marți, 9 noiembrie 2010

Libertatea este disciplina liber asumata


Întotdeauna a existat în Romania un curent subteran de fricã, de violentã, de urã, ce asteaptã sã explodeze.



LIBERTÁTE, (4) libertăți, s. f. 1. Posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință; posibilitatea de acțiune conștientă a oamenilor în condițiile cunoașterii (și stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii și a societății. ◊ Loc. adv. În libertate = după bunul plac, nestingherit. ◊ Expr. A-și lua libertatea să... (sau de a...) = a-și îngădui, a-și permite să... 2. Starea unei persoane libere, care se bucură de deplinătatea drepturilor politice și civile în stat. ♦ Starea celui care nu este supus unui stăpân. ♦ Situația unei persoane care nu se află închisă sau întemnițată. ◊ Expr. A pune în libertate = a elibera din închisoare, din arest etc. 3. Independență, neatârnare (a unui stat față de o putere străină). 4. (De obicei la pl.) Drepturi cetățenești. ◊ Libertate individuală = dreptul care garantează inviolabilitatea persoanei. Libertate de conștiință = dreptul oricărui cetățean de a avea o opinie proprie în orice domeniu de activitate. Libertate de gândire sau libertatea cuvântului = dreptul de a exprima prin viu grai sau prin scris opiniile proprii. – Din fr. liberté, lat. libertas, -atis.



Oamenii omoarã pentru a rãmâne în viata. Instinctul de conservare, de supravietuire. Nu conteaza motivul, ar spune unii, atat timp cat omul a ucis pe cineva. Este o greseala sa omori un om. Logica spune ca un om care a gresit trebuie pedepsit.



PEDEÁPSĂ, pedepse, s. f. 1. Măsură de represiune, sancțiune aplicată celui care a săvârșit o greșeală; spec. măsură de constrângere prevăzută de lege și aplicată cuiva de o instanță judecătorească drept sancțiune pentru o infracțiune; condamnare, osândă; situație în care se află cel pedepsit, condamnat. 2. Fig. Suferință (fizică sau morală), chin, supliciu; necaz, nenorocire. – Din pedepsi (derivat regresiv).



Vrei sã pedepsesti un om? Separã-l de familia lui, separã-l de el însusi, priveaza-l de intimidate si închide-l cu cei asemenea lui. Ai incalcat legea, esti trimis la judecata. Esti trimis in fata unui judecator -se presupune, impartial- si astepti sa vezi ce decide in legatura cu viitori ani din viata ta. Acel om, din fata ta, are drepturi depline asupra vietii tale

Un judecãtor spune detentie pe viatã, fãrã posibilitatea eliberãrii conditionate. FARA POSIBILITATEA ELIBERARII. Condamnatii pe viatã. Într-un anumit moment realizeazã cã nu pleacã nicãieri. O stare de calm se asterne în ochii lor. Ca si cum si-ar fi dat seama de ceva de care noi, restul, nu vom afla niciodatã. Deodatã, sunt liberi într-un alt mod, sunt pregãtiti sã moarã. Si poate cã fac tot ce pot pentru a ajunge la asta.

Cam asta se intampla acum in Romania. Ajungem sa fim liberi abia in momentul in care… nu mai suntem deloc…

Reflectati… VOI… sunteti liberi?

3 comentarii:

  1. Bun venit in echipa! Inspiratie, putere si bafta!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine-ai venit, Big Bad.
    Hai sa punem altfel problema. Cati dintre romani crezi ca ar mai fi iesit in strada, in '89, daca Ceausescu nu ne-ar fi lasat in intuneric (ma refer la curent),frig si cu alimentarele supergoale? Cati ar fi iesit in strada pentru libertatea cuvantului? De fapt, ce-i intereseaza pe majoritatea romanilor?

    RăspundețiȘtergere