joi, 30 septembrie 2010

Abracadabra. Clientii de partid si rudele dispar.


Chiar asa. Ce s-ar intampla cu tara asta daca ar disparea toate lipitorile?
Se zice ca ar fi Nirvana. Insa, hai sa incercam sa vedem ce s-ar intampla, daca.
***
In primul rind ne trebuie niste premise. Cam care ar fi acestea?Prima ar fi o pedeapsa exemplara pentru coruptie. De genul munca silnica pe viata, confiscarea totala a averii si interzicerea drepturilor cetatenesti la rude, pina la gradul doi. Asta ca sa eliminam si Tamarele eventuale. Retragerea oricarui drept de-a accede la niste anumite functii pina la rudele de gradul trei. Aceeasi pedepse pentru trafic de influenta. Pedeapsa cu moartea pentru crima organizata (asta pentru a-l pune si pe Garcea la locul care i se cuvine). Responsabilizare penala, in litera a ceea ce am spus mai sus, a tuturor factorilor guvernamentali, politici. Sau a factorilor din Justitie.
O scutire pe viata la drept de vot, sau de cheltuieli sociale, urmata, firesc, de-o interzicere in a beneficia de ele. Pe viata. Pedeapsa cu moartea pentru foloase necuvenite rezultate de pe urma politicii, pentru cei ce se fac vinovati de asta, confiscarea averii si interzicerea drepturilor cetatenesti pentru rudele pina la gradul doi.
Transparenta totala, sub incidenta pedepselor de mai sus, a tuturor cheltuielilor de bani publici. Indiferent de ramura de investitie.
Reevaluarea tuturor angajatilor de la stat. Reevaluarea tuturor angajatilor TESA. Reevaluarea tuturor institutiilor statului. Reevaluarea tuturor colaboratorilor angajati. Toate acestea pe baze de necesitate si eficacitate. Reevaluarea tuturor criteriilor de angajare in functii publice sau care au tangenta cu statul, pe baza de competente reale.
O reevaluare totala a modului in care e distribuit bugetul statului, de la banii alocati regional, la banii alocati pe investitii. Pe baze de corectitudine, necesitate si contributie.
Sprijinirea tuturor producatorilor, indiferent de ramura de activitate.
Introducerea votului direct, si a unui mod de-a da afara din politica parlamentarii care chiulesc sau nu au activitati bine definite. Fara o a doua sansa. Posibilitatea de-a retrage din viata politica de catre electorat a celor care nu reprezinta dorintele electoratului de unde vin. Interzicerea in a candida pe o anume zona daca nu esti nascut acolo. Taierea oricaror fonduri, din partea statului, pentru partide. Obligativitatea ca politicienii sa nu fie implicati in afaceri personale in timpul unui mandat. Asta incluzind si rudele de gradul doi. Excluderea totala din viata politica a oricui e gasit pe vreo lista de colaboratori sau angajati ai fostei Securitati a Statului.
Reevaluarea tuturor pensiilor peste un anumit prag financiar. Pe baze de contributie. Retragerea tuturor pensiilor celor care au activat in fostul aparat de partid, aici incluzind si securitatea sus-numita.
Introducerea unui salariu minim obligatoriu pentru toti angajatorii, interzicerea de-a a angaja oameni in afara calificarii lor.
Reevaluarea transparenta a tuturor regulamentelor financiare si bancare.
***
Abracadabra!
***
Ce obtinem? Obtinem o Romanie care pleaca de la zero. Dar cu cel putin de 5 ori mai multi someri. Statul s-ar opri din functionare daca am face asta. Incet-incet ne-am reveni. Oamenii ar intelege ca nu poti primi bani doar deoarece existi. Oltenia si Moldova ar deveni rapid zone depopulate. Poate totusi nu, si in al 12-lea ceas oamenii ar intelege ca trebuie sa muncesti ca sa maninci. Nu am nici cea mai mica idee ce s-ar intampla cu Bucurestiul. Ar fi un holocaust, per ansamblu, pentru toate generatiile din 1990 in jos. Dar cei ce vin dupa noi ar avea o sansa. Si eu cred ca de fapt copiii nostri merita toate sansele, nu numai pensionarii nostri. Nu, nu cred ca mai e cazul sa pomenesc ce "salt" ar face credibilitatea Romaniei in topuri, la o actiune de gen. Sau ce investitori am atrage cu asta.
Chiar asa, ar fi o crima sa muncim, ca tara, pentru a trai?

Un comentariu:

  1. Şansele celor care vin după noi sunt aproape nule dacă nu nse schimbă ceva. Mi-e greu să cred că lipitorile, clientela politică, vor dispărea vreodată...

    RăspundețiȘtergere