sâmbătă, 16 octombrie 2010

"Doamna" de la Finante


Imi place aceasta masura a lui Ialomiteanu, de-a acorda celebrele "stimulente" DOAR pe baza de eficacitate si competenta. Prima data, in ultimii 20 de ani, cineva a pus problema asa cum trebuie pusa. Insa, asta deranjeaza pe o gramada de lume.
E funny sa afli ca soferii sau bufetarii de la Finante aveau venituri de profesori cu gradul didactic I. Ei "e" boborul, cum sa fie platiti pe masura scolii sau a prestatiei? Inteleg perfect utilitatea Stimulentelor la Inspectorii Financiari, de exemplu. NU reusesc sa inteleg cu se aplica asta baboiului de la ghiseu, nesimtit si indolent, care oricit e platit, munceste doar atita cit ii permite osanza si orarul. Unde poate fi un plus de performanta in introducerea datelor in calculator si incasarea fizica a banilor? NU inteleg ce scoli inalte iti permit sa pretinzi un salariu de personal cu studii superioare, pentru dat cu pixul pe o chitanta si un "enter" pe calculator, cind, de fapt, tu ai maxim o postliceala. Volumul de clienti? Sa o luam altfel, oameni care lucreaza in fabrici, cu aceeasi scoala ca si "doamnele" de la finante, ba chiar si unii cu scoli net superioare, ASAMBLEAZA un numar de piese egal cel putin cu numarul clientilor de la ghiseu. MUNCA FIZICA. Pe aceeasi bani, daca nu mai putini. Insa in orice caz, mai cinstit castigati.
Poate a venit vremea, si la noi, ca melteanul sa afle ca anii petrecuti de altii la scoli, cind ei erau in discoteca, dau roade. Si ca simpla prezenta NU garanteaza niciunde venituri de exceptie. Doar competenta garanteaza asta. Nu exista competenta intr-un domeniu? Ok, sa plece unde au competenta. Cum, nu au niciunde loc? Exista o gramada de joburi necalificate. Sapa si matura, frate!
Mor de curiozitate, insa, legat ce va face Boc. Baietii astia de le finante, aceste eterne lipitori ale statului vor creea in continuare probleme de gen, cit vor fi acolo, pe principiul ca "cine imparte, parte isi face". Personal, as da stimulentele alea pe 2 luni, dupa care as informatiza tot, si in somaj cu gasca de lepre! Urgent. Ar fi un semn ca INTR-ADEVAR se doreste a se reforma ceva. Nu ajunge sa le tai veniturile, de astia trebuie scapat. Propaga o idee periculoasa pentru toata lumea, si anume cea ca meriti mai mult ca altii doar pentru ca esti un "premiant". Sper ca la ora 11:59, care e acum in tara asta, sa se inteleaga asta.
***
Mare atentie, insa! Asta nu inseamna ca sint de acord cu metodele lui Boc, per ansamblu, ci doar cu ideea ca NU e voie sa existe "premianti". Sa speram ca ce se intampla e un frumos inceput si ne vom scapa de sistemul acesta de-a pirata veniturile statului, implicit taxele noastre. Desi nu prea cred ca va dura sau chiar se va face. Boc va taia, iar gasca de lipitori, pusa in fata unei alternative in care trebuie muncit conform capacitatilor fiecaruia, va lua banii mai putini dati de guvern si va tace din gura. Mai bine mai putin, dar pe semi-gratis, decit mai mult, pe munca, nu?

3 comentarii:

  1. Interesant va fi altceva: cum se vor stabili criteriile de performanta. In dulcea traditie romaneasca s-ar putea sa aflam ca toti sunt extrem de performanti. Sa te tii ce spaga se va da ca sa fii inclus pe lista cu pricina..

    http://www.onbux.com/?rh=2cf4132eab81047711f3397dd16aba55

    RăspundețiȘtergere
  2. Boc si Basescu acum pot sustine impozitarea cu 20 % ale unor averi ... numai asa romanii vor putea ajuta institutiile statului sa scoata tara din criza !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Mai bine mai putin, dar pe semi-gratis, decit mai mult, pe munca, nu?" ...dupa principiul romanesc ca "decat doi poli la soare mai bine unul la umbra"...s-ar putea intampla asa.

    RăspundețiȘtergere