sâmbătă, 23 octombrie 2010

E moarta, capra ceea. Next, pls!


Da, bah! E moarta. Pe cine puiimei mai injuram, cui mai facem noi Voodoo, dupa cine mai dam cu pietre? Ca vecinu' nu mai are bani sa isi ia alta, ca deh...e criza! Noi nu ne mai luam, ca ce? doamne-feri, vrei sa moara, sau, si mai rau, sa aibe alti vecini activitate?
***
Traim vremuri in care sinistrul e la ordinea zilei. Asist de saptamini bune la o lupta sociala intre angajati. Sectorul privat contra sectorului bugetar. Desigur, era previzibil sa se ajunga la asta, intr-o lume in care singurul mod de supravietuire a politicienilor e bazat pe lupta de clasa, dupa frumosul exemplu komsomolist invatat la inaltele scoli de partid pe care le-au facut pe vremea Raposatului.
Nu pot spune, o oarecare realitate exista in aceasta "lupta". Mult prea mult timp "cei de la stat" au fost asociati unui jaf general. Insa, cum s-a facut aceasta asociere? Ca orice asociere facuta de romani, adica discretionar si fara discernamant, in baza ideii ca ii acuzi pe cei la care poti ajunge, asimilindu-i cu cei vinovati in realitate. Desigur, in functie de locul de munca si bransa, Lepra Morala si Umana prezenta la angajatii statului creste, insa sa acuzi bugetarii, ca un tot, de situatia din tara este una din cele mai oribile si josnice manipulari a ultimilor 20 de ani. Uitam toti, iar unii nici macar nu avem ce uita-refuzam complet ideea ca la orice infierare a bugetarilor o vor lua, ca de obicei, doar cei mici sau nevinovati pe coaja, atita timp cit infierarea e pornita de cei Mari, vinovati pe de-a intregul. Dar tentatia de-a ucide capra cuiva e mai puternica decit ratiunea, la noi. Furia trebuie indreptata impotriva cuiva. Iar, decit sa lasi omul sa isi caute victima, mai bine ii oferi tu una. Si controlezi violenta rezultata, situatia in sine.
Ce face, de fapt, "privatul" sa urasca "bugetarul"? E simplu. "Privatul" e plin de ura deoarece "bugetarul" nu e platit in functie de Realizari. Desigur, nu e platit la fel de discretionar relativ la ce face, sau cit de mult sau putin face. Si, mai ales nu are parte de o practica comuna in lumea biznis a momentului: plata corelata cu niste realizari de neatins nu e, de fapt, decit un alt mod de-a NU plati oamenii. Desigur, aici e un sambure de adevar: tot niste bugetari au lasat lucrurile sa devina asa, prin Legile Muncii post-lovilutioniste. Insa, uitam complet ca acei bugetari NU sint printre cei loviti de "reducerea de criza". Si nici nu vor fi. Si neglijam complet ca la acei bugetari nu ajungem niciodata. Ei sint Statul.
Si capra moare. Tot bun, boborul angajat la privat jubileaza. Asta in prima luna. Dupa care vanzarile scad dramatic, "realizarile" lipsesc, patronul nu mai vrea sa plateasca nici cit a platit. Si atunci incepe tipicul "of si vai". Oare de ce, cum am ajuns aici? Ce ticalos e rRomanul ca nu vrea sa cumpere...
***
E un mister pentru mine cum si de ce naiba cei ce profita cu adevarat de pe urma acestei tari, au lasat lucrurile sa ajunga aici. Orice idiot stie ca daca moare gazda, va muri si virusul. Orice cioban, oricit de sifilitic, stie ca daca nu duce oaia la pascut, ea moare, Si atunci canci lina, canci brinza. Si moare si ciobanul.
***
Dincolo de savante prelegeri a unor economisti cu scoli, dincolo de diversi angajati in vanzari savante, situatia e, de fapt simplu de explicat:
Eu iti vind, azi, tie un mar. Tu imi vinzi o para. Maine facem invers. Ambele costa, initial, un leu. Dupa o saptamina ajung sa coste 5 lei (sa zicem), deoarece prin vanzari repetate, de la unul la altul, ca sa obtinem amandoi profit, pretul creste. Insa asta nu face ca pretul produselor, ma refer la cel real, sa fie 5 lei. Inseamna doar ca am supraevaluat o marfa, fara acoperire reala, de altfel. Deoarece noi nu producem nici marul, nici para. Rulam bani intr-un sistem inchis, din care doar scoatem bani inspre in afara, ca sa cumparam alte mere si pere, dupa ce le mancam pe astea, intr-un final. Cum NU introducem bani in sistem, fondul devine tot mai subtire. Si falimentul devine inevitabil.
Ce face Statul? Ia bani. Si cheltuie bani. NU produce, per ansamblu, un leu macar. Nici la buget, nici la privat. Productia noastra nu cred ca e nici macar 5% din banii din sistem, baza e comertul. Ia de aici ieftin si vinde dincolo scump. Iar banii ramin aceeasi, ba chiar mai putini, deoarece lipsa productiei te impinge la import. NU exista bani cu care sa supralicitezi. Si atunci ce faci? Creezi acei bani. Inventezi plati la termen, credite, chestii de gen. Si bani "electronici", fara acoperire, de fapt. In ideea ca rulajul va suplini cresterea falsa. Solutii incompetente pentru incompetenti intepeniti in comoditatea incompetentei.
Speranta generala e ca banii care au mai ramas si cei imprumutati sa ajunga pina la un sfarsit de mandat, iar mamaliga sa explodeze la cei ce vin dupa, iar caprele lor sa fie spulberate, artistic de gretos, cu matele pe afara, pe drum unde pot servi drept delectare privitorilor binevoitori, de la privat SAU de la stat.
***
O sa fac ceva ceva ce am fost sfatuit sa NU fac, din considerente de etica, si anume o sa ma adresez rRomaniei pe tonul care il intelege:
Bah idiotilor! Treziti-va! Voi credeti ca sinteti lasati sa dati picioare in co***** altora, dar de fapt vi se da m*** prin batista si sinteti asa de idioti incit nici macar nu va dati seama. Vine iarna, si crimele impotriva caprelor nu o sa tina nici de foame, nici de cald. Si in nici un caz de portmoneu, cind o sa adunati datorii de peste tot de unde se mai pot, inca, aduna. Ati trecut prin 55 de ani de comunism, si 21 de ani de 'democratie", ajungand din rau in mai rau. Chiar nu va dati seama? Chiar nu realizati ca oaia, cit nu musca, ramine tot oaie, sodomizata zilnic de ciobani? Si tot de ei tunsa, iarna?
rRomanie, o sa ma rog pentru tine. Atit mai pot face, ca de colac si popa nu mai am bani. E criza. Numa' rugatul e pe gratis. De 2000 de ani, pina acum. Bonus, se zice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu