luni, 20 septembrie 2010

Hartia care iti anuleaza viata.


Doctorii pleaca. Mai precis, se zbat sa plece. E si normal, consider eu. NU poti umili un om cu scoala, spunind ca valoarea lui e aceeasi cu a pieptanatorului de caini de la ecarisaj. Sau, daca esti prima generatie de la opinca, prost precum curul unui magar, gingav si dobitoc, poti. Ba chiar foarte bine. A devenit un hobby, o remarca la moda acest "daca nu iti convine, pleaca!". Insa, se pare ca in multe cazuri, TREBUIE sa iti convina. Statul nu prea iti lasa de ales. Desigur, pe fata nu face asta. Insa, as usual, exista un "dar". In cazul medicilor, acest "dar" reprezinta, ca de obicei, o hartie, recte un certificat de conformitate al studiilor. Pe care birocratia ministerului de resort o da cu intarzierea necesara pierderii oricarui post de interes. Tipic, dureaza 30 de zile listarea unei foi in format A4. Asta, oficial. Inoficial, se pare ca timpii alocati se pot prelungi pina la un an (WTF?). Evident, exista si o procedura de urgenta. Procedura care se bazeaza pe faptul ca aplicantul trebuie sa isi demonstreze... DISPERAREA. Am crezut ca nu vad bine. Ca totul e un vis, iar eu, cind ma voi trezi, il voi vedea pe Ceausescu la televizor. In primul rind ideea ca diplomele, cu care s-au laudat, si inca o mai fac, ca ar fi conforme cu UE, DAR ai nevoie de un certificat de la MInister care sa dovedeasca asta, IN PLUS fata de actul in sine, e...hilara. Pai ori sint conforme, si scrie pe ele, ori nu, si statul trage tepe inclusiv studentilor.. Pai cum, daca sint doctor, si vreau sa ma angajez la o multinationala care opereaza la noi, si care cere acest certificat, pierd SI aceasta sansa? Cit despre posturi in strainatate, orice efort e zadarnicit prin asta. NIMENI nu te asteapta mai mult de 30 de zile. De fapt, ce sa intelegem, ca se doreste o interzicere a practicarii meseriei de Doctor, prin imposibiliatatea de-a fi conform cu pretentiile in materie de "acte"?
***
Va dati seama ce POTENTIAL DE SPAGA are hartiuta cu pricina?
***
Acum ajungem la partea haioasa. CUM iti poti dovedi disperarea? Iti aduci familia sa plinga de foame la minister? Te tavalesti pe jos? Urli, plingi si te cainezi? Doamne-iarta-ma, si fereste-ma de "prieteni" ai cetatenilor, ca de dusmani ne ferim singuri! In stilul asta vor aparea, probabil, si cursuri de mimare a Disperarii. Ba chiar vor infinta si un minister sau o directie de resort.
Cit poate rRomanul sa se lase umilit, pina sa puna mana pe topor si sa "scurteze" tipul asta de democratie?
***
"Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să-şi plătească medicii, profesorii, cum ar merita să-i plătească". Citat Traian Basescu ot Murfatlar. Pai bine, nenorocitule, cum era cu ticalosia doctorilor si a profesorilor? Neam de traista de doi lei, care inca miroase a balega, ce esti. Acuma afirmi ca nu sint bani sa platesti ce vrei sa impui sa primesti? Cur cu ochi ce esti! Ieri parca am vazut la TV un primar PDL care vrea sa cheltuie 36 de milioane de Euro pe o... fantana cantatoare!!! Bani aia de unde vin? Sau criza ocoleste Fantanile Cantatoare PDL, iar banii pentru ele vin de la vreo Matusa Tamara a Zanelor Maselutza? Si oare ce o sa cante fantana, daca tot e "cantatoare"? Ode lui El Baselator si Piticului Prost? Care i-au facut pe unii mai bogati decit au sperat in cele mai erotice vise, pe banii unei tari intregi?
***
Cred ca ma voi intoarce la varianta cu armele la liber. Si cred ca voi lansa si o petitie pe tema asta.

Un comentariu:

  1. Statul român face tot posibilul pebbtru a-şi anula valorile sau pentru a le pune în genunchi. Ceea ce este tot un fel de anulare. Când nu vor mai fi valori, va răsufla şi statul liniştit, fiindcă nu-i vor mai pleca oamenii către meleaguri străine...

    RăspundețiȘtergere