miercuri, 10 noiembrie 2010

Laitmotiv: Roberta Anastase


Roberta Anastase a devenit deja un Motiv. Persoana s-a transformat in legenda, inca in timpul vietii, observ eu. Legendarul Motiv, Pretext sau Cui Al Lui Pepelea. Opozitia se foloseste bine-mersi de el pentru a nu face chiar nimic. O sa spuneti ca PDL va rezolva, scurt, problema, punind-o pe liber pe numita "Miss". Vax domnilor. Asta e exact ceea ce PDL NU poate face, in acest moment. Si nici in urmatoarele 6 luni. Poate ca PDL ar ceda, dar ma tem ca Cocalarul De Murfatlar e mult prea curva pentru a pune botul.
Observ ca Roberta Anastase se afla, in acest moment, intr-o pozitie de invidiat pentru orice politician. Si anume scrie pe dumneaei "indispensabil". Desigur, motivele indispensabilitatii am prefera sa fie chestii de gen "geniu politic", "eficacitate" si inca citeva bunataturi. Din pacate, motivul e mult mai pueril si omenesc. Daca PDL ii aplica un picior in dos sus-numitei blonde, recunoaste frauda de la votul pentru Legea Pensiilor. Desigur, opozitia stie bine-mersi acest lucru. Si trage tare pe asta, evident, din eterna ei lipsa de alte argumente. Nici macar nu e ceva nou: istoria politica post-decembrista e plina de exemple de gen.
Dragut e ca momentan asistam la o pozitie de "pat", ca sa folosesc un termen din sah: opozitia refuza sa participe la lucrari, iar PDL are oameni mult prea indisciplinati ca sa se poata folosi de asta. PSD+PNL aplica metode folosite, cu insucces as zice, impotriva lui Iliescu de fosta opozitie din anii '90; PDL incearca cu disperare sa aplice metodele lui Iliescu din aceeasi ani, cu oameni de tot rahatul. Uite asa se intampla ca:
-Opozitia duce o lupta sterila impotriva Puterii, la acest capitol ne-am intors in anii '90, cu certitudine.
-Puterea nu reuseste nicicum sa aplice metode verificate, considerate sigure. Nu ajunge sa vrei sa copiezi bunele invataturi komsomoliste, tovarasii, cadrele sufera de-o pregatire ideologica insuficienta. Iar Partidul e hat-departe, in spatele intereselor personale.
***
In acest timp, Tara ce face? Tara face ce face de 20 de ani: pierde. Plateste. Si, din pacate, datorita prostiei congenitale, se mai si bucura, ca proasta nimerita cu curu-n p***. Dulce ca mierea e rahatul Patriei...
***
Haios e ca mai avem o luna pina cind domnii mult-incercati si ultra-munciti din Parlament intra in vacanta. Si ma tem ca lucrurile nu vor misca nici cu un milimetru. Observ ca in acest moment se dau de ceasul mortii sa rezolve problemele legii invatamantului. Si imi pun o intrebare simpla: daca e asa de vitala aceasta lege, de ce au fost introduse, initial, elemente neconstitutionale...? Nu au stiut ce fac? Ma tem ca aceasta ipoteza iese din discutie. Si atunci, asta ma face sa ma intreb, in mod just: cite legi cu elemente neconstitutionale au fost trecute de Parlament, pina acum? Si, evident, care ar fi interesul? Care mai e sensul Constitutiei, atunci? Puiimei, sa spuna dracului ca nu mai sintem o Republica, ci un Trib. Macar atunci stim cine zice gata, cind e gata, nu?
Presupunind ca nu vor reusi sa rezolve situatia, ce se va intampla? Va faceti iluzii ca eternul Bau-Bau, numit FMI, va lua masuri impotriva noastra? Nu cred. Va zice, simplu: "Ok. Incercati altceva.". Si, brusc, Basescu va incepe sa afirme exact contrariul decit ce a afirmat ca trebuie facut pina acum, si va da asta drept vital si indispensabil. Evident, va sustine ca afirmatiile anterioare sint datorate Opozitiei, si guvernului Tariceanu. Si Mogulilor. Dar ma tem ca e prea putin important CE va sustine, important e doar ca va sustine cu arme si bagaje, in continuare, faptul ca rRomania trebuie sa ramina o tara bazata pe intermedieri, pe comisioane si spagi. De ce ar face asta? o sa ma intrebati. Pai, e simplu ca buna ziua: citi din actualul sistem ar mai face fata, intr-o economie bazata pe concurenta, reala, ghidata dupa mersul pietii, nu dupa manipulari ale economiei? Ma tem ca nici unul din "marii nostri investitori strategici". Sistemul nici atit: de la un om care munceste serios pentru banii lui nu scoti spagi. Daca e cu adevarat un om, sau o firma serioasa, nu o poti stringe cu usa. Poti doar daca faci regulile de neindeplinit. Si atunci ne cam prindem ce e cu pleiada de neconstitutionalitati din legi.
Credeti ca celebrul domn Basescu, ca patron, ceea ce va si redeveni dupa acest mandat, ar face fata intr-un sistem concurential real? Sau ca si-a construit averea pe afaceri corecte, respectind legea?
***
Deci. In ciuda unor evidente. Roberta Anastase va ramine acolo unde e. Bine-mersi. Sa nu ne facem iluzii.

Un comentariu:

  1. Neam de neamul Robertei nu a visat că se poate ajunge unde s-a ajuns, iar acest lucru este valabil pentru întreaga guvernare cu repetiţie şi inaniţie a lui Boc... Cu astfel de oameni, pasul ÎN prăpastie este asigurat...

    RăspundețiȘtergere