joi, 14 octombrie 2010

Greva la Finante!


Toamna grevelor noastre...
Nimic rau in asta, din contra. Insa e funny de vazut ca au iesit chiar stringatorii de biruri. Si e absolut jegos de vazut ca ABIA ACUM, in conditiile mult-trimbitatei "austeritati", au fost taiate "stimulentele". Cit au fost favorizati, aceasta clasa de jegosi a tacut chitic, nu tu solidarizari cu restul bugetarilor, nu tu opozitie. Pai da, erau inca in loja.
De data aceasta, imi place reactia Ministrului de resort, care a afirmat ca "stimulentele" au fost acordate clientelar, ceea ce in mod sigur s-a si intamplat. Insa, sa nu uitam ca acolo nu te poti angaja decit pe pile, deci, cam toti au luat, din diverse directii, stimulente. Salariul? E stiut ca cine se angajeaza acolo se angajeaza in primul rind pentru spaga. De la casiera la director. Ei, spaga ramine la locul ei, insa lipsa unei parti de venit legal te atinge la rate, la posibilitati legale. Si asta nu convine deloc. Am vazut "madame" de la ghiseu posesoare de Passat in leasing. Pe ce venituri, daca e voie sa intreb, in conditiile in care ei afirma ca sint cel mai "rau" platiti dintre bugetari?
Frumos si edificator pentru acest guvern, e faptul ca oamenii astia (mi-e greu sa-i denumesc asa) au avut sporuri pina in ultimul-ultimul moment, in conditiile in care in invatamint, de exemplu, s-au taiat orice sporuri inca de anul trecut, din decembrie. Desigur, au sa fie voci care au sa urle ca Finantele au performanta, nu ca profesorii. Care performanta, ma rog frumos? Aceea de-a numara banii si a-i introduce in sertar? Evaziunea crescatoare inspre infinit, nu se pune? Mizeria umana de la ghisee nu se pune? Favoritismele mizere nu se pun? Abuzurile repetate savarsite de diversi angajati, financiari sau juridici, ai Finantelor, nu se pun?
Super-amuzanta e, din punctul meu de vedere, pozitia imbecilului de Boc, care pretinde performanta in schimbul acestor "stimulente". Pina acum, ce a pazit? NU a stiut cum sta treaba, acolo? Ipocrizia acestul pitic imputit nu inceteaza de-a ma lasa masca, de fiecare data. Cu incuviintarea CUI s-au dat aceste sporuri PINA ACUM?
Peste tot, pe diverse tabloide, citesc de averile a diversi sefi de pe la Finante. Pe astia de ce nu-i cauta nimeni de purici? Nu ma intereseaza dimensiunea declaratiilor de avere, ci provenienta averilor. Evident, m-ar interesa foarte tare criteriile de "performanta" in baza carora sint tinuti in functii...
Daca ar fi destept, ceea ce nu e, Boc ar schimba 70% din aceste lipitori cu programe de calculator. Sint mult mai ieftine, pe termen mediu si lung, si NU fac greve. Nu iau spaga. Nu dorm la job si, mai ales, nu sint insolente. Dar Boc nu e destept. Oare ce va face?
***
Haois e, insa, faptul ca aceasta poate fi buturuga mica care sa rastoarne carul mare, cu vizitiu pitic. Pus in fata alegerii intre Boc+Ministru de Finante si Bani, e clar ca vor fi alesi banii, de catre cei in masura sa hotarasca. O greva prelungita a carcaletilor de la Finante ar fi dezastroasa pentru clientela, caci s-ar cam inchide un anume robinet al tevii cu bani. Si ma tem ca nu vor tolera aceasta piscatura.
Insa, ce se fac cu restul bugetarilor, daca dau aceste "spagi deghizate" angajatilor de la finante? Ori dai la toti, ori nu dai la nimeni. O solutie se intrevedea deja, anume cumularea cu salariul de baza. Ceea ce le-ar permite sa ia, totusi, 25% si din aceste "stimulente". Problema lor, insa, e ca celor de la Finante nu le poti explica ca NU sint bani. Bani sint. Iar cei ce string banii stiu asta cel mai bine. "Ochii vad, inima cere, si, (de data asta), boul NU vrea sa rabde". Si, daca situatia continua, vor afla asta si ceilalti, la care s-a taiat deja. Iar scandalul va fi amplu, politic vorbind. Si de data asta nici celebra Vaselina Grafitata nu va mai avea sanse sa scape rectul d-lui Boc de la o oribila sfasiere.
***
Politic vorbind, nu mai stiu ce sa cred. Pur si simplu e ca si cum PDL ar vrea sa dea pe mina PSD tot. Politic, ce se intampla e o sinucidere in masa. Sau, pur si simplu, prostie in masa. Cit de simplu ar fi fost sa se faca lucrurile pe bune, pe criterii adevarate? Mult prea simplu! Si nimeni, dar absolut nimeni NU ar fi comentat. CIT de prost trebuie sa fii ca sa alegi o cale cantitativa, uneia calitative, in acest caz al salariilor? La fel de prost ca Boc si Basescu. Poate chiar un pic mai. "Esti mai prost ca limba rusa" incepe sa fie un adevar. Unul e avocat, celalalt marinar. Unde puiimei poate fi performanta in guvernarea unui stat, la astia doi?
***
Asistam la ultimele zbateri ale unui sistem care nu mai poate supravietui. Ce va urma? Vom reusi sa scapam de el fara violenta? Vom alege, intr-un final, o cale corecta, ulterior sistemului?
***
PS.
Fix am aflat ca Armata a scapat neatinsa de criza, recte de "atentiile" lui Boc. NU tu reducere de 25%, nu tu lipsa de sporuri. Pun o intrebare simpla: in afara celor care sint prin Afganistan sau aiurea altundeva, CE face armata rRomana? Cu ce se ocupa in afara bautului si furatului? Se pare, insa, ca acel "armata e cu noi" a ramas in amintirea politrucilor, si asta pazeste in mod definitiv pepenii la ei. Cum, CE pazeste pepenii, domnilor? FRICA. Ce ati crezut ca ii pazeste? Bunatatea? Corectitudinea?


11 comentarii:

  1. Daca nu te superi...tu in ce domeniu activezi? Sa stiu si eu care e ramura aceea care a scapat cu deontologia neintinata.Poate fac si eu un transfer... ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista vre-un domeniu neintinat, sau mai bine spus, necontaminat, in tara asta? Daca tu descoperi unul, sa ma anunti. Eu nu am reusit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha ha... Deci esti si tu in oala cu "nemernici"?...Si pepenii tai tot de FRICA sunt paziti? Lol, eu credeam ca de "corectitudine" si de "bunatate".Atunci, de ce sa ne criticam unii pe altii, cand facem corp comun? Nu putem fi macar in aceasta privinta putin mai principiali? No offense...Nu vreau sa ma cert cu tine, dar nici nu pot sa nu spun ce gandesc.E forma mea de a "milita"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu sint in nici o oala, momentan. Sa deduc ca lucrezi oarecum in domeniul care face obiectul postului de mai sus? Sau macar la acelasi angajator? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Of course.Statul roman e angajatorul meu.Dar nu inteleg cum poti sa nu fii in nici o "oala"?Si patron daca ai fi si tot te-ar denatura un pic sistemul...Poate doar liber profesionist...Atunci da, de pe tusa se vede mai bine linia de demarcatie... :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Simt că această haotică şi perversă guvernare Boc nu mai are mult până va da ortul popii. Sar există riscul să vină alţii, tot de la pedele, care să ne îngroape definitiv...

    RăspundețiȘtergere
  7. @sunflower: sa zicem ca am vazut sistemul din toate partile posibile...atit.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Cristi: ...domnule, eu nu reusesc sa vad care e scopul de a pune pe butuci total o tara. Chiar nu ma prind. Toate tabarele au de pierdut foarte mult intr-o situatie de gen.

    RăspundețiȘtergere
  9. Atunci intelege ca romanii sunt victimele sistemului(pe teren,nevoia te invata) si ca neamul acesta, in decursul istoriei a dovedit si curaj si daruire si a putut merge pana la autosacrificiu pentru o cauza buna...Nu suntem un popor de "nemernici"!Si daca tot critici, ia-i in vizor pe cei vinovati,nu pe victime...
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  10. mai ramane ca noi bloggerii sa intram in "greva spontana"...dar ce sa sa cerem? poate nu ar fi rau sa ne dea statul si noua stimulente ca deh, o facem si noi pe analistii lu' peste in fiecare zi..

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant articol, chiar imi place sa citesc astfel de "randuri" si o sa revin. Inca imi imaginez ceea ce ai scris, o zi placuta

    RăspundețiȘtergere