vineri, 22 octombrie 2010

SRI, si tigara binemeritata de "dupa"


Traim intr-o perioada de criza. Moment in care institutiile bugetare se dau de ceasul mortii sa isi pastreze privilegiile si veniturile, lipsite complet de viziune in ceea ce priveste rentabilitatea.
SRI, insa, se dovedeste un fruntas. Exceleaza, in rentabilitate, de 20 de ani. Cum? Simplu. SRI a inteles de la inceput realitatile pietei de la noi. Iar realitatea, in domeniul lor, e nevoia de informatie murdara. O sa spuneti ca e injust, ca e incorect, ca e "comunist" chiar. Dar nu aveti dreptate. Asta e rolul unui serviciu de informatii, sa scoata la iveala amanunte voit ascunse ale lucrurilor. Sa produca Informatie. Pina aici tot bun, iar SRI e un campion la asta.
Intrebarea e de la CINE e colectata informatia, de unde, si in ce SCOP. Iar aici raspunsul e simplu. SRI e institutie bugetara la dispozitia rRoamniei Prezidentiale. Un fel de CIA sau FBI Nixonian, in slujba presedintelui de moment, local.
Pe cine spioneaza SRI? Pe spionii eventuali, infiltrati de alte tari la noi? In mod sigur, dar in proportie prea mica, la noi nu trimite lumea spioni decit daca ar vrea sa afle cu exactitate cum NU trebuie sa faca lucrurile, adica sa afle de ce sa se fereasca. Si atunci, in ecuatie ramin doar dusmanii interni. Cine sint acei dusmani interni? Dusmanii Statului. Cine e Statul "care este"? Pai...e Statul prin Reprezentantii sai, alesi liber si democratic. Indiferent de culoarea lor. Reprezentantii, adica cei ce dau de mancare SRI-ului. Functie de cita mancare dau, sau cit de tare pot da bataie in loc da mancare, "alesii" sint serviti. Mai bine si mai prompt (PSD, PDL), sau mai in bataie de joc si cu scopuri tendentioase(CDR). Principalul e ca sint serviti. Ok, tot bun, dar cine e cel "speonat"? Oricine destul de important sau bogat sa reprezinte o tinta, acum sau intr-un viitor apropiat. Atentie! Daca ne uitam bine, e singura Institutie rRomana care a investit intotdeauna SI in viitor. Si au mare dreptate, nu se stie niciodata CINE in CE functie ajunge, sau ce firma isi face. Scopul colectarii informatiei e securizarea Statului. Hmh, suna urit, aduce problema in curtea fostei Securitati. Insa, din pacate, e modul de abordare al problemei: NU poti avea un Stat puternic, daca nu poti santaja oamenii sa fie ascultatori, sau nu poti dovedi "infractiunea" celor indisciplinati.
Toate cele de mai sus fiind spuse, sa ne gandim un picutz. De fapt, cum se desfasoara activitatea SRI? Simplu, si in pofida multor legi.
Sa ne uitam cine e ascultat. Oricine. Oricine spune lucruri tendentioase conjunctural. Deoarece "amenintarile la adresa statului", definite de politicieni sint chestii absolut conjuncturale si se invart in jurul a ceea ce vor ei sa ascunda, sau sa inabuse, pe moment. Si atunci, de fapt, sintem toti pasibili de ascultari. Nemultumirea sau revendicarea de chestii normale in viata unui om sint considerate de unii (mai de la Murfatlar, asa) un pericol la adresa statului. Aici adaugam pe oricine e un oponent pentru Presedinte, sau pentru cei ce dau papica la "ascultatorii" de profesie. Sincer, cit timp lucrurile se intampla strict la comenzi prezidentiale, chiar si in proportie de 20% sa zicem, situatia, in opinia mea, nu difera cu absolut nimic de vremurile Ceausiste. Iar orice presedinte care face asta nu se deosebeste de Ceausescu.
De unde isi iau baietii cu ochi albastri informatiile? Din orice loc unde se pot intampla lucruri stanjenitoare pentru cel ascultat sau spionat prin diverse mijloace. Un cotzait al bonei familiei poate fi la fel de important ca si o discutie cu BinLaden, intr-o tara in care politica e un lung sir de santaje.
Scopul? Scopul e in mare parte discutabil. Desigur, probabil exista si amenintari reale la adresa statului rRoman, venite din afara, sau chiar din interior. Insa e stiut ca majoritatea probelor sint colectate de la firme, oameni de afaceri sau politicieni. Care e sensul? E simplu, informatiile astea valoreaza aur pe piata concurentei. Ilegal, desigur, dar ce serviciu secret respectabil nu face porcarii? Diferenta e cine beneficiaza de ele. La americani, institutia, adica CIA, sa zicem. La noi, angajatii, mai precis sefii lor.
***
Zilele acestea am asistat la "varsare" a o tona de informatie tipic rRomaneasca, colectata de celebrul SRI, despre adversarii unui singur om, care, intamplator, e si presedintele nostru, al tuturor. Nimic, dar absolut nimic, despre situatii similare, a caror probabilitate depaseste domeniul a 100%, de la oameni sau trusturi de presa favorabile Presedintelui sau Partidului de Guvernamint. Voua CE va spune asta?
Mie, personal, incepe sa imi fie frica de o intoarcere a Terminatorului cu Ochi Albastri. Cel original a devenit celebru datorita replicii "I'll be back", spusa cu voce groasa, holivudiana. Terminatorul nostru il devanseaza, lansind o replica cel putin la fel de cunoscuta:
"NEVER GONE!"
E logic, securistii nostri nu au de unde se intoarce, ei nu au plecat niciodata. Si e superhaios cum absolut toti oamenii dominanti ai acestei tari au avut (si mai au) legitimatii de securisti sau "doar" turnatori. Dar ei infiereaza "comunismul si crimele lui". Hehe... Si dragut e ca celebrul nostru Terminator spune replica zilnic, seara, cind isi fumeaza tigara post-coitala, in urma unei zile in care,ca in absolut toate ziele de 66 incoace, ne-a cotzait temeinic pe toti cei 22 de milioane de Romani, de-a valma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu