miercuri, 27 octombrie 2010

Greva. Motiune. Azi.


Tacerea noastra face toti banii. Banii lor.
Romanul e invatat de mic sa taca, cind vine vorba de chestiile esentiale. De ce? Pentru ca i se permite sa urle la lucruri neesentiale. Sau, mai bine spus, i se permite pina lucrurile nu devin esentiale.
Imi place reactia PDL la greve. Mai avem un pic, si grevele vor fi declarate ilegale. Nu stiu ce ma face sa cred ca vom apuca sa vedem un OUG legat de asta peste nu foarte mult timp. Bazat pe "siguranta statului de drept". Aseara ma uitam cum un PDL, chiar nu am retinut cine-nu tin minte numele tuturor imbecililor, infiera grozavia faptului ca PSD transporta oameni la greva de astazi. Totul e o manipulare ordinara, nu exista criza, nu exista saracie, oamenii sint lacomi, domnilor si doamnelor. Cineva, tot in aceeasi discutie, spunea ca peste tot in lume, sindicatele sint afiliate partidelor, si avea dreptate. Desigur, motivatiile PSD difera de cele ale sindicatelor, dar nu despre asta e vorba, ci despre dreptul de-a te revolta. Iar PDL considera asta un afront la adresa lor, ca si partid, observ eu. Hmh. Adica cum, reinventam termenul de Les-Majestate? Habotnicia in politica, acel Dumnezeu de necontestat si necontrazis, supraomul Politic, care nu are voie sa fie deranjat, sau impiedicat sa fure? Foamea a ajuns sa fie o amenintare la adresa STATULUI DE DREPT? Hilar, dar DA. Mai ales atunci cind statul provoaca foamea. E funny, dar nimeni nu intelege, in continuare, ca se doreste o continuare a hemoragiei bugetului catre smecheri, pe banii unei rRomanii intregi. In jurul acestui lucru se duce, de fapt, batalia. NU va faceti iluzii ca cei de la FMI nu stiu asta. Insa nu face parte din preocuparile lor: pe ei nu-i intereseaza decit creditul acordat, si dobanzile rezultate.
Dar, sa nu ne pierdem in amanunte:
DE CE AR FI O GREVA UN AFRONT LIPSIT DE MORALITATE?
Afront la adresa a ce? La necesitatea clientelei de-a devaliza o tara in pragul falimentului? Zilnic vad calcule, analize, care spun de fapt ca NU salariile sint problema, ci hemoragia banilor catre terte parti, in urma unor contracte cel putin tendentioase, daca nu chiar dezastroase, intentionat facute asa. Care se deruleaza in continuare, fara jena. Nu ma aburiti cu ideea ca daca inchid privatii, se prabuseste tara. Privatii de care vine vorba aici sint putini, si au foarte putini angajati. O firma romana de drumuri primeste contracte de miliarde de euro si da de lucru maxim la o suta de oameni. Asta referitor la cei putin care nu sint antreprenori, de fapt. Majoritatea fac tot intr-un birou, cu doi-trei oameni, asa, in familie, si palmeaza jumatate din bani, dupa care gasesc alte firme sa faca treaba, la pretul corect.
In ce fel sint autostrazile, atit-de-laudate, esentiale pentru noi, in acest moment? In absolut nici unul. Desigur, dupa unii, asta inseamna "dezvoltare". Wrong! Fucking wrong! E doar un aspect, necesar la un anumit punct, al dezvoltarii. Realizabil cu investitii minime, recuperabile in no-time, pare-se. Fanariotismul clasei politice se bazeaza pe acest recuperat de bani investiti in aceeasi zi, asa cum ne-a obisnuit si istoria acestei tari.
Citim varii analize, facute de oameni cu scoli inalte, cu studii grele, care spun acelasi lucru: noi sintem de vina. Fiindca dorim un trai uman. Sperietoarea aici sint bugetarii, adica exact ceea ce i-a convenit rRomanului sa auda. Reala sperietoare ar fi salariile si acel atit de denigrat salariu minim. Ni se scot ochii cu numarul bugetarilor, ca sa uitam cit de putin castigam, iar cind nu se mai poate, se explica ca NUMARUL bugetarilor nu permite asta. Bun, dar salariul minim se refera doar la cei ce lucreaza la stat? Nu. Acesta a fost cel mai mare cadou care l-au primit privatii premianti, pe spatele nostru. Sau, mai bine zis, pe linga politicile financiare rRomane legate de activitatea firmelor, unul din cele mai mari cadouri. Profit maxim, investitie minima, taxe eludabile aproape 100%, recuperari ale investitiei in timp record, pentru lumea si vremurile in care traim. Eldorado. Si sclavi girla. Cit timp cota pastorilor de sclavi e pusa de o parte, unde trebuie. Insa, toti oamenii cu scoli care au calculat si cladit acest sistem au plecat de la o premisa falsa. Ca omul de rind poate plati mai mult decit are. Ca de obicei, pina si premisa premisei e falsa, si anume ca omul normal e mai avut decit e. Si ca inca mai are de unde plati din buzunar lipsa vanzarilor unei clase de profitori. Ei, fix chix. Cind nu ai bani, nu mai ai frica de hoti.
***
Azi avem program de sarbatoare: circ pe gratis. Motiune de cenzura, plus greva. Vom vedea ce va iesi. Dar, ma tem ca vom fi dezamagiti: motiunea nu va trece, grevistii vor zbiera ca Sf. Simion Stalpnicul, adica pe pustii, ca sa folosesc o exprimare eclesiastica. Udrea va zice ca e o manipulare a PSD, Boc va tacea, iar Basescu va acuza Mogulii. Romanul va pleca acasa mai sarac cu niste bani cheltuiti pe mancare, la greva. Si tara va dormi in continuare, fara sa simta pericolul de inghet al iernii ce vine. Democratia va triumfa, inca o data, asupra necesitatilor reale ale oamenilor.
***
Pe cuvintul meu, e asa de halucinanta situatia in care ne aflam, incit imi pierd sirul cind scriu. Pur si simplu raman mut de fiecare data cind citesc, sau vad la televizor, ce se intampla, si mai ales, CUM e privita problema. Ma indoiesc ca in lumea presei, a economiei sau a politicului, in toate taberele, NU se stie unde e de fapt problema. Toata lumea tace, insa. Ce sa inteleg eu, ca om de rind? Ca tuturor le convine aceasta situatie, de fapt, in detrimentul nostru? Adica, daca unii romani incep sa castige mai putin, tara asta poate trage pe dreapta, ca ei nu mai au chef sa se joace? Nu avem decit sa ne luam catrafusele si sa o luam la pas prin lume, in alte zari, daca nu ne convine sa lucram pe gratis aici? Daca nu ne convine sa murim de foame pentru bunastarea in exces a altora? Pe ce se bazeaza asta, pe lasitatea istorica a romanului, cu capul lui plecat pe care nu l-a taiat sabia?
***
Sa vedem la ce va duce aceasta lasitate. Sa vedem cum va fi cind o parte mare de romani nu vor mai avea bani de credite, de intretinere, sau de mancare. Unde va fi atunci acel "totul pentru partid", pentru "conducatorii iubiti" si pentru "alesi"?!? Unde s-a dus patriotismul? La latrina istoriei? Unde s-a dus demnitatea noastra, curajul si vointa? Unde s-au pierdut verticalitate, corectitudine, cinste? Unde?
Spun vorbe mari, dar si eu calculez gresit. Poate ar fi mai corect sa ma intreb altceva:
TOATE ACESTEA AU EXISTAT VREODATA?
***
Tacerea e o optiune. Lipsa unei optiuni e de fapt tot o optiune, vorba colegului Pappy, si nu doar a lui. Optiune care favorizeaza hotii, in tara asta. Deoarece tot ce doresc ei e sa fie lasati sa fure in liniste. Si, mai ales, sa fure in tacere. Fara protest, fara reactie, pur si simplu ca un dat de la natura. Noi muncim, ei fura. Un circuit vicios al resurselor, substituit naturalului, si impus prin legi interpretabile doar de catre persoanele potrivite. Ca neam, am tacut in '90. TOTI stiam CINE e Iliescu. Dar am tacut. A venit conventia. Toti banuiam CINE e Constantinescu. Iarasi am tacut. S-a intors Iliescu. Care deja nu mai putem afirma in fata nimanui ca nu stiam cine este. I-a urmat Basescu, cu care am facut cunostinta tot prin Iliescu si, nu de neglijat, Petre Roman. Dar stiam, oh, prea bine, cine e. Si am tacut. Atunci, acum. Vom alege tacerea, in continuare? Foamea, abuzul, nimicnicia? Sa ma tem, in continuare, ca DA? Va aparea vreodata un personaj in legatura cu care sa putem tacea in siguranta?
***
PSD va reusi sa deturneze greva de azi in folos personal, dupa bunul obicei? PDL va reactiona la greva? Va trece motiunea de cenzura? Ne asteapta o zi interesanta. dar ma tem ca neplacuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu