joi, 7 octombrie 2010

Buy you own Lier!


Tinarul domn Mihai Gotiu, a propus, pe VoxPublica, un subiect haios. Legat de plata jurnalistilor, sau, ma rog, intelectualilor care activeaza in ziua de astazi in jurnalistica. Cu toate ca nu e explicit, ce atinge acest post e etica profesionala, prin prisma cui angajeaza jurnalistii, si disponibilitatea lor, ca "vuvuzele". Si sugereaza, ca solutie, plata independenta a jurnalistilor, de catre cei ce doresc anume subiecte. Sugestie cam...asa si asa, deoarece din asta denota clar ca nu avem de-a face cu nici un fel de etica profesionala, ci doar de mercenariat in meseria asta. Sa admitem ca cineva plateste 95% din costurile unui articol pozitiv, tintit asupra unei nedreptati. Intotdeauna se va gasi cineva care sa plateasca acel 5% lipsa, necesar ca articolul sa fie transformat, de fapt, intr-o manipulare. Deoarece Ziaristul rRoman, din dorinta de a lua si acel 5%, va accepta sa manipuleze. Dorinta de-a fi corupt pentru castiguri subumane e prezenta si aici.
Insa considerind ca ce am scris mai sus nu ar fi adevarat, autorul articolului intreaba, la final PE CINE ati alege sa platiti, in ideea ca ar fi bine sa o faceti? De fapt, ultima intrebare, din acest articol, face toti banii. Restul articolului poate fi trecut linistit la categoria "Bullshit gazetaresc".
Imi pot permite sa pun intrebarea retorica daca exista ziaristi romani cu etica profesionala? Si daca chiar imi permit sa o pun, avem vreo sansa la un raspuns la ea?
***
"Intrebare suplimentară: există vreun jurnalist pe care ați fi dispuși să-l plătiți personal pentru a-și putea desfășura activitatea independent?"
Voi ce credeti? Eu nu cred. Intrebarea aceasta a transformat un articol nicicum, in ceva destul de interesant si deranjant pentru oamenii de presa. Si nu, NU cred ca asta a fost intentia autorului.

Un comentariu:

  1. Mai ai timp sa vobesti despre Gotiu si sa ii faci trafic pe site? Mihai Gotiu este exemplul cel mai bun al avantului prostesc pe care si-l ia un papagal ca sa zboare trei metri... Sau nuuu... Nu papagal... Gascan...

    RăspundețiȘtergere