joi, 14 ianuarie 2010

R.I.P. Bela Kamocsa...


A murit Bela Kamocsa. Dumnezeu sa-l primeasca. A insemnat ceva pentru muzica orasului meu natal. Si nu numai.
Doar 66 de ani...
***

"1962-1971 Fondează, alături de Moni Bordeianu, Nico Covaci , Claudiu Rotaru şi Pilu Ştefanovici, celebra formaţie rock “Phoenix” cu care cântă până în anul 1971. Editează single-urile: “Vremuri”, “Totuşi ca voi sunt”. Apare în filmul “Canarul şi viscolul”.

1970 obtine, cu “Phoenix", Premiul 1 la Festivalul Arhitecturii din Bucureşti cu Opera rock de concepţie proprie “Omul are 36 ore”.

1972-1976 incepe să cânte jazz împreună cu Paul Weiner si Puba Hromadka, în cadrul trupei “Gramophon ”, până la plecarea celor doi companioni în Germania.

1978 reformează “Gramophon”, cu Doru Apreotesei la clape, Mihai Farkas la tobe, Liviu Butoi la saxofon, el însusi cântând la ghitarã bass.

1981 înfiintează un nou grup de jazz alături de Mircea Tiberian si Liviu Butoi.

1982 cântă cu Eugen Gondi si Toni Kuhn, în trioul “Teophrastus”.

1982 începe să cânte alături de Johnny Bota, împreunã cu care va fonda celebra “Bega Blues Band”.

Cântă la toate festivalurile importante de jazz şi blues din România, precum Sibiu, Braşov, Costineşti, Satu Mare, Constanţa, Bucureşti.

1990 şi 1991 participă la cel mai mare festival de jazz din estul Europei, de la Debrecen, cântând pe aceeasi scena cu Elvin Jones, Charlie Mariano, N.H.O.Pedersen, Charles Lloyd, Larry Corryell.

1990 infiinţeaza Gala Blues Jazz Internaţional din Timişoara, cel mai mare şi longeviv festival al oraşului. Este fondator al festivalului de Jazz de la Gărâna.

1992 participă, împreună cu BBB, la Festivalul de la Privas (Franţa), unde obţine Premiul de Popularitate.

1994 cântă la festivaluri şi concerte din Europa, precum cele din Frankfurt, Hamburg, Bensheim, Leverkusen, Augsburg, Schwabisch Hall, Crailseim, Koenigsberg, Novi Sad, Warsowia, Krakowia, Viena, Budapesta, Osiec.

2002 cântă cu “Phoenix” la Festivalul de la Mamaia, apoi în două concerte extraordinare de la Opera Româna din Bucureşti şi la Sala Polivalentă, marcând astfel 40 de ani de la înfiintarea cestui grup, la care s-au alăturat artişti precum Gheorghe Zamfir sau Manny Neumann.

2002 în luna iulie sustine, împreunã cu BBB, o serie de concerte în Germania, în landul Renania de Nord-Westfalia. În octombrie se remarcă la Festivalul de jazz de la Sibiu, unde urcă pe aceeaşi scenă cu faimosul Jean"Toots"Thielemans.

2003 în 8 martie, evoluează într-un concert extraordinar numit “De la Gershwin la Sting”, pe scena Operei Române din Timisoara, în compania BBB şi a orchestrei simfonice a Filarmonicii “Banatul”, dirijată de Cristian Oroşanu, marcând astfel jubileul înfiintãrii formatiei Bega Blues Band.

2003 organizează (fiind director artistic) cea de-a doua editie a festivalului de blues de la Jimbolia- Jimbo Blues, cu participare international În noiembrie reeditează succesul spectacolulului “De la Gershwin la Sting”, în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului de blues şi jazz din Timişoara.

2004 împreună cu BBB şi István Gyárfás, Mirela Zafiri şi Mircea Bunea, acompaniat de Big Bandul Radio din Bucureşti, susţine un concert extraordinar, pe scena Sălii Radio din Bucureşti şi este distins de catre Radiodifuziunea Română şi Ministerul Culturii cu titlul de CEA MAI BUNA FORMATIE DE BLUES -JAZZ- DIN ROMANIA, care este un echivalent al premiului Grammy.

A cântat cu cei mai renumiti jazzmani români, precum Johnny Răducanu, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Marius Popp, Liviu Butoi, Dan Ionescu, Eugen Gondi, Toni Kuhn dar şi cu artişti internationali ca Paul Weiner, Puba Hromadka, Puiu Minda, Nicolae Simion, István Gyárfás, Sylvain Beuf, Manuel Rochemann, István Grencsó, Gyula Molnár.

2004 este distins de către Primaria Timisoara cu Premiul de Excelenţă.

2005 - 2007 organizează Festivalul de blues Blues pentru Timişoara.

2005 concert extraordinar Jimi Hendrix- Simphonic împreună cu Filarmonica Banatul, cu săli pline.

2006 cântă în deschidere la celebrul grup Emerson Lake and Palmer şi Chris Fralow Group la un Gastroblues festival din Paks-Ungaria.

2007 - concert aniversar Bega Blues Band-25 ANI invitat special Mony Bordeianu împreună cu Filarmonica Banatul."

Sursa, aici.

Un comentariu:

  1. Dumnezeu sa il odihneasca. Am avut un mare respect pentru el, chiar si inainte de a sti ca era co-fondator Phoenix...

    L-am cunoscut la Clubul de jaz "Pod 16" prin 1993-1994 si el mi-a dat acordurile jazzy pentru Georgia lui Ray Charles...

    Tot nu pot crede ca s-a dus...

    RăspundețiȘtergere