sâmbătă, 4 septembrie 2010

Out there...


O zi trista, cea de ieri. Nu, nu subscriu la ideea ca ar trebui sa fim fericiti ca avem un guvern, ca nu vine FMI sa ne stringa cu usa, ca vom continua reforma, si alte argumente de gen. Oare de ce nu? Pai, hai sa ne gandim un pic.
Ideea e ca ar trebui sa fim fericiti ca avem un guvern. Corect. Insa, noi nu avem un guvern. Inca de la inceput, guvernul Boc a fost doar o interfata. Imi pare rau pentru cei care cred ca e vorba de oameni reali acolo. E vorba doar de paiate puse cu un singur scop: centralizarea totala a deciziilor. Mai de graba putem vorbi de niste purtatori de cuvint, de niste executori la comanda.
FMI? FMI a fost singurul for de gen care a cerut niste masuri FARA sa-i intereseze cum se iau ele si, conform specificului local, ce efecte vor produce. Singurul lucru care a interesat e dobanda perceputa, si sa asigure ca o pot percepe, mai precis ca e de unde. Neimportant de unde ia Statul rRoman acel "de unde". Sint doar similarul managerului rRoman, superprofi, care crede ca salvezi veniturile unei firme prin reduceri de personal, neglijind complet aspectul vanzarilor si a oamenilor capabili sa vanda, doar pe ideea ca costa sa vinzi. Si care crede ca o data semnat un contract, chiar ai si de unde sa iti iei banii, doar pentru ca exista o semnatura.
Reforma? Sa fim seriosi... Voi chiar considerati reforma ce se intampla? In fond, nu s-a schimbat nimic, decit cuantumul taxelor si al salariilor la stat. Nu tu facilitati celor care vor sa produca. Nu tu investitii. Da, aici sint poate tendentios, drumurile, de exemplu, produc taxe. Dar le produc tot pe cele pe care le-au produs si pina acum,, nu produc unele in plus. Iar la 27 de MILIOANE de euro/km de Berceanostrada, e efectiv o investitie nerentabila.
Haide sa ne gandim un pic. Ce inseamna aceasta remaniere? Inseamna un vot de neincredere, oarecum, pentru fostul guvern Boc? Nu. Inseamna ca s-a schimbat o garnitura prea uzata de decizii gresite, voit sau nu, pe de o parte, dar inseamna si "salvarea" politica pentru doi Premianti, recte Videanu si Berceanu. Ne pregatim de o intrare in iarna, nu? Romanul platitor de taxe inca mai poate sa traga mitza moarta dupa el, cit nu e scumpa intratinerea. Daca ne blesteama dumnezeu cu o iarna ca cea de anul trecut, va fi jale. La -20 de grade nu te incalzesti cu demagogia Marinarului. Si va fi cu chestii urite. Si cu lipse mari de incasare de taxe la buget. Imi place enorm termenul, mai bine zis formularea "masuri nepopulare". Cam care ar fi niste masuri populare, in opinia domnilor de la PDL? Sa ne intoarcem la masurile PSD, sau cum? Oare nu ar fi fost o masura populara sa rentabilizezi prin reducerea birocratiei? Intr-adevar, Finantele Statului sustin ca au prea putini oameni si asa. Dar hai sa ne gandim un pic, oare de ce? Ca noi vedem o armata de gaitze si pilosi acolo. Iar raspunsul e simplu: Legile sint prea stufoase, iar actele prea multe. Voit. Multe hartii creeaza multe posturi, joburi, samd. Inclusiv organele de control financiar au devenit o enorma birocratie, cu nici un rol in afara de cel de-a papa resurse. Caci nu am auzit de mari recuperari sau prinderi de evazionisti.
M-am tot gandit, cu mintea mea proasta, de semidoct, CE ar putea fi inceputul unei reforme reale in aceasta tara. Si ar suna cam asa:
Rezolvarea eternelor probleme din justitie, legate de labilitatea si clientarismul ei. Evident, controlarea mai stricta a executorilor ei, de la politzai la judecatori si CSM.
Distrugerea clasei de lipitori din institutiile statului, si adoptarea unor legi mai simple, mai facile pentru platitorii de taxe.
Investitii in agricultura, in productie. NU in comert. In turism, nu in marketing. In export, nu in import.
Lichidarea imunitatilor nejustificate. Reforma sistemului politienesc al statului. Reprimarea clientelismului de orice fel.
O Constitutie fara lacune introduse si pastrate voit. Reguli pentru toata lumea, FARA exceptie. Excluderea ideii de exceptie in responsabilizarea la nerespectarea regulilor.
Disciplina financiara.
***
Oare ce ni se ofera, din tot ce am scris mai sus? Paaaaai...
Justitia e perfecta, pentru unii, asa cum e ea. La cind ma refer la "unii", ma refer la clasa politica si satelitii ei, si la varful clasei privatilor. In optica lor, e o Nirvana. De ce ar schimba ceva?
25% de la toti. Asta e costul pastrarii clasei de pilosi, a incompetentei si a clientelei. Motivele sint simple: NU se doreste introducerea factorilor COMPETENTA si RASPUNDERE in ecuatie. Eficientizarea unor chestii in functionarea statului ar duce, rapid, la o pondere mai mica a politicului. Competenta politica, de exemplu in economie, nu e un factor hotaritor. Decit cind nu ai competente economice, si trebuie sa te prevalezi de ceva pentru a accesa un post sau o functie. Iar pe baze politice poti controla institutii de gen. Asa ca ce faci? Lasi totul asa cum e, eventual mai adaugi, in ideea ca citi mai multi partizani favorabili acolo, cu atit mai puternic controlul. Iar cind nu ai competente profesionale pe care sa iti bazezi controlul, sint bune si cele partinice. Indiferent cine e sau va veni la putere, va gindi la fel. Deoarece politica romaneasca exclude profesionalismul si include rapacitatea politica de tip moscovit.
Agricultura, productie...cum se scrie?!? Asta e tot ce am vazut in domeniu de cind a aparut Marinarul, recte PDL. Productia reala e un fel de tabu pentru lumea politica de la noi, am mai precizat asta si altadata. Iar motivul e simplu: o data ajuns la un anumit nivel, un producator nu mai poate fi strins cu usa prin organe de control de diverse facturi. Motivul e simplu: o data ce are o afacere solida, un producator NU mai are nevoie sa fure. Si, cit timp face lucrurile pe bune, si are BANI de actul de justitie, nu il mai poti stringe cu usa. Iar banii se acumuleaza. O consecinta directa e ca nu poti prevedea pe cine va "sponzoriza", politic vorbind, ceea ce nu convine mai deloc: nu ai cum sa il ai de client, deci pierzi niste posibili bani, care pot merge la adversar. Si atunci ce faci? Insisti ca economia romana va merge inainte pe baza de comert. Comertul, in peisajul de la noi, presupune prin definitie o anume doza de ilegalitate, deci permite o doza de santaj. Comertul in detrimentul a orice alt tip de afacere e una din cele mai mari imbecilitati a ultimilor 20 de ani. NU poti trai din comert, vanzandu-ti TIE, si neproducind NIMIC din ce ai putea obtine de la altii bani de cheltuit in comert. In schimb poti produce, pentru "premianti", o groaza de spagi si foloase necuvenite. Exista oameni care recunosc asta, oameni care nu recunosc asta, si oameni platiti sa-i ajute pe altii sa nu recunoasca asta. Simplu. Si, peste tot si toate, imi plac marii ganditori, de tip absolventi de ASE, care sustin acest tip de... cerc vicios.
Avem o clica de Imuni, ori parlamentari, ori "oameni de afaceri" strategici pentru tara. Iar cit timp avem asta, nici nu o sa avem legi. E logic, simplu, si la mintea cocosului. Chiar daca acest sistem a fost creat pentru "premianti", in mod logic, o data cu puterea de cumparare, s-a extins. Concluzie: nu se mai prea pot recupera taxe. Nu se pot stopa infractiuni. E simplu. Oricit de complicat, alambicat si doct e prezentata ca de "nerezolvat" situatia, stim cu toti ca nu prea e asa, si e voit ce se intampla. Iar cei mai mari partizani ai sistemului sint Justitia si Politia, in corpore. Pe termen lung sint clasele cu cel mai mare profit, din asta. Si cel mai generalizat. Iar ei pazesc, de facto, sistemul.
Nu exista o disciplina financiara. Atita timp cit prabusirea sau ridicarea leului de pe o zi pe alta e un mijloc de bani rapizi pentru unii smecheri, sau de economie la fel de rapida, aceasta dezordine nu va disparea. Asta ar fi trebuit inclus la capitolul "amenintare la adresa statului", nu ziaristii, ma tem eu.
***
Si ma gindeam, oare de ce ar face El Cocalator lucrurile altfel? Din absolut nici un motiv. Pentru el, dupa acest mandat, e Game Over. Presupunind ca-l va incheia. O data cu el, precum PNTCD, si PDL e game over. De tot si definitiv. Nu au avut niciodata resursele de-a ne scoate din acest cerc vicios, iar vointa nici atit. "NU PSD" nu e un argument viabil, dar poate fi deghizat foarte usor in argument. Dragut e ca nu s-au obosit niciodata cu vreo incercare de-a creea un argument. E un partid bazat pe ziua de AZI. As putea spune chiar ca au un cult in acest sens. "Banii, AZI". Considerind asta, cam care credeti voi ca e scopul lor? Cit se mai poate, cit de mult se mai poate. E logic, firesc, si, vai, atit de vizibil... "Intrari in istorie", "Salvatori ai neamului", figuri de gen...my ass! Iliescu e cel mai bun exemplu pentru ei. A facut ce a facut, si nici in kur nu-l doare, va muri fericit, in patul lui, amuzandu-se cum a f**** el 3 mandate un popor, si a distrus prin ideologie si actiune viitorul aceluiasi popor pe cel putin 100 de ani. Daca nu ai capacitatea de-a intra in mod maret in istoria unui popor, e buna si usa din dos, cea josnica, nu? Scopul e sa intrii, cit mai prosper, personal, daca se poate. Si uite asa, perceptele Marxist-Leniniste Involutionare triumfeaza peste generatii, pozitionari politice si chiar oameni. Ne facem iluzii ca alt partid are face altfel? CARE alt partid? PSD? Sa fim seriosi... PNL? Asta e bancul anului? DE ce, si cu cine sa faca altfel? rRomanul are Nirvana emigrarii. O emigrare de tip mai ciudat. Ar face orice sa emigreze din Romania, in rRomania smecherilor. Si-ar vinde si mama, si-ar da nevasta la sodomizat si si-ar sclaviza copii pentru asta. Oamenii de la noi nu doresc de loc sa fie Romani. Ei doresc sa fie Smecheri. Iar smecherii locuiesc in rRomania, se stie. Cu acte in regula, sau, mai degraba, cu o lipsa de acte, si imunitate totala, absolut in regula. O Tara cu cetatenie "la negru", fara taxe sau contributii.
***
Mi-e frica de urmatoarele 6 luni. Europa, contrar "culcatului pe o ureche" guvernamental, NU ne va salva. Nu are nici un interes. Noi NU sintem Grecia. Romani, nici macar nu va uitati la cum traiesc altii! Ucideti capre in continuare, orbi la lumea din jur, la o Europa care va inconjoara. Ochii pe partea corecta a gardului, va rugam! Deoarece "out there be monsters", si o sa faceti un soc nervos. Iar asta necesita o medicatie care nu ne-o permitem, ca e criza...
 ***
Later edit: Pentru cei cu eternul "lasa, bah, ca nu e chiar asa", o sa dau un exemplu. Berceanu a plecat de la minister. Ok, "mai pe toamna" vom descoperii ca pretul corect la km de autostrada e undeva la max. 10 milioane de euro. Vom sari, ca tara, cu presa, politruci si public cu tot de cur in sus, vom tipa, injura, acuza. Insa Berceanu a plecat, si pas dea-l mai culpabiliza sau responsabiliza pentru jaf in vre-un fel. Pai, nu-i asta ghiseft grozav? Tu ma angajezi sa iti aranjez conturile, eu fug, la final ridem amandoi? Caci si eu fug. Dupa ce imi fur caciula singur. Iar cit timp se va mai merge pe ideea ca PDL isi poate legitimiza furtul prin prisma faptului ca si PSD a furat... Imi bag p***-n ea tara si vi-o fac cadou!
Ba da, domnilor, e chiar asa! Si mai mult decit atit!

Un comentariu:

  1. "Reforma? Sa fim seriosi... Voi chiar considerati reforma ce se intampla? In fond, nu s-a schimbat nimic, decit cuantumul taxelor si al salariilor la stat. Nu tu facilitati celor care vor sa produca. Nu tu investitii."

    Punctul pe i. Nici nu are cum să mergă ceva prin ţara asta în momentul în care stăm cu mâna întinsă şi cerşim bani pe care îi folosim pentru salarii şi pensii. Sufocarea financiară este la un pas. Atunci o să ne plângem de milă, iar deştepţii de la guvernare vor spune că au făcut tot ceea ce a depins de ei, bla, bla, bla,,,

    RăspundețiȘtergere