marți, 23 februarie 2010

Toleranta...ca si casa omonima...

Totdeauna ne-a placut sa nu facem mai nimic reformator, ca neam. Linistea si pacea unor traditii vechi, chiar daca rele si nefolositoare, ne-au facut sa ne simtim in siguranta, in maruntenia noastra, ca neam. Insa cind chiar s-a reformat ceva, sau s-a adoptat ceva nou, totul s-a facut la modul extrem, poate pentru obtinerea unor efecte contrare, in fapt.
Am urmarit o discutie destul de interesanta pe VoxPublica legata de integrarea romilor, si de tipica bita in balta aplicata de Popeye. Foarte frumos, ca intentie, ca se doreste o integrare a romilor, dar nu e chiar asa de simplu.
Sa privim un pic problema mai de sus, asa. Ce se intampla cu romii? Se intimpla un lucru foarte simplu: sint la nivelul unor hoarde de tatari din evul mediu. De ce? Fiindca a fost cel mai simplu lucru prin care puteau obtine bani. Cum s-a ajuns la asta? Tot la fel de simplu. Nu cred ca a fost ideea lor, cit ideea unora din "celebra" Politie rRomana, care a descoperit ca pot castiga si ei de pe urma furturilor lor. Pentru ei, situatia e mai mult decit buna, tara noastra a devenit un fel de baza de operatiuni, in care sint in perfecta siguranta in fata oricaror legi sau oameni, din doua motive. E stiut ca aici cu destui bani scapi chiar si de o crima. Iar legea favorizeaza infractorul in fata victimei. Au ales, deci, varianta cea mai facila si buna pentru ei. Integrare, dezvoltare si alte chestii de gen sint doar praf in ochi pentru a mai umfla bani de la stat sau UE. Haideti sa nu mai confundam declaratia de intentie cu fapta. Vorbind de integrare, ar prefera sa ne integreze ei pe noi, ca sa nu mai plateasca nici cei doi lei care ii platesc jegosilor care le permit sa isi perpetueze jaful si abuzurile.
Ar trebui sa urim acest lucru? A trebui sa actionam impotriva? Ar trebui sa punem un capat la toate astea?
Incep sa cred ca nu dorim asta. Si, de fapt, ne dorim sa devenim noi necivilizati, decit sa-i civilizam pe ei.
Sa ne gindim un pic, de la ce a inceput tot. Personal, institutionalizarea furtului si jafului romilor cred ca a inceput o data cu permisiunea de-a se crea partide pe criterii etnice, acordata de celebru mizerioman de provenienta roma Ion Ilici Bergovici Iliescu. Toti sintem cetateni romani, aici. Vrei sa fii rom in romania? Nu cred ca se poate. Ai cetatenie romana, nu roma. Daca doresti sa ai o cetatenie roma, mergi si fa o tara a romilor, aiurea, unde o sa poti. Aici, daca vrei sa beneficiezi de tot ce decurge din nenorocita de cetatenie romana, INCLUSIV de pasaportul care iti foloseste la furat, joaca dupa reguli. Asta e o pozitie corecta in fata acestei probleme.
Din ce am scris mai sus, razbate ura etnica, ar spune unii. Fals. Nu urasc romii. Cel mult ii dispretuiesc. Urasc insa cumplit romanii care s-au vandut pe doi lei acestor jegosi ai acestor vremuri. Si care in continuare ii lasa sa isi faca jocul. Ii urasc asa de cumplit incit le-as inchide tot neamul. Si aici vorbesc de justitia romana, plina de "intelectuali de valoare", care le permite , in mod perpetuu, sa comita diverse fara nici o frica. Ca roman, daca furi un mar si esti prins, faci inchisoare. Ca rom, asta ar fi discriminare. Vedem case, vile, masini, si altele ale romilor. Iar toti sint someri. Hai sa nu ne intrebam de unde au avut banii. Hai sa punem o alta intrebare simpla: taxele, care sint obligatorii la toti cetatenii romani, s-au platit la banii aia? De ce nu se face nimic in privinta asta? Fiindca sint multi, agresivi, iar romanii sint lasi si dornici de voturi? E posibil sa fii sfidat de hoti la tine acasa iar legea sa-i si apere? Se pare ca da.
Cultural...? Nu am nimic impotriva culturii altor rase, popoare sau natiuni. Insa media romana insista asupra unei inciocardelizari a romanilor. Ca Basescu a zis ce a zis, e firesc. Unde s-a nascut el, asa o fi. Acolo, din multe puncte de vedere Asia e mult mai aproape decit Europa. Nimic de condamnat in asta, e vorba pur si simplu de geografie. Dar nu amestecati toti vorbitorii de romana in aceeasi oala. NU am spus romanii, ci vorbitorii de romana, intentionat. E stiut ca fata rRomaniei care convine autoritatilor e cea asiatica. Mentalitatea de sclav, lipsa valorii vietii umane si prostia convin de minune. Iar ideea de abuz, oprimare, sau furt e primita mai usor de cei cu mentalitatea aceasta. Nu am nimic impotriva faptului ca maneaua, atribuita de Marinarul Sifilitic al Tarii la 99% dintre romani strica ziua multora peste tot, la televiziuni, la radio, oriunde. E dreptul prostului sa asculte ce vrea. Insa am foarte multe impotriva faptului de-a fi bagati toti in aceeasi oala. Si sa zicem ca etichete de gen as prefera sa imi aplic singur. Nu am nevoie de un cocalar de Murfatlar, cu un intelect mult sub medie, chiar daca cu o pozitie sociala de top, sa faca asta.
Toti am dori sa fim mandri ca sintem romani. Din pacate, nu mai putem asta. NU se mai poate. Facem tot ce putem contra acestui lucru. Absolut tot. Sau poate romania mea nu e aceeasi cu rRomania multora cu acelasi pasaport. Si atunci incep sa ma intreb, justificat, zic eu, ce ma leaga de aceasta tara, ca Banatean. Politic, economic, cultural si chiar geografic. Limba nu ajunge. Australienii, americanii, englezii si inca citiva altii vorbesc aceeasi limba. Si sint un frumos exemplu de tari diferite. Prospere.
***
Voi ne vreti asiatici. Noi ne vrem europeni. Ce rost mai are combinatia atunci?
***
Semidoct dixit.

2 comentarii:

  1. teinseli aici...asiaticii sint la mii de ani lumina de oiropa.....in plus..ca arta, tehnologie, nivel de viata, cultura.....depinde ce parte a asiei ai in vedere

    RăspundețiȘtergere