marți, 19 octombrie 2010

Again and again and again...

A reinceput (pentru a cata oara?!) discutia pe Legea Educatiei. Se spune ca, de data aceasta, ar fi ultimul pas in drumul ei catre Parlament. De la ultimele dezbateri publice s-au mai facut ceva remedieri, dovedindu-se ca, macar la nivel de suprafata, s-a tinut cont de opiniile liber exprimate ale oamenilor scolii. Caci, in fond, cele arzatoare au ramas aceleasi:
- gimnaziul de 9 clase (liceul de 3), lucru ce va lovi puternic in niste discipline si, implicit, in niste norme didactice;
- procentul prezentei profesorilor in consiliile de administratie a crescut de la 30% la 50% in noua formula, restul de 50% apartinand parintilor si membrilor comunitatii (daca pe parinti ii mai aduci la scoala, la cate un consiliu, pe reprezentantii Primariei sau ai Consiliului Local nu prea ai sanse de izbanda, fiecarui consilier fiindu-i repartizate mai multe institutii si deci, pe langa munca din administratia locala , va trebui sa presteze si pe la scoli, lucru care nu se va intampla, s-a dovedit de ani buni;
- concursul pe post al cadrelor didactice se va da in unitatea scolara respectiva, lucru care pare bun, pe de o parte, dar pe de alta, lasa frau destul de liber spagii catre director, caci doar traim in Romanica;
- nu este specificata perioada valabilitatii concursului pe post, pana acum fiind nedeterminata (sau mai bine spus pana la pensie, daca persoana nu renunta de buna voie sau se desfiinta norma din varii motive)
- s-a redus substantial numarul de ore pentru elevi (rare cazuri cand au peste 30 de ore / saptamana), prin renuntarea la multe dintre optionale; lucrul nu-i rau gandindu-ne la solicitarea nervoasa a pruncilor.
- cei mici, dupa anii de gradinita, vor mai astepta pana sa intre in bancile scolii inca un an, numit "pregatitor", asadar varsta de absolvire a unei scoli va creste cu inca un an etc.

Sunt multe de vorbit, cu legea in mana, dar nu are sens sa si punem suflet in aceasta perpetua dezbatere, deoarece nu va avea viata lunga, asa cum ne-am obisnuit. Cu siguranta, urmatorul ministru, al urmatorului guvern, al urmatorului partid venit la putere va vrea sa schimbe lucrurile, nu atat pentru fondul lor eventual incorect sau neprogresist, ci pentru ca au fost emise de catre cei din tabara adversa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu