joi, 15 aprilie 2010

A.N.I., arbitrul caruia i s-a luat fluierul...


"CCR a declarat neconstituţionale Capitolele I şi VI în integralitate din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, plus alte câteva articole importante din această lege, astfel că declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.


Astfel, CCR a declarat neconstituţional articolul 11, literele e,f şi g, care prevăd "e) asigură publicarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire. Declaraţiile de avere şi de interese se păstrează pe pagina de internet cel puţin 5 ani de la publicare, după care se arhivează potrivit legii; f) trimit Agenţiei, în termen de cel mult 10 zile de la primire, copii certificate ale declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese primite, pe care Agenţia le publică pe pagina proprie de internet, în termen de 30 de zile de la primirea acestora, şi le menţine publicate pe durata prevăzută de dispoziţiile lit. e);g) publică pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, numele şi funcţia persoanelor care nu depun declaraţia de avere sau declaraţia de interese în termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere, date pe care le comunică Agenţiei".

Totodată, a fost declarat neconstituţional, în integralitate,
Capitolul I, care include dispoziţiile generale ale legii, astfel că ANI nu va mai putea să verifice averea dobândită de persoanele care îndeplinesc funcţii publice şi nici conflictele de interese şi incompatibilităţile acestora. Agenţia nu va mai putea nici să sesizeze organele fiscale, în situaţia în care se constată încălcarea legislaţiei, nici să suspende verificarea şi să sesizeze organele de urmărire penală, în situaţia în care se constată existenţa unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte penale.

Capitolul VI al Legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate este cel care se referă la verificarea averii, intitulat "Verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor". Astfel, capitolul declarat neconstituţional miercuri de către judecătorii CCR se referă la procedura prin care inspectorii ANI fac verificările averilor demnitarilor, dar şi situaţiile în care aceştia ar putea să se afle în incompatibilitate.

De asemenea, potrivit deciziei CCR, au fost scoase în afara legii situaţiile în care Agenţia întocmeşte actele de constatare, precum şi prevederea care permite Agenţiei să sesizeze parchetele, respectiv alineatul 3 al articolului 47, potrivit căruia "Agenţia sesizează organul de urmărire penală sau organul fiscal competent dacă există probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Verificarea efectuată de inspectorul de integritate se suspendă până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar, potrivit legii. În acest caz, termenul de prescripţie a răspunderii disciplinare se suspendă până la reluarea verificării de către Agenţie. Sesizarea organului fiscal competent se face în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale, potrivit legii".

O altă prevedere importantă a capitolului VI din Legea ANI este cea din articolul 47, potrivit căruia "În cazul unui conflict de interese, toate actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absolută". Constatarea nulităţii se făcea de către instanţă, la solicitarea Agenţiei. De asemenea, articolul 48 din capitolul declarat neconstituţional reglementează situaţia în care ANI poate cere confiscarea unei averi, astfel averile dobândite ilicit nu mai pot fi confiscate, prin decizia unei instanţe.

Alte prevederi din capitolul declarat neconstituţional se referă la posibilitatea ca persoana declarată incompatibilă să îşi piardă funcţia de demnitate deţinută, potrivit prevederilor articolului 49. De asemenea, articolul 50 dădea posibilitatea inspectorilor Agenţiei să sesizeze organele competente să aplice sancţiuni disciplinare demnitarilor şi funcţionarilor publici găsiţi în incompatibilitate sau ale căror averi au fost dobândite ilicit, dacă acesată situaţie a fost constatată în urma verificărilor.

Totodată, au fost declarate neconstituţionale articolul 12, alineatul 2, conform căruia "Declaraţia rectificată depusă împreună cu eventualele documente se trimit de îndată Agenţiei" şi articolul 14, alineatele c, d, e, potrivit cărora, ANI poate solicita confiscarea averilor, în cazul constatării unor nereguli şi poate sesiza parchetul.

A mai fost declarat neconstituţional articolul 42, aln 2, 3 şi 4, care se referă la declaraţiile pe care trebuie să le depună candidaţii la funcţiile preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar şi care se publică pe pagina de internet a Agenţiei, în termen de 10 zile de la data primirii, şi se menţin publicate pe această pagină."

Mare scris, pe Realitatea!

***

Data de 15 Aprilie se va numi de astazi "Ziua Mantuirii Gastilor si a Escrocilor". Realizati ca din acest moment nu mai poate fi controlata sau dovedita existenta banilor negri la persoane fizice? Realizati ca nu mai exista venituri necuvenite la persoane publice? Nu mai exista spagi? Ok, ok, CCR, ei stiu mai bine legile, eu sint doar un prost care comenteaza. Insa, asa prost cum sint, ma intreb un lucru, fireste, prostesc: PINA ACUM, functionarea ANI a fost constitutionala? Sau e neconstitutionala doar cind verifica ANUMITE persoane? Neconstitutionalitatea devine tot mai grava cu cit persoana cercetata e mai frauduloasa, iar magaria mai gogonata? Caci greu imi vine a crede ca aceasta constitutionalitate a articolelor impricinate nu a mai fost contestata. De ce acum? Si pentru cine? Mai precis, sa inteleg ca din acest moment integritatea a devenit facultativa si absolut optionala in tara asta? De fapt, sa inteleg ca Justitia rRomana a trecut parleazu', pe fata si la lumina, de partea "neagra" a societatii? Vom vedea asta, in momentul in care articolele respective vor fi inlocuite cu unele "constitutionale".

***

Iliescule, vedea-te-as mort in Gara Catelu', cu aurolaci in jurul tau, care sa rida de tine...cu toata mizeria pe care ai abatut-o asupra acestei tari! Iar celor care au sustinut PSD, si pe Iorgovan, in toti acesti ani, le doresc sa le moara la intrare si sa aibe parte de copii care sa semene bine de tot cu postashu'! Evident, le doresc exact acelasi lucruri si celor care l-au sustinut pe Geoana, rahat sarit din acelasi clozet ca si Ilici Bergovici. Nu pot fi "discriminatoriu", nu e asa? Traim totusi in secolul 21...

Un comentariu:

  1. 7 din 9 judecatori sunt cercetati de ANI

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7136394-exclusiv-surse-sapte-din-cei-noua-judecatori-curtea-constitutionala-urmau-fie-cercetati-ani.htm

    si ca raspuns pentru :"Neconstitutionalitatea devine tot mai grava cu cit persoana cercetata e mai frauduloasa, iar magaria mai gogonata? Caci greu imi vine a crede ca aceasta constitutionalitate a articolelor impricinate nu a mai fost contestata. "

    tot in articol gasesti raspunsul

    RăspundețiȘtergere