duminică, 17 octombrie 2010

Eroul cazut. Pe vine.

Ne lipseste Eroul. Punctul central in jurul caruia sa ne adunam, in fata amenintarii. Pe vremuri, rRomanul nu ducea lipsa. Exista un domnitor in jurul caruia se adunau. Acum, domnitorul e de cele mai multe ori dusmanul. Exista o biserica in jurul careia se adunau oamenii. Acum Biserica are ca scop pactizarea cu dusmanul. Pe vremuri, existau oameni care se erijau in eroi. Acum eroii sint cei ce ne prada. Odata, de mult, oamenii se adunau in jurul steagului tarii. Acum e promovat internationalismul, lipsa de nationalism, nu mai exista un steag in jurul caruia sa te aduni. Primordial, oamenii se adunau in jurul familiei. Acum, marea majoritate a familiilor sint create pentru a scoate niste bani de pe o nunta, sau in scop de divort profitabil ulterior. Pe scurt, in alte vremuri, oamenii stiau in jurul a ce sa se adune, cind erau amenintati.
Si au venit comunistii. "Bunul" pastor. Domnitorul a devenit "tovarasul" care duce turma la pascut, deci profita de pe urma ei. Biserica a devenit "sifonul" securitatii, pentru a isi pastra privilegiile. Haiducii de pe vremuri au ajuns sa fure de la saraci. Rosul din tricolor a pierdut steagul intre multe alte steaguri rosii. Familiile au devenit o ferma de produs roboti.
Si a venit Ilici Beshinosovici Iliescu, care l-a sugushat pe Ceaula. Domnitorul a devenit Manipulatorul, Profitorul, Tatucul Posesor de Bizoni. Biserica a devenit un stat-in-stat, nepasator la dorintele credinciosilor. Haiducii au invatat carte, au angajat avocati si s-au facut prieteni cu alti haiduci care personalizeaza Statul. Steagul a fost "restaurat", prin aplicarea unei ciori deghizate in Vultur. Iar familiile au devenit o afacere, un risc.
***
De ce pierdem, in ultimii 2000 de ani, ca popor? Pentru ca intotdeauna conducatorii s-au folosit de eroi in asa fel incit sa-i faca sa para fraieri, ulterior. Pur si simplu au darimat ideea ca rRomanul se poate aduna in jurul a ceva, cind e amenintat. Orice valoare, nationala sau personala, e ridiculizata si denigrata. Iar non-valoarea e ridicata in slavi. Ma uit la ce e promovat ca model la noi. Si ce vad? Pai vad cam asta:
Gutza
Cotilul Minune
EBA
Monica Columbeanu
Basescu
Catalin Botezatu
Antonescu
Sida
Ponta
Manolescu
(CTP a fost exclus, la cererea cititorilor) Cristoiu
Adrian Mutu
Baconschi
Becali
Ghenosu
Irinel Columbeanu
Elena Udrea
Mircea Badea
Vantu
Honorius Prigoana
Patriciu
Tiriac
Si inca citiva oameni de gen, destul de multi...
***
E vorba de oameni din toate paturile sociale, cu toate pregatirile posibile. Sau cu toata lipsa de pregatire posibila, uneori. Totusi, ce au in comun acesti oameni, ce ii face promovabili ca imagini ale sistemului? Un singur lucru, de fapt: LEPRA MORALA.
Asta sa fie "eroul" nostru? Supra-omul "Comunist", lipsit de orice morala, lipsit de orice raspundere sau calitate pozitiva? Omul Piranha, supremul praduitor si jefuitor? Devoratorul a tot si toate?
***
Unde ne e eroul, simbolul in jurul caruia sa ne unim? Mai exista asa ceva? Desigur ca mai exista. Insa, de buna credinta, a iesit la o bere cu Eroul Negativ (in 1990, intr-o duminica a Orbului), care i-a pus ciocolax in bautura, si acum ride de el. Desigur, sa te cufuresti timp de 20 de ani e de tot risul. Si sa iesi la bere cu dusmanul e la fel de hilar, mai ales daca nu te astepti la porcarii de la cei dovediti ca le fac.
Eroul nostru zace cazut, de 20 de ani, pe vine, defecindu-si maretia intr-o tufa uitata de lume, in timp ce noi ne zbatem aici ca pestele pe uscat, deschizind gura haotic dupa aer. Iar ei, "eroii" infractori, rid de grimasele pe care le facem in timp ce sintem sufocati, lent, dar definitiv.
"El se usureaza de zor
si nu ne mai aude
strigatele de ajutor..."
(ca sa adopt un ton Paunescian)
Sintem singura tara din Lume in care Fudulia Prostului a devenit Mandrie Nationala. Realizati asta?

14 comentarii:

  1. Pe vremea comunistilor eroul national era Bula.Ne adunam in jurul lui si faceam haz de necaz,la greu.De cele mai multe ori avea chipul lui Ceausescu.Dar se radea, nu "gluma",chiar asa, cu burta goala.Am iesit din comunism cu o pofta nebuna de a rade.Diverts-ii erau geniali.Teatrul de Comedie era un deliciu.Marii nostri actori,ne faceau sa ne dam peste cap sa nu ratam vreun spectacol.O carte buna era "aur".Ce se intampla acum cu romanii de cer astfel de eroi, ca cei din lista ta? Pentru ca, recunoaste:Avem fix ce vrem.Audientele fac acum programele.Asta vrea poporul.Spectacol ieftin.
    Lucian Bute,de exemplu,e un personaj riscant, nu putea fi difuzat.Nu e pregatit poporul sa il urmareasca "in bloc"...Nu e pe lista cu "valori".Si daca il facea knockout pe Brinkley in primele reprize?! Unde sa mai bagi publicitate sa-ti mai scoti din bani?Intelegi? Banii!Asta conteaza.Pentru ca asta e noul nostru erou national.Banul!"Piranha, supremul praduitor si jefuitor"...In rest,teatru ieftin chiar si pe scena politica...



    P.S. Scoate-l totusi pe CTP din lista.Are macar decenta de a nu latra doar pentru bani cum fac altii.Macar asta "spune" ce "zice".In rest...e om si el.

    RăspundețiȘtergere
  2. CTP si-a facut de mult banii, poate de aiai nu mai ia acum. Dar si-a avut perioada lui de glorie in domeniu, pe vremea lui Ilici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic sa-l inlocuiesti totusi.Cu Cristoiu de exemplu...(E singurul care face nota discordanta).

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu mai este loc pentru eroi pe aceste plaiuri. Pe de altă parte,mă întreb dacă acest popor mai poate produce eroi, după ce ne-au înnebunit ăştia de atâta amar de vreme şi au demolat până şi ideea naţională...

    RăspundețiȘtergere
  5. avem eroi si prin spitale ... sant victimele sistemului International ... Agricultura si al 3-lea razboi Mondial
    Copiii celor care invata sau si lucreaza in strainatate vor fi invaluiti si prinsi mai rau de al 3 - lea razboi mondial care deja este inceput , mai bine ar veni si ar pune umarul ptr. revenirea in forta a Agriculturii in Romania !

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cristi...bine ar fi ca poporul sa mai poata. Vb. celor de la Divertis:
    "Si-ar mai bea,
    daca ar putea...."
    @Antiignorantu: eroi sint peste tot, insa tinuti voit in umbra.

    RăspundețiȘtergere
  8. ce ascund multi care detin secretele omenirii ... citez - schimbarea va veni din EST ... dintre Dunare si Carpati ...incheiat citatul ... si inca ceva de retinut - o rana se curata de la interior catre exterior .... sa terminam cu infectia din Romania ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sindicalistii ce se considera OAMENI nu ANIMALE
    Cereti CIVILIZAT tuturor partidelor din opozitie sa fie impozitate averile facute din afaceri cu statul cu minim 20 % ptr. un an de zile pana se linistesc apele cu acest GENOCID si HAOS din Romania ! Opozitia daca refuza inseamna ca se incadreaza la categoria EGOISM FANATIC si trebuie sa dispara din politica definitiv , daca accepta vor rezolva cu Guvernul ! Orice alte incercari de destabilizare se vor considera Atentat la Siguranta Nationala si va fi vai de copiii si neamurile voastre , asta si vor dusmanii POPORULUI !!! Transmiteti acest MESAJ si faceti cererile cu , calm si intelepciune , asa vor vedea si JANDARMII , ARMATA , SERVICIILE SECRETE si POLITIA cine sant tradatorii si UCIGASII POPORULUI !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu as fi curioasa sa aflu mai pe larg, ce crezi despre CTP, ce te-a determinat sa-l treci. Sau ai un topic gata scris?

    RăspundețiȘtergere
  11. @Rayne: ce cred despre CTP? Cite ode i-a cantat pe vremuri, lui Ilici? Daca mai tii minte? Eu mai tin. Si poti sa iti imaginezi lesne parerea mea despre el.

    RăspundețiȘtergere
  12. @all, ca s anu fiu gresit inteles: la mine LEPRA UMANA nu inseamna lipsa de creier, ci de sira spinarii. Poti fi un intelectual grozav, vezi Radu Teodorescu, de exemplu... Nu, "intelectual grozav" nu iseamna doar scriitor sau filozof grozav.

    RăspundețiȘtergere
  13. n-am uitat, dar pe atunci, altele erau convingerile lui, n-a facut-o pentru o recompensa materiala. asta nu-i o scuza, dar nici n-a fost rau-intentionat. totusi, nu prea l-am auzit sa vorbeasca despre acea perioada...

    RăspundețiȘtergere