luni, 18 octombrie 2010

Economia. Si abacul ei cel tupeist.

Din nou, ziua de Luni care ma pune pe niste ganduri absolut idioate. Si ma tot gandeam la problema Simulentelor de la finante, data pe fata, de fapt, din simpla prostie si lacomie a imbecililor angajati acolo. Exista o veche vorba care spune ca "daca taceai, filozof ramaneai". E superamuzant faptul ca nici macar smecherii-smecherilor dintre bugetari nu inteleg o chestie simpla: ce se intampla acum de fapt e o batalie pentru pastrarea sistemului lor asa cum e el, chiar daca cu mai putine venituri, pe moment. Pentru cei ca ei e de fapt o investitie in viitor, pentru momentul in care rRomania isi va reveni, iar ei vor pirata in continuare. Ce face PDL acum e de fapt singurul mod in care poti salva pielea a unei generatii intregi de lepre. Si anume ia de la toti in loc sa scape de paraziti, cum, de fapt, ar fi trebuit facut. NU e vina nimanui ca unii oameni au centura neagra la semnat chitante. Sau ca acei oameni au refuzat complet sa faca altceva, sau sa invete altceva. E vina lor, si cam atit.
Ce s-ar intampla daca Statul rRoman, dupa exemplul eficientei germane, de exemplu, ar informatiza tot ce poate informatiza? S-ar intampla de bine, in tara asta. Asta ar fi marele dezastru care ne pandeste dupa coltul blocului Vestic. Cca. 60% din birocratie ar ajunge sa munceasca. Toti afirmam ca statul nu face asta pe motiv ca are "clienti". Da, e vorba si de asta. Dar sa o luam altfel: Statul nostru e expert in a-si fura singur caciula. Si pe ce mizeaza el? Mizeaza pe taxele luate de pe proprii angajati. Care nu convine de loc sa fie pierdute. De ce isi fura caciula? Deoarece grosul angajatilor NU e de la Finante,de exemplu. Iar, din restul locurilor, oamenii incep sa plece la privat. Unde NU lucreaza cu carte de munca, deci NU mai vin taxe. Statul se dezvolta, ca posibilitati de munca? NU. Privatii? Incet, dar da. Sint la fel de usor de controlat cei de la privat ca si cei de la stat? In mod cert, nu. Speranta de-a colecta taxe e la fel de mare la ambii? La fel, nu. DE CE nu e la fel? Deoarece suprataxarea bazei economiei, adica munca, duce la fentarea taxelor. Mai precis, cind vrei sa-i furi prea pe fata, oamenii "isi baga picioarele" si nu mai platesc, preferind ilegalitatea. Dar cum, nu e imoral sa preferi ilegalitatea? Ma tem ca nu. Ar fi lipsit de moralitate daca statul ar da ceva, cit de putin, in schimbul taxelor. Cum asta NU se intampla, e lipsita de moralitate insasi politica fiscala a Statului, deci, implicit Statul.
Paradoxal, dar toate astea nu sint decit inca un exemplu in care parazitul omoara gazda. Desigur, parazitul, in lacomia lui, nu intelege asta, si e greu sa il faci sa inteleaga ca gazda, daca ii iei tot, moare. Basescu, si PDL, ce fac? Incearca sa aplice o palma peste ochii parazitului. Din necesitate, mai apriga, asa. Parazitul ce intelege din asta? In mod idiot, intelege ca se doreste a fi alungat de acolo. Nici pomeneala. E vorba doar de singurul mod in care pot fi salvati amandoi, adica si gazda, si parazitul. Nimeni, dar absolut nimeni nu vrea sa inteleaga ca fara banu' de la privat, bugetul romaniei e pe duca, si asta in mod accelerat. Ei,la ora asta, ca sa slabesti fiscalitatea aplicata privatilor, trebuie sa iei banii "pierduti" acolo de altundeva. Si asta nu mai poti. Nimeni nu mai vrea sa imprumute unei tari care a deturnat orice fond imprumutat. Doar FMI, si asta in schimbul unui folosiri clare si corecte a banilor. Corecte pentru economie, de fapt. In sensul ca ei stiu ca daca moare gazda, nici ei nu isi mai recupereaza imprumutul. De acolo necesitatea de "austeritate" Basesciano-PDL-ista. Parazitezi cit vrei, domle, dar nu ucide gazda, cam asta e mesajul FMI. De aceea s-a si ales solutia FMI, ei sint oarecum asemanatori Statului nostru: nu intereseaza absolut deloc ce metode se folosesc la plata imprumuturilor, cit timp se plateste. Fac scandal doar cind exista pericolul sa NU se plateasca ce se datoreaza. Democratie, corectitudine, echitate sint vorbe in vant pentru ei. Ei vor banii. Lucru de inteles la un creditor, de altfel. Sau la un camatar.
Reforma? Locuri de munca? Economie sanatoasa? Crestere economica? Vax total, domnilor si doamnelor. O economie sanatoasa nu tolereaza paraziti. Si in nici un caz nu poate fi controlata cu paraziti infiltrati. De aceea nici nu se doreste o reforma adevarata. Clica care ne conduce de 20 de ani habar nu are cum sa faca fata intr-o situatie reala, economic vorbind. Si atunci se lupta sa pastreze sistemul santajului, pilelor, si relatiilor. Credeti ca contam, ca oameni, in aceasta ecuatie? Va garantez eu ca nu. Pentru absolut nimeni din clasa dominanta de acum. Problema gazdei pe moarte insa strica socotelile, deoarece boala pare incurabila. Si acum asistam, din aceasta cauza, la o serie intreaga de decizii luate in mare graba, absolut ineficiente, dictate de un inceput de panica. NU faceti greseala sa credeti ca panica exista doar la unul din spectrele politice sau la doar un anume cerc de afaceri de la noi. Exista la absolut toti. Acolo, in fundul mintilor lor marginite si inguste, se stie ca Economia e total nepasatoare la grade, functii, sau relatii, vorbind pe termen lung. Si are prostul obicei de-a da cu tifla oricarei clici de parveniti incapabili. Stiind asta, se pune problema a cine va plati pentru resuscitarea gazdei. Iar de platit, se intelege, vom plati tot noi, platitorii de taxe. Evident, pastrind parazitul la loculul lui, in asteptarea unor vremuri mai bune, si cu adevarat PROFITABILE.
A dreq Economie, cu abacul ei cel tupeist. Cum poate sfida mandrete de cadre de partid.

2 comentarii: