vineri, 1 octombrie 2010

Friday. And a f**** Monday in my Mind.

E una din zilele in care vreau sa scriu. Totodata, una din zilele in care realizezi ca, in tara asta, nu ai despre ce scrie, de fapt. Banuiesc ca nu sint singurul care se intreaba de ce continua, de ce scrie, si, mai ales, ce doreste sa obtina cu asta. Va trebui sa imi raspund singur la asta. Nu e un articol pe care sa il comentez, scris de altul, si gasit pe vreun tabloid.
Romania este. Asa cum este. Stim toti asta. Dorim ca ea sa fie asa? E bine ca ea sa fie asa? De ce puiimei ne tot sfaramam sa gandim, sa trezim oameni, sa atentionam? Lumea nu vrea sa fie trezita, sa gandeasca, sa fie atentionata. Lumea vrea fotbal, vrea spectacol in politica. Nu vrea realitate, nu vrea sa fie trezita din visul proletcultist al mizeriei caldute patronate de un stat care preia iresponsabilitatea melteanului si o transforma in sclavie. Sclavi sa fim, dar sa nu raspundem. E asa de comod sa spui ca esti prost si ai o scuza.
De fapt, si in fond, cine sintem noi, cei care scriem pe bloguri, de vrem sa trezim melteanul la gandire? Oare noi nu stim, gandirea doare! Ego-ul e pus in fata a ceea ce a facut, si nimeni nu are voie sa culpabilizeze prostia. Suveranitatea dreptului de-a simula prostia in scop de evitare a raspunderii e ceva ce ar trebui trecut la Drepturile Omului. O data cu interzicerea verticalitatii.
***
"Gigele, ce vrei sa devii, cind vei creste mare?
-Capusa!
Cum sa devii capusa, mai baiatule, asta nu e o meserie.
-Tata draga. Esti depasit de evenimente, si, in mod clar, de evolutie. Capusa, cu adevar graiesti, nu e o meserie. Dar a devenit o stare de fapt. O sa capusesc toata viata, oricum as vrea sa o intorc. Stau la cald, pe pielea victimei, deci nu platesc intretinere mare. Nu trebuie sa muncesc, ca furnica, ci doar sa sug, ca rRomanul smecher. Nu ma deranjeaza nimeni din locul unde sint, de frica unei infectii letale, daca sint indepartat violent. Nu, sa nu crezi ca pentru asta nu iti trebuie scoala, asta ca sa inchidem si discutia despre carte. Trebuie sa stii pe cine, unde, si de unde sa sugi. Iar pentru asta trebuie sa fii un fidel al sistemului capusesc statal, scolit la Scoala Vietii. Crezi ca e usor? Pai atunci tu de ce nu ai reusit sa ajungi capusa? Uite, ai parul alb, ulcer, fizic esti la pamint, si mai esti si dator vandut. De ce? Pentru ca tu, chiar daca ai stiut sa sugi, nu ai stiut pe CINE sa sugi. Ca asa e generatia voastra, crescuta de comunisti, a stiut sa o suga, fara folos, oricui. Noi, generatia mai noua avem scoala inalta a suptului tintit, util, si la obiect. Spre deosebire de voi, generatia mea a invatat clar un lucru simplu: daca esti primul la supt, ajungi sa fii si primul la muls. De supt avem voie toti, insa doar cei ce o fac tintit, ajung sa si mulga. Noi nu o sugem, la asta va lasam pe voi. Noi VA sugem. Nu imi spune ca victimele se imputineaza. Taticii sugatorilor au marit varsta de pensionare, speranta de viata a crescut, sa fii supt a devenit chiar o moda. Chiar daca te sugi singur. Iar rRomanul a reusit sa faca din asta un fel de perpetuum-mobile. Se suge singur. La urma-urmei, e prilej de mandrie nationala asta. Cite popoare isi ajung, ele insele, ca hrana?
Cind nu va mai fi nici de unde si nici pe cine sa sugem, emigram. Doar e libera circulatia suptului, mai nou. Dar degeaba ma chinui sa iti explic toate acestea. Tu nu ai cum sa intelegi ca e mai bine de o mie de ori sa sugi, decit sa muncesti. E o dovada de proasta educatie."
***
Ne asteapta un viitor de aor. Si, daca recunoastem asta, la ce folos sa ne mai enervam, sa ne mai chinuim? Avem niste genii care ne conduc, care au reinventat economia si regulile ei, doar pentru noi. Avem o justitie perfecta. Avem scoli minunate. Avem cea mai buna ingrijire medicala din lume. Avem cele mai rezonabile taxe din lume. Si, fireste, cei mai buni politicieni dintre oameni. De ce sintem nerecunoascatori Partidului si Patriei?
Sa va raspund eu la asta? Raspunsul e simplu: DEGEABA!
*Ps.
Nu am pus nici o imagine la acest post. Intentionat. Imaginativa voi capusa. Ca eu nu mai vreau sa o fac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu