joi, 21 octombrie 2010

Ce am fost.( Ce am ramas)


"Am doua vesti pentru voi. Una buna, si una rea:
Avem democratieeee!
Uraaaaaa!
Trebuie sa muncim ca sa o pastram!
Huooooo!"
***
Chiar. Ce am fost? Si mai ales...CE am ramas?
Am fost un popor de ierbivore. Care mergea la "timpul trece, leafa merge" zilnic. In momente de maxim curaj si grava rebeliune, ascultam cu o ureche Europa Libera, iar cu cealalta il ascultam pe Ceausescu care predica despre "neamestecul in treburile interne", despre "imperialism" si despre "capitalismul bolnav". Telul suprem, the meaning al societatii era sa ajungi la marfa de sub tejghea, ca smecherii. Cind aveai noroc, prindeai un visichi sau o margarina Rama de la RFG. Poate si un prezervativ strain si un spray Limara. Nu mai pomenesc de seara in care, la birt, puneai un pachet de Kent pe masa. O bricheta. Sau pix strain, pe birou, la servici. Din ce ciordeai la " 'ucru" iti luai o pereche de blugi Zico, si lumea era a ta la discoteca, sambata seara.
Si a venit Ilici Bergovici, cu a sa Lovilutie.
De aici incoace putem discuta doar despre ce am ramas. Insa, totusi, ce am ramas?
Am ramas un popor de primitivi. Manipulabili prin cea mai imbecila dorinta posibila: dorinta de-a te da mare. Pai cum, o sa ziceti, cum sa te dai mare, ca doar sintem saraci. Pai tocmai aici e socoteala. Datul "mare" al romanului a trecut de la Kent, visichi, blugi si carne la negru, la telefoane mobile, BMW-uri second hand si injurat public.
De fapt, accesul la a fi "cool" a facut tot jocul. Cum? Cit timp reusesti sa stabilesti sensul acestui cuvint, rRomania e a ta.
Am vazut cum s-a promovat ca e Cool sa inseli clienti sau furnizori, in Vanzari.
Am vazut cum e Cool sa fentezi taxe.
Am vazut cum e Cool sa furi.
Am vazut, mai ales, ca e Cool sa nu muncesti.
***
Dincolo de asta, cu ce am ramas? Am mai ramas aceeasi adunatura de fraieri dependenti de un tatuc ca si in anii comunismului. NU ne putem inchipui o viata altfel. Totdeauna trebuie sa existe un sforar deasupra. Chestie absolut scuzabila, cit timp e sforarul tau.
***
Ma uitam la faza cu celebrele stenograme ale Vantului. Si, mai ales, la graba cu care anumiti ziaristi s-au gasit, acum, la spartul targului, sa dezaprobe faptele unor colegi. Timp in care e foarte probabil ca ei sa faca exact acelasi lucru, insa nedovedit prin stenograme sau alte marlanii. Si, mai ales, gasca enorma de imbecili care au inceput sa-i faca drept vanduti si neoameni. E funny, zau. Realitatea pare condusa dictatorial, de SOV, intamplator patron acolo. Parca restul publicatiilor sau tabloidelor de succes ar fi un model de impartialitate, si la ei ar domnii o deontologie perfecta, si o armonie totala. E supermisto ideea romanului, conform careia doar cei pe care ii dezaproba pe "alesi"au vreo vina, sau sint cei rai. Restul, alesii, ajunge sa fie "buni", in rest pot face orice marsavii, ca nu se pun, doar ei sint eroii pozitivi, in baza a fix nimic. Nu conteaza care alesi, de ce parte a politicii, ci doar sa fie ALESII cuiva, destul de idiot sa le scuze orice. Nu exista nici o diferenta intre fanaticii Iliescieni ai anilor '90 si fanaticii Basescieni de acum. Un fanatic ramine un fanatic, insensibil la orice fapte, evidenta sau logica. Sentimentul, mai bine zis NEVOIA rRomanului de a "apartine gastii cuiva" rupe orice logica, sfideaza orice instinct de conservare. Ideea generala e ca, atat cit timp te fura ai tai, e justificat si nu se pune. Nu e furt, e taxa, impozit, reducere de salariu, orice numai furt nu. Toate acestea pentru ca romanul trebuie sa ramina "Cool", sa nu para asa de fraier pe cit e, si sa nu recunoasca nici mort-copt ca a luat teapa. Fratilor, de cind ne angajam prima data, de cind hotarim sa le producem bani si nivel de trai altora, in tara asta luam teapa. Fiecare isi conduce curtea lui asa de dictatorial cit e nevoie pentru a-si asigura veniturile dorite. E simplu: NIMENI nu iti permite sa faci cu banii lui ce vrei tu. Toti te platesc sa faci CE VOR EI. Asta e insasi esenta angajarii. Eterna pretentie a "clasei muncitoare" ca fabrica sa produca Eugenii(care nu se vand) in loc de tancuri(care se vand), totul pe banii altora, fiindca mintea lor nu e la un nivel care sa permita productia de tancuri SI dormitul la Job. Iar ei exista, deci au DREPTUL. Si, evident, nimeni nu le poate cere sa isi streseze Neuronul, unic si "nepereche",si asa prea odihnit. Las' ca bune-s si Eugeniile.
Nimeni, dar absolut nimeni nu da doi lei pe o eventuala harnicie a noastra, sau o si mai eventuala adeziune la o ideologie, oricum falsa, a vreunui partid politic, ci doar pe propiul PROFIT. Asta e regula de baza a lumii, a economiei. Profitul. Acum, ca si pe vremea comunismului, si ca in ultimii 2000 de ani, totul se reduce la a juca Jocul cu cartile potrivite, sau, mai nou, la posibilitatea de-a maslui cartile neprins. Totul intr-un Joc unde toata lumea triseaza, si nu se mai admit reguli. Mai avem un pic pina se vor organiza razboaie intre feude, intre niste boieri prea lacomiti si ticalositi. Asta, pare-se, ne mai lipseste: violenta justificata de existenta unui Tatuc oarecare. Evident pentru a produce PROFIT unor sefi "ai lor". Alesi.
***
Trist. 20 de ani de "democratie" proletcultista, a galetii si mopului electoral, a Kent-ului si a valutei (si sa nu uitam de Roman care tre' sa f***), au scazut nivelul rRomanului de rind undeva la nivelul anilor 1600, la primordialul dormit-furat-mancat-beut-futut-dormit. The f***** circle of our lives.
***
Ma uitam azi de dimineata la CE considera presa noastra important, si ce am vazut suna cam asa:
"Cea mai lungă pisică din lume măsoară peste un metru jumătate"
"AVAS vrea să-i ia lui Gigi Becali ferma de la Mogoşoaia"
"România, pe locul 7 în topul ţărilor pregătite virtual pentru viitor"
"Ce poate arunca în aer dosarul privatizărilor strategice"
"Traian Băsescu a primit un cadou otrăvit de la PDL"
"Alo, sunt Vîntu, aş vrea să închid România. Mă ajutaţi?"
***
Intr-un singur loc, si nu foarte citit, din pacate, am vazut strecurata o mica chestie:
"Modificare pe furis la legea Registrului Comertului (...)"
***
In paralel cu asta, ma uitam amuzat pe lumea comentariilor la diverse articole. Si, pe cuvintul meu de om, e cea mai buna destindere de dimineata, pe linga cafea si tigara. Atita prostie nu vezi la nici un colhoz. Absolut niciunde, nici macar la Caracal. Tot acolo am dat de lupta scriitorilor cu "comunismul", la eternul meci intre "anticomunisti". E chiar haios sa vezi niste oameni care se credeau anticomunisti fiindca au strecurat trei-patru vorbe tendentioase despre regim intr-o poezie, timp in care isi luau bani bine-mersi de la Uniunea Scriitorilor, si acum isi urla marele anticomunism peste tot. Domnilor scriitorasi, anticomunisti au fost cei ce au stiut sa moara pentru asta, in '89. Problema comunismului prezent si acum in rRomania noastra draga se aseamana foarte mult cu povestile din X-Files: The Truth Is Out There. Stim ca am avut turnatori. Si stim ca mai avem. Insa agentii nostri anticomunisti Sculament(Scully) si Mulica(Mulder) sint mult prea fraieri sa poata dovedi adevarul. Nu de alta, dar s-ar incheia serialul, si nu ar mai avea loc de munca. Ceea ce ne face sa realizam ca nu sint chiar asa de fraieri cum le place sa para. Si in niciun caz dezinteresati si deontologi.
***
Realizati cit praf ne intra in ochi, zilnic si cit de putin habar avem despre ce se intampla, intr-o situatie manipulata cu ajutorul a diversi "dusmani ai boborului" (sau cu infierarea lor), Moguli care vor sa ne vanda sau sodomizeze tara si preotii? Realizati ca nu ne-am desteptat nici macar cu 3 secunde fata de 1989, ba chiar mai mult, ne-am prostit? Dar avem Masini Tari, Dusmanii Nostri Moare De Ciuda, si avem Kent, ba chiar Valuta. Nu, Roman a iesit din clubul celor care f***. Au venit altii in loc.
Kiss your f***** innocence goodbye. I kissed mine long ago!

Bif Naked - my innocence
Asculta mai multe audio punk
***
PS. NU am linkuit nici un titlu de articol. E neimportant, in mare la sta se reduce presa rRomana.

Un comentariu:

  1. Ne-am obişnuit deja să apară stenograme exact atunci când este nevoie de ele.Scoaterea lor de lanaftalină arată foarte clar că nu suntem în stare decât să apelăm la metode "specifice" pentru a le da adversarilor peste bot. Chiar dacă prin gestul nostru dăm şi cu democraţia de pământ...

    RăspundețiȘtergere