marți, 30 noiembrie 2010

Legea Muncii si manoasele Campii de Bumbac ale Patriei


Sintem un Bobor perfect. Ne schimbam o data cu moda, vremurile, si, de ce nu, cu anotimpurile. De ce nu s-ar schimba si legile la fel? Avem in fata o lege noua a Muncii. Controversata, plina de tipicele chichite si scapari, facuta parca de niste diletanti, sau niste rau-voitori.
Laitmotivul sint banii la buget in acest an, economia si..."eficientizarea". In aceste conditii, fara sa aprofundez prea mult, mi-au cazut ochii pe unele parti ale acestei legi, desigur, asa cum e ea descrisa de presa:
Perioada de probă în care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsă, iar contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade, angajatorul având dreptul să încadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă.
***
Doamnelor si domnilor, cam ce inseamna asta? Pai. In primul rind, in locurile unde se angaja mult, recte agenti, vanzatori in general, s-a incheiat povestea cu munca legala si se va lucra doar la gri. Pina si o fabrica va avea dreptul de-a angaja sezonier doar, sub pretext ca angajeaza cu forme in regula. Cu asta, s-a zis cu orice drept al angajatului. Deoarece putem vorbi de angajati DOAR dupa o perioada de proba. Cum, personal, inca nu am auzit de CAS-uri platite inaintea unei angajari efective, oare ce impact va avea asta asupra banilor care ar trebui sa mearga la buget? Asta apropo de... economie, eficientizare, bani catre stat.
Deci, acest paragraf elimina dintr-un foc si majoritatea muncii legale, si drepturile angajatului.
***
Perioada în care angajatorul trebuie să asigure fiecărui salariat concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, va fi redusă de la 15 la 10 zile.
***
Deci, realizati ca nici macar un zugravit cum trebuie nu se va mai putea face, in casele Romanului? E foarte adevarat, insa, ca nu mai poti nici sa iti amani preavizul cu o luna.
***
Perioada în care munca suplimentară poate fi compensată prin ore libere plătite va fi prelungită de la 30 la 60 de zile, conform proiectului de modificare a Codului Muncii.
***
Eliminind plata in aceste cazuri, realizati ca o data pus pe liber, si perioada de acordare a zilelor libere compensatorii depaseste perioada preavizului, pur si simplu acestea NU se vor mai acorda? Nu imi spuneti ca se vor acorda celor cu contract de munca. CITI vor mai fi cu contract de munca? In mediul privat, prea putini.
***
Termenul de preaviz impus angajatului care demisionează va fi extins de la maximum 15 zile la cel puţin 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere.
***
Realizam ca, in acest fel, e qvasi-imposibil sa iti gasesti un loc de munca la o eventuala concurenta a angajatorului? NImeni, in ziua de astazi, nu mai prea asteapta dupa noi angajati, cauta altii care sa fie liberi, in schimb. Deci, o data prins... Nu stiu daca e rau sau bine asta... am impresia ca nu vad toata imaginea, insa ce e cert e ca elimina aproape total concurenta de pe piata muncii.
***
Mai exista inca ceva delicateturi, insa am obosit sa ma enervez.

PS.
Pentru bagatorii de seama: Viitoarea Lege a Muncii e un produs PDL. Da capo al fine. Prin asumarea raspunderii au exclus orice "influente comuniste din afara" la aceasta Lege. O Lege care ar trebui sa corecteze niste carente ale vechii legi si sa reprezinte o evolutie. Ceea ce, in mod vadit, nu face. In schimb, are vadite calitati educationale, in domeniul Istoriei Universale: rRomanii vor vedea, live si pe pielea lor, cam cum functiona Sudul American, in secolului 19, perioada in care comunismul, e foarte adevarat, nu era nici macar un vis erotic. Capitalism pe paine, nu?
Oare doina neaosa se va transofrma intr-un fel de blues scrasnit, printre injuraturi?
Deci, welcome to Cotton-mania:

***
Hmh. Oare cum vor doini cei din diaspora, venind spre casa?
"
It was down in Moldoveana,
Ca pe acolo plinge mama,
In them old cotton fields back home..."
Hop, sha-sha, badeeeee!




2 comentarii:

  1. Pana una alta pot spune cu mana pe inima ca perioada de proba trebuie sa existe
    Si ca trebuie stimulata concurenta pentru eficientizare.

    In acest sens instaurarea a trei pe acelasi post si marirea perioadei de proba nu sunt u lucru rau. De rau augur este insa reaua credinta romaneasca ce ne caracterizeaza si care va face ca acest lucru sa fie folosit impotriva angajatilor de catre "patroni"...

    Nu as pune insa mare pret pe cosmetizarile din presa unde baietii, prin omisiune, fac pana si pe diavol sa para mai negru decat este de fapt...

    Romanul nu munceste eficient si asta este o realitate. Vorbesc despre asta de ani buni. Cand inca eram in tara. Am fost intrebat de ce se descurca romanii in strainatate.

    Raspunsul este simplu: pentru ca sunt fortati sa se adapteze unui mediu pe care ei nu au fost capabili sa il creeze. Daca ar fi vrut si putut si-ar fi creat pana acum un sistem coerent. Romanului nu ii convine insa asta. Pentru ca art fi foarte clar cine cat valoreaza si celor mai multi nu le place loculk ce l-ar primi in functie de aptitudini, cunostinte si educatie...

    Niciunde raporturile de munca intre oameni nu sunt mai superficial abordate decat la romani...

    RăspundețiȘtergere
  2. dau cu pixu' doar sa ma laud ca am reusit sa citesc toasta postarea, desi nu am incredere in mine.ura de 3 ori.oau vreau o medalie.grea fu.fina

    RăspundețiȘtergere