joi, 16 septembrie 2010

Piratii


Astazi seara, urmarind tot soiul de discutii despre Vantu, Eliberarea lui Vantu, Parerea lui Vantu, Cainele lui Vantu, Discursul lui Vantu, Freza lui Vantu sau Cufureala lui Vantu, m-am lasat furat de amintiri din copilaria mea, in care mai existau carti, iar copiii mai visau pirati, nu doar pokemoni. Si, mi-am dat seama ca Stevenson a fost oarecum "nostradamic" in momentul in care a creat doua personaje ale cartii "Comoara din Insula".
Primul personaj, cu care facem cunostinta si in carte mai timpuriu, se numeste Billy Bones. E un pirat batraior, mai gingav, si mare amator de rom. Isi plateste baiatul care spioneaza pentru el cu bani marunti, si e cam scartzar de felul lui, cartea dovedind ca dorea sa pastreze comoara doar pentru el. Aproape ca as jura ca Stevenson l-a cunoscut pe Basescu.
John Silver insa e leit Vantu. Schiop, vocal, cu un papagal (pot fi si mai multi) pe umar, dispus sa faca orice ca sa obtina comoara. Nu se fereste de lupta, nu se fereste de risc. Pina la urma, reuseste sa isi fure o parte din comoara. Intocmai ca in viata.
In carte mai exista si alte personaje asemenatoare vietii politice de la noi, ca de exemplu Pew orbul (Ion Iliescu); Trelawney (Gioana); Ishmael Hands cutitarul (Marko Bela) si Capitanul Smolett (Crin Antonescu). Desigur, personajele nu acopera chiar toata sfera politicului de la noi, dar nici departe nu e.
***
In teorie, si in carte, cei doi pirati erau dusmani. Dar, in viata reala se prea poate sa fi hotarit sa praduie comoara impreuna, si sa-l dea dreq de echipaj-si asa a supt prea mult de la Corabie. Nimic imposibil in aceasta concluzie, de fapt: daca Americanii l-au facut pe Hercules contemporan cu Cezar si cu Xena, de ce nu ar fi si Billy Bones prieten cu John Silver? Ce, ei sint mai prosti?
***
"Cinspe insi pe lada lui
Yo-ho-hoo!
Lada capitanului!
Yo-ho-hoo!
Beti, caci capitanu-i mort!
Yo-ho-hoo!
Si va duce dracu-n Port!
Yo-ho-hooooo!"
A dreq, pina si versurile cantecului piratilor sint sugestive...
***
PS.
R.L.Stevenson, iti urez sa ai parte numai de rom si budinca, acolo, pe lumea cealalta unde esti tu...

Un comentariu:

  1. pana si piratii au un cod al bunelor maniere...la noi doar un cod al bunelor manareli...

    RăspundețiȘtergere