sâmbătă, 11 decembrie 2010

Lasati-ne in legea noastra...


Ca mentalitatea romaneasca are ca punct de reper dictatura comunista, este un fapt arhicunoscut. Dispozitiile impuse de sovietici si cultivate de ceausisti nu sunt decat bazele unei pseudo-dictaturi basesciene.
Din pacate, romanul traieste acest deja-vu de cativa ani si este prea scarbit sa mai incerce sa se opuna unui sistem sortit esecului inca de la concepere. Generatia tanara, speranta martirilor, este supusa zilnic umilintelor si mizeriilor servite sarcastic de catre stat, care ii considera carne de tun si ii sacrifica.
Traim vremuri grele, vremuri care pareau indepartate dupa eliberarea din latul comunist, iar conducatorii tarii, acesti avocati ai dreptatii, ies in fata natiunii, cu o atitudine grava si cer poporului "sa lase nesimtirea", "sa mai termine cu pomana", iar apoi cer solidaritate.
Paradoxal, 6 din 10 romani plang regimul comunist. Oamenii care au fost in linia intai, ajung sa fie manipulati de catre stat si manati de saracie in a-si retracta opiniile, ideile, principiile si simtul civic pe care il au in sange
Moralitatea e trecãtoare? Virtutea nu poate exista fãrã violenta? Ca sa dai sau sa primesti respect, trebuie sã cobori sau sã urci treptele vietii?

Incredere... Loialitate... Onoare... Lasa ca vin americanii...

3 comentarii:

  1. O sa postez imediat o chestiune ca sa nu mai bati campii cu gratie... Dupa modul de exprimare bag mana in foc ca esti tanar...

    Atata vreme cat nu intelegi ca ce vezi tu ca traiesc romanii este doar EFECTUL a ceea ce au facut PSD si haita lor din 1989 incoace, ata vreme cat nu intelegi ca PSD este CAUZA si radacina raului din Romania, nu te poti ajuta nici pe tine si nici pe altii.

    Guvernantii actuali nu au spatiu larg de manevra. Au preluat acum un an o tara in dezastru si criza. Casca ochii. Minte vad ca este. Pune-o mai adanc la lucru!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am merge dupa premiza ca exprimarea mea denota faptul ca sunt tanar, atunci, urmand firul logic, as putea baga mana in foc ca sustinerea basesciana te obliga sa mitraliezi cu rahat PSD-ul.
    Dar nu voi merge dupa premiza asta.
    Te voi intreba doar daca tu esti de acord cu masurile de austeritate luate si daca ai incredere ca guvernul, in forma in care este acum, poate schimba ceva?

    RăspundețiȘtergere
  3. Realitatea este ca NU poti "certa" boborul ca doreste sustinere de la stat sau ca asteapta sprijin de la stat, si, ulterior, sa-i ceri sa sprijine statul. Din pacate, nu subscriu, si NU o sa subscriu niciodata ideii ca doar oamenii sint de vina de actuala situatie. Cit despre Boc, ma tem ca la el nu e vorba de "doar un an" de guvernare.
    Cind e vorba de momente grele, TOTI ar trebuii sa puna umarul. Ei, uite ca nu am vazut nimic de gen la patronate sau edili si politicieni. Nu am vazut nimic de gen in locuri cheie, cu salarii astronomice in raport cu prestatia, la stat.
    Si atunci ma intreb, in mod justificat, zic eu:
    CARE SOLIDARITATE? Solidaritatea mea cu ei in momentul in care trebuie sa le dau bani ca sa acopere "greseli" care nu sint ale mele, sau solidaritatea lor intre ei cind e vorba sa isi acorde favoruri? Si fara suparare, Pappy, o sa scriu despre asta.

    RăspundețiȘtergere