vineri, 10 septembrie 2010

Inca un "De Ce?"


M-am intepenit in intrebari. Nu, cred ca, de fapt, m-am intepenit in raspunsuri.
Totul a pornit de la o discutie pe VoxPublica despre ciudata, daca mi-e permis sa folosesc aceasta descriere, ...hmh, remaniere Guvernamentala. Despre PDL, despre NU PSD si comentarii pe marginea acestui subiect. Si am fost intrebat de ce ma leg de PDL si de PSD nu. Si, chiar si numai pentru sufletul meu, ma simt dator sa dau explicatii.
Dupa cum s-a vazut, acest blog a lovit in PSD si in Gioana in special, la alegeri. Am considerat, in mod just zic eu, ca PSD a fost, si este in continuare, cel mai mare rau care se poate intampla rRomaniei in forma in care e ea acum. Lucru adevarat, acest partid ne-a dat niste ani buni de Neanelu, niste ani buni de Bombonel, si cam vrea sa ne dea niste ani si mai buni de El Pontandante. Ani care, dupa umila mea parere, trebuie refuzati. Bun, s-a zis, atunci de ce dai in PDL?
De ce dau in PDL? Fiindca s-au autoerijat in campionii luptei anti-PSD. Lupta care s-a dovedit a fi, de fapt, strict o lupta pentru jaful resurselor. In ultimele campanii electorale nu am auzit decit urlete despre cit de grozavi, de justitiari si de binefacator e PDL, recte Cocalarul de Murfatlar. Oare e chiar asa?
Am fost intrebat ce cer eu de la partide. Sau de la un eventual partid care as dori sa imi reprezinte dorintele. Raspunsul e simplu: Responsabilitate-Responsabilizare-Competenta-Transparenta-Egalitate-Justitie.

Responsabilitate. Mare cuvint, cu implicatii grele. Inseamna in primul rind, sa iei decizii responsabile. Stiu, e o formulare tendentioasa, poti lua decizii responsabile in favoarea unor rezolvari complet gresite. Dar sa ne uitam mai bine. In mod clar, ce a facut PSD si PNL inaintea PDL-ului, a fost complet iresponsabil. Ba mai mult, poate fi banuit de rea-vointa. Si da in eliminarea dusmanului politic pe spatele tarii. Admitind asta, de ce PDL ia aceleasi decizii? E un concurs despre cine lasa tara mai prabusita pentru opozitie, cumva, si nu stim noi? Pe scurt, nici un politician nu e platit sa ia decizii responsabile doar in favoarea lui si in detrimentul nostru.

Responsabilizare. Alt cuvint mare, si de care fug ca dracu' de tamaie toti politicienii. Daca, in mod evident, ai risipit banii statului pe contracte dubioase, de ce ar ajunge sa te scuzi si sa iti declari incompetenta? Guvernul, de exemplu, e un fel de gestionar al resurselor statului. Un gestionar cind face marsavii, plateste. NU scapa cu o scuza bazata pe "incompetenta" si isi da demisia. Game over. E cercetat clar despre ce si cum a facut. Si daca a marsavit, e inchis. De ce asta e valabil DOAR pentru oamenii mici? Iar toate partidele politice de acum se dau de ceasul mortii sa o pastreze asa? Inclusiv PDL? Referitor, strict, la PDL: Berceanu, dupa varza pe care a facut-o in minister si cu banii de la buget, pur si simplu a fost scapat, prin acceptarea remanierii. Faptul e savarsit, autorul a plecat. Nimeni nu va plati. Ca retroactiv nu se poate, e neconstitutional, chestii de gen. Si uite asa a devenit un roman fericit si mai fericit. A luat, din nou, banii si a scapat.

Competenta. Un tabu in societatea rRomaneasca post-revolutionara. Inexistenta la toate partidele de dupa lovilutie, INCLUSIV la PDL. NU la varf. Acolo sint foarte competenti in a promova incompetenta, si a-si vedea de corcodushul lor. Reforma presupune competenta. Si, ce am vazut noi din "reforma"?. O reducere de 25% din salarii nu inseamna reforma. E doar o reducere. Reforma ar fi fost disponibilizarea celor incompetenti si a celor in plus, inclusiv lichidarea institutiilor inutile. Chiar si marirea si multiplicarea taxelor nu e o reforma. E doar exact ceea ce e, o suprataxare. Pentru tara asta o reforma ar fi fost schimbarea lucrurilor in justitie si domeniile conexe. NU inghit explicatia conform careia cu o majoritate in parlament si cu un presedinte de partea ta, nu o poti face. Ei, PDL, precum inaintasii sai PSD si PNL a ales sa NU faca aceasta reforma. De ce? Economic vorbind, in pur stil PSD se merge pe adaugarea de poveri calului care trage. NU am auzit de lichidarea evaziunii, de recuperare de bani de la datornici. Nu am auzit de lichidarea coruptiei. De fapt, nu am auzit de nici o reforma. De ce?

Transparenta. Periculos cuvint. A fi transparent in ceea ce faci e o dovada de buna credinta, de echitate. Cit timp tu consideri ca cine doreste transparenta e un pericol pentru siguranta statului, ce sa credem? Nu am vazut absolut nimic decit niste solicitari cu titlu formal de transparenta, contrar guitaturilor demagogice din campanie. Chiar si asa cum sint, se spun pe ton soptit, doar la insistente repetate. De ce? De ce nu am avea voie sa stim CE se intampla de fapt PE si CU banii nostrii? Cineva a inceput sa confunde statul cu propia persoana? Precum PSD?

Egalitate. Alt termen tendentios. Pot exista multe feluri de egalitate. Depinde pe care o alegi. Iar alegerea, pentru aceasta tara, a egalitatii doar cind e vorba de platit, nu si de luat, nu se numeste egalitate. Se numeste porcarie. Iar cind, in mod voit, se pastreaza un sistem bazat pe incompetenta si obedienta politica, unde isi poate avea locul egalitatea?

Justitie. Hmh, justitia a inceput sa devina macar la fel de gogonata ca pe vremea Neanelului. Poti fi inchis fara nici o jena pentru 3 lei datorati statului, sa nu ti se accepte nici o scuza, dar poti omori un om, si justitia sa considere ca nu esti periculos pentru societate. Si sa scapi, bine mersi. Nu putem in nici un caz vorbi nici macar despre justitie in problema crimelor comunismului: s-au facut publice. Atit. Eu nu consider asta justitie, in fond nu e nimic din ce nu stiam. Iar pastrarea actului juridic la un pret carei in mod clar si definitiv il rezerva doar unei anumite categorii sociale, spune multe.
***
Am avut reprosuri ca actionind in felul in care o fac, las loc la o noua venire a PSD.
Nu, nu cred asta. Loc de venire pentru PSD lasa strict PDL, prin felul in care a ales sa actioneze,
prin modul in care pune problema. Care este exact contrar a ceea ce a afirmat in toate campaniile electorale la care a luat parte. Un bun amic, coautor aici, a spus, in timpul campaniei prezidentiale, ca obiectivul ar trebui sa fie NU PSD si dupa ce castiga Base,
sa militam pentru ca ei sa si faca ce au promis. Pentru unii PDL-isti, asta e o vina. Dumnezeu, o data inscaunat, ramine dumnezeu. Va rog sa ma iertati, eu nu subscriu la asta. NU POT. Cind si cit i-am sustinut, am facut-o in ideea ca POATE sint o solutie pentru tara, singura in peisajul politic actual, si in pofida faptului ca am stiut prea bine de unde provin si ce scoli au. Mi s-a argumentat ca PDL nu e de vina pentru o viitoare venire a PSD. Ba nu, ma insel. Nu a fost nici un argument aici, ci o simpla afirmatie. Fals! PDL are toata vina. De alegerile lor politice si economice nu e vinovat nimeni. Iar ce fac acum da foarte tare in acel atit-de-drag-romanului "loveste si fugi". Adica aduna tot ce mai pot aduna in timpul ce le-a mai ramas si dupa aceea haleluia! poate sa se darime tara. Romania NU e un campionat de "cine lasa tara mai prabusita pentru adversarul politic". Nu va faceti iluzii despre acel "16%" din sondaje. Daca va fi vorba de vot, toti tributarii sistemului vor vota PDL, deoarece I-A TINUT IN FUNCTII SI JOBURI, CHIAR DACA A REDUS SALARIUL. Si asta, daca privim mai bine, darima pina si acel "loveste si fugi", il transforma in "loveste, ca tot nu patesti nimic", referitor la sistem. De ce sa lovesti? Pentru ca poti. O decizie negativa e mult mai facila decit una pozitiva. Cei din interiorul sistemului ar permite orice si oricum celor care salveaza Sistemul. Iar ce a facut/face PDL e singurul mod in care poti salva sistemul: punind pe altii sa plateasca pagubele. Mai bine zis, obligind.

Iar faptul ca unii nu considera un raspuns ca atare DECIT daca e ceea ce au dorit sa auda... imi pare rau, pentru acest tip de optica recomand o emigrare urgenta in Belarus. Doar acolo se mai poate. Iar negarea dreptului de-a cere socoteala pentru banii dati statului, implicit celor de la putere... tot in Belarus e solutia. Eu refuz complect sa pun capul jos cit platesc taxe.
***
Pe scurt, incepe sa imi pare rau ca am acceptat sa scriu in favoarea PDL cindva. NU, asta nu inseamna ca am votat PDL/Basescu. NU, asta nu inseamna ca voi scrie in favoarea PSD sau PNL. Imbecilitatea celor "trei culori cunosc pe lume" nu s-a lipit de mine. Pe altii, se pare, nu i-a crutat. Nu sint destul de ingust la minte ca sa ma inscriu in acest tip de optica. Imi pare rau, nu ma pot ridica la inaltimea ochelarilor de cal ai altora. Nimic nu ar uri politicienii de azi mai mult decit o posibila aparitie a cuiva care sa faca treaba. Iar eu am sa il astept pe acesta din urma. Restul sint doar niste paiate criptocomuniste, vopsite pentru a deruta electoratul. Absolut toti.
***
Semidoct dixit. Iar voi intelegeti ce vreti.

2 comentarii:

  1. Pedele este un partid artficial, bazat pe o încrengătură mafiotă evidentă. Nu-i bai, şi alte partide sunt la fel. Şi unii şi alţii se amăgesc cu ideea că fac istorie. Nu, fac haos, iar ponoasele le tragem noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pertinante toate aceste ganduri materializate aici, pe blog-ul tau!
    INTR-ADEVAR, DE CEVA VREME, pdl RIMEAZA SI SE IDENTIFICA CU NENUMARATE SECHELE...
    Nu credeam ca se va ajunge pana aici, cand acesti mafiotii prospera si se bucura de atentie, mai ceva ca orice alta personalitate...
    Haosul creat artificial este o alta metoda "noua" imprumutata de la ..defunctii comunisti, de fapt neo-comunistii isi arata acum toate "talentele" fara niciun fel de resentiment...
    Oare o a doua revolutie ar fi ultima solutie?
    ...

    RăspundețiȘtergere