miercuri, 13 octombrie 2010

Fanar

"Fanarioții sau grecii fanarioți (în limba greaca: Φαναριώτες) erau membri ai familiilor aristocratice grecesti care locuiau în caratierul Fanari (Φανάρι,). Acesta era principalul cartier al grecilor din Constantinopol (Istambul), unde se afla și sediul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului. Fanarioții dominau administrația Patriarhiei și interveneau deseori în alegerea înalților prelați, inclusiv a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, care avea statutul de "Primul intre egali" în lumea episcopilor ortodocsi.
(...)Atenția fanarioților s-a concentrat pe ocuparea celor mai bune posturi pe care le putea oferi imperiul, dar și pe ocuparea tronurilor din Moldova și Muntenia, care erau încă țări bogate și, chiar și mai important, se bucurau de un statut de autonomie, (în ciuda faptului că trebuiau să plătească un tribut ca ca vasali ai otomanilor). Mulți greci au găsit un teren propice afacerilor lor în Principatele Române, mult mai avantajos prin comparație cu cel din Turcia și cu dificultățile pe care le întâmpinau negustorii în Imperiul Otoman, dar și un teren de afirmare a puterii politice crescânde. Mulți dintre fanarioți au intrat în rândurile boierimii valahe sau moldovenești prin alianțe matrimoniale.
Persoana care era ridicată la demnitatea princiară era de obicei dragomanul șef al Sublimei Porti, fiind prin aceasta familiarizat cu politica guvernului otoman.
Noul principe, care obținuse funcția sa în schimbul unui plocon consistent, (un obicei care era mai vechi), pleca în noua țară în care fusese numit, și a cărei limbă nu o cunoștea de cele mai multe ori, cu o numeroasă suită. Odată ce noul principe era numit, el era escortat la Iasi ori Bucuresti de o suită formată din familia sa, favoriți și creditori, (de la care împrumutase bani pentru ploconul oferit la investire). Domnul și cei din suită urmăreau să-și recupereze cât mai repede cu putință investițiile făcute cu prilejul numirii și în plus să strângă suficienți bani cât să trăiască îndestulat după încheierea scurtului mandat domnesc.
În total, în perioada fanariotă au fost numiți în cele două principate 31 de domni din 11 familii diferite. Unii dintre ei au fost exilați sau executați. Lupta pentru domnie era așa de încrâncenată, încât a provocat asasinate între membrii aceleiași familii.
Când, datorită numeroaselor cazuri de trădări ale principilor, familiile din rândul cărora erau aleși domnitorii au devenit din ce în ce mai puține. Mai mulți domnitori au ocupat pe rând tronul în cele două principate. În timp ce domnul de la Bucuresti plătea mită pentru a evita mutarea sa la Iasi, domnul Moldovei folosea aceeași metodă pentru a ocupa tronul Munteniei, considerate mai bogate. De exemplu, Constantin Mavrocordat a ajuns să fie numit de nu mai puțin 10 ori pe tronul unei dintre cel două principate. Domnitorul era dator diferiților creditori, sau chiar sultanului însuși."
***
Am luat aceste rinduri, recunosc-in mod arbitrar, de pe Wikipedia. Arbitrar, deoarece ceea ce se intampla acum e tot de domeniul arbitrarului. Inainte de-a ma acuza pentru asta, ce ar fi sa ne uitam mai bine la ce se intampla, in mod constant, in ultimii 20 de ani la noi?
Pina la urma, avem de-a face cu aceeasi oameni in politica, mai putin cu cei pe care i-a strins dumnezeu, sau diavolul, dintre noi. Ce difera, in acesti 20 de ani? Doar Label-urile politice. Adica denumirea partidelor. Functie de interes, sau nevoie, oamenii politici sint comunisti, democrati, liberali, conservatori, absolut orice e nevoie pentru a ramine in functii, sau dregatorii. Fireste, si din "comunism" s-a preluat cite ceva, ca de exemplu "rotatia cadrelor". Si, evident, eterna SPAGA. Dar ei, politicienii, sint aceeasi. Nu imi dati exemplul politicienilor noi, e vorba doar de copiii de casa ai celor vechi. Desigur, exista si conflicte de interes, si in fata Europei, o nevoie de pluripartitism, dar asta e tot. La o nevoie sau interes, sint uniti. O gasca perfecta.
Am avut intai FSN. Dupa aceea PNL, PNT, CDR, PD, PC, PRM, PD-L, aripioare de PNL, diverse chestii diversioniste. Singura constanta e partidul Boanghinos, recte UDMR. Label-uri, mai pe intelesul tuturor. Si le-a reusit, aceasta tactica, aproape perfect: e cel mai grozav exemplu de substituire a Fondului cu Forma schimbatoare pe care acesta o imbraca. Sub Forma, Fondul, adica oamenii, sint din aceiasi gasca. Provenita in esenta din fostele structuri de partid, si promovata de Zombie-ul politichiei rRomane, adica Mos Ilici Preapulovici Iliescu.
Ne vaitam ca Forma revine, adica PSD, PNL, chiar PDL. Asta se si doreste, de fapt, sa nu vedem oamenii ascunsi sub aceasta forma, sub aceste Label-uri. NU ajunge sa ne vaitam de Label. Trebuie sa ne vaitam SI sa luam pozitie fata de oameni. Care, in functie de interes, au fugit de sub un Label la altul.
In postul anterior, colegul Pappy spunea ca sint un naiv daca cred ca PSD e mort. PSD e chiar mort. Ca Label. Naiv e cel ce crede ca e mai mult decit un Label. Interesant e unde se vor duce oamenii. Interesant e pe cine au inspirat cu acest Label. Si cine le-a preluat obiceiurile, din ce se jura ca e total contra lor. Personal, mi-e absolut egal sub ce Label se ascund politicienii, cit timp metodele sint aceleasi. Azi e unul la ciolan, maine altul. Metoda ramine. Stiu, sub ce s-a scris mai inainte se ascunde ideea ca ar trebuii sa nu comentez despre PDL in general si Basescu in special, ca sa isi "faca treaba". Sa se "lupte" cu PSD. Pe baza ideii ca nu mai exista altii la care sa ne intoarcem. Ok, e adevarat, NU mai exista altii. Insa, e corect ca acesti ultimi politicieni "cica corecti" sa fie lasati sa o ia pe panta PSD-istica de-a vedea lucrurile? Am votat ca sa isi faca ei treaba sau ca sa ne rezolve noua problema? E important sub ce Label sint, cit fura, sau e important ce ar trebui sa faca pentru tara? Eu am pretentia ca ma uit la oameni, nu la Label-uri. Si ca am un cap pe umeri cu care gandesc, si vad dincolo de praful aruncat de politicieni, din spatele protectiei unui partid. Incerc sa trec dincolo de ideea comunista ca Partidul e deasupra oamenilor, si realizez ca, de fapt, Partidul e sclavul UNOR oameni bine alesi, pusi pe capatuiala. Si, tocmai de aceea, ar trebui sa militam toti ca ei sa isi faca treaba, adica EXACT ceea ce au promis in "x+1" campanii electorale. Nu au scuza, la asta, ca sint PDL-isti, si nu PSD-isti. Daca furi, esti doar un hot, indiferent in ce partid esti inscris. Hotia e apartinica.
***
Si refuz, in totalitate, sa inteleg ca problemele lor se pun inaintea problemelor tarii. Interesele lor inaintea intereselor noastre. Si viata lor inaintea vietii noastre. Cine crede ca au o scuza pentru a le pune pe ale lor inaintea alor noastre, acela e adevaratul naiv.
***
"Lupta"? Da, lupta intre partide exista. Insa motivatiile s-ar putea sa fie complet altele decit cele declarate. Teatrul convinge, dar nu chiar pe toata lumea.
***
Elitele? CE fel de elite? Cum incadrezi, ce fel de oameni fac parte din elite? Elitele de azi din rRomania, sau elitele adevarate, intelectuale? Cine hotaraste, ca natiune, CINE formeaza o elita? Si CARE e elita promovata? Personal, nu as vrea nici in ruptul capului sa fiu alaturat, la aceasta ora, sau la orice alta ora, vreunei "elite". Prefer sa fiu ceea ce am fost de la inceput, si anume un razvratit, un rebel. Singur. Non-elitist.
***
Noi? IN ecuatie? In CARE ecuatie? Sintem putini, iar lumea ne ocoleste deoarece spune ca sintem extremisti. NU vom conta niciodata, in nici o ecuatie, nu in RROMANIA.
Nu poti destepta din "somnul cel de moarte" un Bobor careia ii place somnul si lenea, in detrimentul muncii.
***
Haideti sa ne uitam un pic mai bine la Fond, inainte de-a ne razboi cu Forma. Fanarul "tovarasesc", comunismul, e tot acolo, dedesupt, si o duce bine-mersi, pe spatele nostru.
Si, acum, ma puteti acuza de orice doriti, si de oricit arbitrar aveti chef. Ma doare-n cot.

LATER EDIT:


I say FUCK your Authority! FUCK your Silent Majority! FUCK your Sistem!
We're sick of your treason
Sick of your Lies ...
Pennywise - Fuck Authority
Asculta mai multe audio punk





3 comentarii:

  1. Jalea continuă, guvernul îşi asumă răspunderea pe legea Educaţiei,Roberta strigă de la microfon. Cam asta este imaginea...

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.trilulilu.ro/zummagio/118d4e672a3cca :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hehe, si mie imi place DTH, cu toate ca sint de stanga!

    RăspundețiȘtergere