Ca de fapt asta sint toti. Niste bugetari. Superplatiti sa o frece la infinit. In ideea lor, platiti sa fure la infinit.

Unii imi toaca nervii cu ideile lui Antonescu. E o mica problema, doar. Antonescu NU are idei. Are comentarii. Si evident, dorinte. PNL e mort politic. De asta a avut grija Tariceanu impreuna cu Patriciu. Nici macar in rRomania nu ajunge sa vrei.

UDMR nu merita pomeniti, nu conteaza, precum am zis si mai sus. Cind o sa se infiinteze un Campionat Mondial de Limbi In Cur, o sa aduca tarii asteia o medalie de aur la inca un sport. Macar atita contributie sa aibe si ei. Ionopot, figyielem, in rest. Si, pina nu uit, boszmeg, si, evident, lofasz!

***

Straniu e ca am primit tot soiul de pareri habotnice de la oameni inteligenti si cititi, dealtfel. Grecii spuneau ca zeii le iau intai mintile celor pe care vor sa-i piarda. Dar zeii, ca orice fantasme si dumnezei, traiesc DOAR atita timp cit credem in ei. Doamnelor si domnilor, mai credeti in minuni, in zei? Eu nu.

***

“La inceput a fost cuvintul”. Pina si Dumnezeu a pornit de la ceva. Chestie de bun simt. In continuare credeti ca cearta politica si incapacitatea intelectuala, a politicienilor, de-a gasi solutii vor scoate tara asta din impas? Credeti ca mai e cineva acolo, out there, care sa isi permita, politic vorbind, sa isi ia de la gura ca sa ne salveze pe noi, o natie care e cum e? Credeti ca bugetul de stat “produce” prin amenzi si taxe?

Va mirati ca sintem unde sintem? Eu nu! Chestia e, doar, ca trebuie sa vezi mai mult de cele trei culori celebre ca sa vezi abisul de linga noi…

2 comentarii:

  1. traiasca-n veci si infloreasca... Uraaaaaaaa! Uraaaaaaaaaaa! Uraaaaaaaaa!

    bine ca plec...

    RăspundețiȘtergere
  2. nU E CHIAR ATAT DE NEGRU VIITORUL!
    pOATE IL VOR "ROSII" acestia sa -l transforme!
    Insa, astept cu infrigurare 2012!
    Tu, ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere