duminică, 14 noiembrie 2010

Domino-ul unei societati de rahat


Se spune ca adevarata prabusire a unei civilizatii nu intervine in urma unor motive economice sau militare. Ci in urma prabusirii sau pervertirii sistemelor interne de valori si a moralei. Perfect adevarat.
***
Citim, vedem si auzim in ultimul timp despre retele de prostituite institutionalizate, consacrate. Mare balci mare, de parca cineva ar fi banuit altceva, sau ca cineva ar fi fost socat de existenta acestor sisteme. Prostitutia exista de cind lumea. Casnica, profesionala sau de orice alte feluri va puteti imagina. Nimic nou aici. E vorba pur si simplu de lipsa altor subiecte de bagat de vina, intr-o lume in care politica, de toate culorile si pozitionarile, nu mai are nici un argument in favoarea ideii ca lucrurile trebuie pastrate asa cum sint, sistemul trebuie salvat, iar poporul trebuie sa plateasca tot.
***
Vorbeam mai sus de pervertiri ale sistemelor de valori si/sau morale. Sa ne uitam un pic in urma, la ultimii 20 de ani si ce au insemnat ei, pentru rRomania. Primordiala a fost accensiunea la putere, in anii '90, a unor oameni complet lipsiti de morala sau sisteme de valori. S-a creat o imagine a succesului, asa. Si s-a introdus ideea ca nu conteaza mijloacele, cit timp iti atingi scopul. Desigur, prin media, prin orice mijloc au avut, au promovat acest mod de-a gandi, in numele unui "capitalism" defectuos prezentat si defectuos inteles.
***
Ce a insemnat insa pentru generatia mea, acest lucru, acesta promovare a non-valorii? A insemnat intrarea in cel mai imbecil sistem destructiv posibil. Orice om din lumea asta, pina si Papuasii, tind spre a deveni mai buni. Noi, nu. Noi dorim sa fim mai prosti, intr-o lume in care ni s-a indus ca doar prostii reusesc. Performanta unui om e de fapt capacitatea de-a nu gandi si de-a tolera. E foarte comod sa fii prost. E comod in primul rind in fata ta, ai acces la cele mai comode scuze in momentul ratarilor vietii. Iti zici ca esti prost, si asta e. Ganditul, evolutia, sau performanta nu sint comode de loc. Iar noua ni s-a vandut, de fapt, propria comoditate. Platibila, cum e la moda, dupa 20 de ani.
***
Totusi, ce a insemnat asta pentru noi, ca oameni, ca familii? A insemnat o chestie foarte nasoala. Familia a ajuns sa fie privita ca o afacere. Exista n+1 cazuri de oameni care s-au casatorit doar pentru un divort favorabil, ulterior. Au facut copii doar pentru pensii alimentare.
***
CE au vazut copiii nostri, in familiile actuale? Au vazut stress, au vazut cearta, au vazut lipsuri, au vazut inselatorie si dispret fata de corectitudine. Peste orice, in unele familii au vazut lacomie, au vazut dorinta de foloase necuvenite. Au vazut lipsa oricarei morale.
Exista n+1 adolescenti care stiu ca ambii parinti au amanti/amante. Care au ajuns sa creada ca asta tine de fapt familia impreuna. Exista n+1 adolescenti carora li s-a servit, de catre unul din parinti, explicatia ca ei sint scuza unei casnicii pornite din interes. Exista n+1 adolescenti care cred ca o familie este o comuniune de interese, o alianta vremelnica, a carei subprodus sint ei si, mai mult, ca asa e just sa fie. Iar fiabilitatea unei relatii, in viata de familie, e definita strict de capacitatea partenerului de a-ti asigura securitate financiara si a-ti tolera defectele. Societatea noastra impune, pare-se in mod voit, un sistem absolut pervers al valorilor, dupa modelul unor oameni incapabili de-a avea valori personale corecte. Si, in acest fel, copiii ajung sa creada ca Familia, acest ultim refugiu al oricui in fata amenintarilor externe de orice fel, e doar un fel de asistenta sociala, un fel de-a te pune in siguranta daca esti complet incapabil. Si ca asa e just sa fie.
Si, peste tot si toate, suprema valoare a devenit Banul.
Promovam hotia, in spatele unor legi tendentioase.
Promovam smecheria de moment, avantajele efemere.
Promovam justetea dominatie platite mizer.
***
Rau e ca, de fapt, nu ne pasa de ce se intampla cu copii nostri. O floare nu poate supravietui intre buruieni. Mai ales daca noi sintem cei ce sadesc buruienile.
***
Cit timp non-valoarea, non-munca si non-verticalitatea sint pastrate ca icoane supreme sau modele de reusita in viata, vom avea parte de curve. De ce? E simplu, de fapt. E cel mai usor sa obtii, rapid si din belsug, ce doresti, pe moment. Nu, nu chestii serioase. Prostioare, mai mult sau mai putin scumpe, fitze de fapt. De ce sint aceste lucruri asa de importante? Deoarece societatea noastra le transforma in valori. Si le transforma in valori deoarece nu mai are altceva de oferit.
O sa dau un exemplu stiut de toata lumea, si acceptat ca atare, uneori cu invidie: Ion Tiriac.
Ion Tiriac este un colectionar de starlete. Pe fata.
Ce poate gasi o fata de 20 de ani, frumoasa coz, la un om de 70 de ani? Un om de 70 de ani care refuza complet relatiile de orice fel, care neaga ideea de casnicie?
Desigur, e reprobabil ca acea fata va gasi doar bani in schimbul unor servicii sexuale. Dar, daca ne uitam un pic mai atent, vom descoperi ca ambele parti sint la fel de vinovate. Motivatia ambelor persoane e lacomia. In general, cei ce apeleaza la curve sint oameni cu o dorinta bolnava de-a domina, de-a umili. De-a avea oameni la bunul lor plac, chiar daca trebuie sa plateasca pentru asta. O sa spuneti ca nu exista vina in asta. Ba exista. Exista n+1 (din nou) moduri de-a te dovedi dominant, in afara de asta. E chestie de alegere. Dar e foarte adevarat ca nu oricine are acces la acest tip de dominanta. Iar vina consta in faptul ca asta alegi absolut constient.
Vina domnisoarei? Vina oricui care alege calea usoara. Nu putem vorbi, decit foarte rar, si doar in cazuri absiolut rare, de perversitate nativa. De obicei, perversitatea apare de la o varsta la care prospetimea marfii dispare, iar omul deja e incapabil de-a mai trai altfel. Nu se pune problema, la 20 de ani, de fapt.
Dar mai presus de orice, vina este a parintilor. Care nu stiu, si , mai nou nici nu-i mai intereseaza, sa induca un sistem de valori real copiilor lor. In mod fals, ne ghidam dupa vremuri, si credem ca totul se absolutizeaza. Istoric si social vorbind, vremurile prin care trecem au "picioare scurte". Ca si minciuna. Iar noi producem pe banda rulanta copii crescuti in minciuna, total nepregatiti pentru viata intr-o lume reala, normala, care dispune de un sistem de valori corect, real.
Iar asta este, in mod definitiv si iremediabil, prabusirea societatii noastre.
Oare atita ne-a ramas, asta e tot ce putem oferi? Singurul mod in care putem supravietuii e sa ne oferim spre a fi dominati?
Ne-am dat lumea pe mina prostilor, din comoditatea de-a nu gandi. Asta am inteles noi, acum 20 de ani, din Liberate. Libertatea de-a fi comod. Dar am omis un lucru simplu. Mai mult sau mai putin voit.
Prostii, deoarece pe mina lor ne-am dat viata, NU cred in viitor. Si, din acest motiv, NU va exista un viitor. NU in actuala "componenta". NU intre aceste granite. Iar prostii pot fi vicleni, hoti, combativi, sau oricum doriti voi sa le spuneti. Dar mai presus de orice, ramin prosti.
Va exista doar un prezent meschin, presarat cu tradari si marsavii, cum deja este, in mod etern? Un joc al hienelor, al lasilor si al celor care ataca noaptea, pe la spate?
O tara marunta, cu oameni care au ales sa fie pe masura tarii, inspre un viitor asa de marunt incit nu se mai vede?
Cu adevarat, asta dorim? Esentialmente, acolo, in strafunduri, aici se opresc dorintele noastre, aici se opreste umanitatea noastra?
PS.
Oricine din generatia mea, INCLUSIV EU, ar trebui sa se gandeasca bine la ce am facut in ultimii 20 de ani. Oricit e de incomod, sau neplacut. Eu am inceput sa o fac. Citi o vor mai face?

PS 2.
Totdeauna exista cu o intrebare mai mult decit numarul raspunsurilor, nu e asa?

Un comentariu:

  1. Tocmai am primit o carte "PSIHOLOGIA POPORULUI ROMAN"... Ceea ce eu intuiam si numeam "boala genetica" are un fundament stiintific...

    Sa fie adevarat? Romanii se autocodamna la moarte? Nu exista insanatosire pentru bolile sociale?

    Tot mai cred ca o mana forte i-ar putea trage de par din mocirla... Dureros dar ar fi o solutie... obligati ar putea face ceva...

    RăspundețiȘtergere