sâmbătă, 29 mai 2010

Romania, mon amour...

"Pe-un picior de plai
Pe-o gura de rai
Iata, vin in cale
Se cobor la vale
Trei turme de miei
Prosti, parca-s vitei.
Cu trei ciobanei,
Si toti trei misei.
Unu-i Marinar,
mare kakanar.
Unu-i Moldovean,
prost ca un bostan.
Si altu-i Bucurestean,
beizadea si mic bastan..."
***
Domnilor si doamnelor. Sa fim un moment seriosi. Chiar credeti ca exista un sfarsit, pasnic, si miraculos, al actualei crize? Credeti ca cele 7 luni de austeritate basesciana ne vor scoate la vreun liman? Ca masurile propuse de partea adversa, adica PSD, au vreo finalitate salvatoare? Ca demagogia PNL are vre-un sens practic?
Ca sa ai ce manca, trebuie sa produci. SA PRODUCI. Nu o zic eu, semidoctul. O demonstreaza o istorie economica a lumii asteia. Pina si logica, atit de dispretuita de rRoman, o face. Iar A PRODUCE e complet strain astei tari. E funny deja cind ii aud pe unii ca "muncesc" la intorsul hartiilor.
Hai sa luam un exemplu practic.
Un amarit de taran creste un porc. Ca sa-l vinda. Ok. Il vinde. Ia sa vedem de citi oameni e nevoie ca cineva sa si apuce sa manince acel porc, asa, empiric si nu foarte exact. Deci, il vinde unui agent de achizitii. Unul din cei X la numar al unei firme Y. Care il paseaza mai departe unui agent de vanzari. Ambii au cite un sef de vanzari, dar acelasi patron. Numitul patruped e cumparat de alta firma Y care il transeaza. Adica are un transator. O data hacuit, animalul e preluat, pe bucati, de alt agent de vanzari. Care si el are un sef, si un patron. Si il vinde unei alimentare. Care are un vanzator, un sef de alimentara, o contabila, si un patron. Oamenii vor sa vanda carnea, dar ca sa o faca legal, trebuie sa plateasca taxe. -Paranteza. Aici intervin cel putin doua doamne de la ghiseele statului, care au fiecare cel putin 4 sefi. Plus un minister.- Sa zicem ca intr-un final, o bucatica din numitul Porc ajunge pe masa omului. Pina acolo, trebuie sa hraneasca, indirect, cel putin 18 persoane. Din care, doar transatorul munceste, efectiv, pe acel porc. Restul vand sau fac hartii. Iar varful lantului trofic privat profita, cica. Porc, porc, dar oricit de gras, prostului de mine nu ii pare indeajuns. Doar Isus a hranit o armata cu doi pesti si o paine. Cu toate ca nu a fost marinar.
Nu, in nici un caz nu vom iesi din belea, atita timp cit clasa intermediara are grija ca taranul sa nu poata lua pe porc mai mult decit pe o pisica bolnava. Deoarece taranul nu va mai creste porci. Va cere in mod fraudulos subventii de la stat pentru agricultura, nu va cultiva nimic, va toca banii si se va scuza zicand ca e criza. Toti vor ranji, iar Anastasia va trece, duios, mai departe.
Timp in care politicienii ne vor aburi cu tot soiul de solutii ultimative, fara noima, dar sustinute de tipicul "ca asa vreau eu".
Noi avem o problema nationala si politica cu a produce. Politicienii, chiar si omul de rind stiu, undeva in subconstient, un lucru simplu. Ca sa ai succes in productie, trebuie sa te pricepi. Sa fii competent. Si, desi e contrar doctrinei nationale, trebuie sa fii destept. Suma de calitati care nu convine. Nimanui. Un om cu o stare buna nu voteaza la comanda, nu-i poti aplica masuri arbitrare cum vrei tu, iar, mai presus de tot, nu il poti santaja cu controale de la fisc daca nu cotizeaza. Iar asta sperie de moarte toata clasa politica. Deci, nu producem. Speram ca in timpul mandatului nostru nu se sparge buba, facem o cruce mare, si, cu Dumnezeu ...ahamm, Lenin, inainteeeee!
***
Ok. Considerind toate aceste mici amanunte, in mod sigur nerealiste, nascocite de mintea mea semidocta in ale economiei... CE DRACU' FACEM? Nu cred in faza ca taiem din costuri ca sa producem. Noi nu producem mai nimic. Deci, taiem din costuri pentru ca premiantii sa poata inca un pic sa o frece pe bani. Nu am auzit nimic legat de solutii reale, cu bataie lunga. In schimb am auzit o groaza de "avem nevoie ACUM", chestii de gen. De la toti. Inca nu pricepem, ca bobor, ca oricit castigi, daca cineva te fura incontinuu, nu iti vor ajunge niciodata banii. Si, in mod clar, nu ne convine un precedent legat de responsabilizarea vinovatilor. Oricare ar fi ei. Logica e simpla aici: "Daca sint si eu printre ei?".
"Cind nu ai bani, nu iti e frica de hoti!"
Domnilor si doamnelor, ce vom face in clipa cind, cu adevarat, nu ne va mai fi frica de hoti? Credeti ca din lipsa obiectului muncii, vor pleca in Spania, lasindu-ne sa reconstruim?
***
"Iar tu de omor
Să nu le spui lor.
Să le spui curat
Că m'am însurat
Cu-o mindră crăiasă,
A lumei mireasă;
Că la nunta mea
A căzut o stea;
Soarele şi luna
Mi-au ţinut cununa;
Brazi şi păltinaşi
I-am avut nuntaşi;
Preoţi, munţii mari,
Paseri, lăutari,
Păsărele mii,
Şi stele făclii!
..."
***

Pasarile domnului, Rastafarienii, pentru dragostea lui Jah...

3 comentarii:

  1. Nu cred că vrei o analiză literară, deşi ai început cu Bisisica naţională ;) Am găsit câteva concluzii admirabil trase, per total lectura ta mi-a demarat şi ziua de azi. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite cateva chestiuni...

    1. Orice actiune adusa in procesul de aducere a patrupedului in raft aduce un plus valoare. Acest plus valoare sau valoarea adaugata este taxat... Ghici prin ce? TVA, adica Taxa pe Valoarea Adaugata... Este inexacta presupunerea ca doar unul munceste... este ca si cum ai spune ca o pictura de Dali nu are nici o valoare pentru ca nu presupune munca fizica bruta...

    2. Odata colectata, taxa pe valoarea adaugata poate fi folosita in diverse directii... Una dintre ele ar putea fi subventionarea agriculturii... Am sa te rog sa te interesezi cam cat, in procente este subventionata agricultura in SUA... S-ar putea sa ramai uimit...

    3. Daca nu dau rezultate aceste masuri luate acum vor trebui altele si mai dure... Crezi ca vom suporta asta ca popor? Ma indoiesc... romanului ii place traiul dulce facand mai nimic..

    Insa sunt absolut de acord ca daca suma tuturor taxelor si impozitelor este administrata in asa fel incat cativa sa stranga averi colosale, doar pentru ca statul le plateste de 10 ori pretul normal si corect pentru un serviciu, avem o problema grozav de mare...

    In opinia mea aceasta este o escrocherie... Pura... Orice escrocherie are drept consecinta insusirea unor avantaje necuvenite... Adica furt... Suntem furati in continuu de 20 de ani... Si asta trebuie sa inceteze!

    Insa nici un om de pe planeta nu poate face acest lucru daca nu este sprijinit la nivel de mase... Adica, majoritatea trebuie sa il sprijine ca sa poata face acest lucru...

    Ori la noi nu prea vad sa se intample asta... Romanii nu sunt nici pragmatici si nici intelepti nu-s... Reactioneaza doar la lipsa nevoilor primordiale... In rest...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce am scris eu, si ce ai inteles tu...

    RăspundețiȘtergere