luni, 4 octombrie 2010

Contaminarea Ciolanului.


Diminetile reci, mai ales in ziua de luni, fac sa iti treaca prin cap tot felul de povesti rautacioase. Una din acesta povesti care imi vin in minte ar fi contaminarea Ciolanului Politicienilor cu un pic de Eficienta. Si suna cam asa:
Ce ar fi daca Statul nu ar mai plati comediile unui Parlament de doi lei? Un Parlament care o data cu cresterea crizei isi sporeste exponential cheltuielile. Sa o luam la modul corect, cam asa. Ce ar fi daca am mai plati doar cheltuieli de regie in politica? Adica, intretinerea CLADIRII Parlamentului, doar deplasarile DOVEDITE SI CU EFECT in interes de serviciu? Si am lasa, de exemplu, plata Parlamentarilor la mina si pusculita Partidelor? Fara masini de serviciu, fara birou platit, fara diverse facilitati? Si am instituii un fond de premiere, bazat pe eficacitatea muncii lor? Ai realizari? Partidul din care faci parte faca treaba? E simplu: oamenii fac donatii, partidul te plateste, statul te premiaza. Nu ai, esti un terchea-berchea, de ce te-am plati? Desigur, sint deacord ca unii ar trebui exceptati de la asta, dar majoritatea nu. Iar unele functii reprezentative trebuie sustinute financiar de stat. Dar ma tem ca economia rezultata din asta ar depasi cu mult celebrul, deja, 25% Bocanesc SI scumpirea TVA, de cel putin 2 ori. Nu m-as incurca cu plata pe baza a hartii doveditoare ca faci treaba, ca parlamentar, rRomania are centura neagra la fabricat acte false, si la a substituii stampila de pe act actiunii propiu-zise. Pur si simplu as refuza sa-i mai platesc din bani publici. Deoarece la serviciu nu vin, taraganeaza tot ce pot taragana, si strica tot ce poate fi stricat. Ma uit bunaoara la Ghise. Tara e in ruina, iar el ce crede ca e de capatai? Sa cenzureze mass-media?
Toata lumea e deacord ca asa nu se mai poate. Iar ei ce fac? Mai avem un pic si se vor scuza cu "motivari" medicale, ca la scoala, ca sa nu isi faca treaba.
Timp in care noi platim din putinul ce ne-a ramas, multora din noi dupa o viata de munca, iar ei se bucura de "concedii parlamentare". Si vine o iarna "a tuturor minunilor". Cu totul mai scump. Doar banii primiti vor fi mai putini. Dupa mintea lor, de loc, chiar. In numele a ce? In numele Statului, monser, al Statului...
Astea fiind spuse, eu ma intreb un lucru mic, si poate, neimportant, pentru multa lume:
Care e diferenta, atunci, fata de RSR-ul lui Ceausescu? Unde eram hraniti cu zambete si flori, totul in numele Statului...? Ca Statul, ATUNCI si ACUM, nu inseamna DECIT o minuta miiiica-mica de oameni, nu e decit un amanunt neimportant, nu e asa? Conteaza stema de pe steag, nu cine tine steagul, nu? Care e diferenta intre Ceausescu si Basescu, Ponta sau Antonescu? Modul de exprimare a dorintei de dominare? Care e diferenta intre Comitetul Central Al PCR si Guvernul de azi? Care e diferenta intre Aparatul de Partid al PCR si Parlamentul de azi? Functia scrisa pe hartie? Din nou, substituim Fondul cu Forma? Si trebuie sa platim, in continuare, asta?
DE CE?
Deci, doamnelor si domnilor. Partidele Politice sa se puna pe treaba, sa stranga donatii, cotizatii, si sa isi plateasca oamenii. Sa le asigure limuzine de serviciu, bani de cheltuiala, de reprezentare, si de distractii. Sa FACA TREABA, pentru ca omul sa si voteze cu incredere politicieni, sa dea o cotizatie, iar la momentul oportun, sa poata fi stranse donatii. Iar tara asta sa nu mai plateasca din buzunar interesele unor parveniti. Sa isi risipeasca banii strinsi de EI, din munca lor, nu de noi, din munca NOASTRA. Oare ar fi chiar asa de ne-european, inechitabil si rau sa se intample asa? E chiar asa de incorect sa fii platiti dupa ce realizari ai? Fata de cine, incorect?

2 comentarii: