joi, 25 noiembrie 2010

Uneori si Sfintii maninca cacat...


Dominique Strauss-Kahn ne-a incantat din nou cu o portie de realitate, care cam contrazice "realitatea" guvernamentala:
"Este dramatic că în ţări ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România situaţia trebuie redresată, pentru că nu mai putem continua aşa. Încetarea de plăţi este iminentă. Prăpastia este chiar în faţă. (...)"
E ceva ce nu stiam, banuiam sau presimteam, in ceea ce zice acest jidan smecher? In ciuda asigurarilor marinaresti sau bocanesti?
***
Insa, pe cine va fi aruncata vina, cind va veni momentul?
Dintre toate parerile, culmea, cea mai penibila apartine lui Mugur Isarescu. Coprofagia debitata de dumnealui suna asa:
"3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică (... ). Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit (...), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii", a spus Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.
***
Hmh. Creditele luate de Romani nu au generat taxe, nu? Pe care, o data percepute, statul le-a atins cu scarba, si le-a pastrat undeva unde nu le vede si, mai ales, nu le foloseste. Al naibii lucru, viata a asta, si inca si mai a naibii economia, nu e asa?
Dar hai sa o luam altfel. Indatorarea Romanilor NU priveste Statul chiar cu nimic. In caz de executare silita a rau-platnicului, nu am auzit ca Statul sa intervina. Si atunci, de unde toata tevatura? Raspunsul poate fi doar unul: Statul a garantat, in mod vadit fals si pe la spate, ca bancile vor avea succes cu tunurile date. De ce ar fi facut asta Statul? Ma tem ca NU Statul a facut asta, ci cei care se confunda cu Statul, care au ales sa fie asa in schimbul unor avantaje personale primite, probabil, de la Banci. Nu vad alta cauza. Sa garantezi asta pentru imprumuturile neprotejate... pur si simplu nu poate avea alta cauza. Iar faza cu masinile e motul de pe rahat: pe vremea aceea toata lumea, inclusiv domnul Isarescu lauda cit de bine merge economia. Ce crestere avem, ce performanti sintem...! Nu am auzit din partea vel-domniei sale nici un "miau" legat de asta, atunci. Incercarea de-a justifica proasta si tendentioasa administrare a banilor Statului prin consumul Romanilor e cel mai murdar lucru auzit pina acum, de mult timp. Iar asta il pune pe Isarescu, din pacate, pe acelasi loc cu Vanghelie, de exemplu.
***
Si uite asa am mai descoperit, ca popor, ca un "Sfint" local e doar (inca) un marunt mancator de Cacat ( cu majuscula). Si profesionalismul, inca o data, nu exclude porcaria.

2 comentarii:

  1. M-am mirat atunci când l-am auzit pe Isărescu. Şi m-am întrebat dacă nu cumva ni se pregăteşte ceva, pe din dos...

    RăspundețiȘtergere
  2. cand statul (romanesc) e incapabil sa functioneze normal, da vina pe proprii cetateni...penibil

    RăspundețiȘtergere