vineri, 15 ianuarie 2010

Mugur Varzaru...primul indreptatit sa arunce cu piatra...


Ca de obicei, dimineata, la cafea, ma amuz de fauna politica romana, pe Realitatea. De acolo, mai migrez uneori spre Vox Publica, unde se intimpla sa scrie si niste oameni care au habar despre asta, ca de exemplu Ioan T.Morar, Laura Cernahoschi sau Cristian Teodorescu. Azi insa, am urmarit un duel de idei intre doi "Gonzalesi", unul mai gogonat decit celalalt.
In prima faza, Costi Rogozanu infiereaza companiile care faciliteaza, cica, pirateria, prin vanzarea de medii de stocare. Articol... mic, si destul de idiot. E ca si cum ai infiera fabricantii de telefoane mobile, deoarece unii apeleaza la curve prin intermediul lor. Crestinii americani se pare ca sint marunti pe linga..."morala" acestui baiat. Fac pariu ca l-ar fi infierat si pe Larry Flint, daca ar fi avut sansa sa fie acolo.
In faza doi, Mugur Varzaru il desfiinteaza pe sus-numitul domn, o data cu toti cei ce folosesc aplicatii sau produse piratate. In sine, corect ce spune dinsul acolo. Si nu asta este deranjant. Deranjanta e ideea ca voit romanii sint hoti. Desigur, unii sint voit hoti. Insa generalizarea asta deranjeaza. Mi-a placut intotdeauna obraznicia carcaletelui ajuns la un salariu decent, dispretul lui pentru cei ce nu si permit micile gadgeturi pe care le are el. Are "bani", deci e sufletul pamintului. Si a inventat apa calda si mersul pe jos. Dar. Sa ne gindim un pic dincolo de aroganta si morala. Daca nu exista libera circulatie a informatiei pe net, cei ca domnia sa nu ar fi fost cititi decit cel mult pe o gazeta de perete, la un post de politie la tara. Sau pe tabloul de onoare al vreunei intreprinderi socialiste, ca scrib de osanale. Si, mai presus de orice, mi-a placut o declaratie sforaitoare:
"Ca să vă scutesc de a mă întreba ca tîmpii ‘da tu n-ai descărcat niciun film piratat, etc, etc, etc’ vă răspund anticipat și răspicat ‘NU, băi hoților, NU’…"
Domnule... ahammm, Varzaru, NU te cred. Dar daca iti place sa te faci de bou si mincinos pe propriile scrieri, e treaba ta. Numai ca noi cam stim ca minti. Si, imi place ca ai inchis comentariile la articolul tau. De ce? Ti-e frica ca cineva s-ar putea sa argumenteze peste posibilitatea ta de-a contracara? Marunt, baiete, marunt...
***
Desigur, ca multi altii, depling faptul ca arta se va prabusi din lipsa de fonduri, din cauza faptului ca fiecare fura de unde poate. Si nu numai arta. Insa ginditi-va asa. Toate astea au fost inventate pentru cei ce isi permit si considera normal sa plateasca. Insa considera asa ca o consecinta fireasca a faptului ca nivelul lor de trai o permite. V-ati uitat un pic in jur in ultima vreme? Criza nu e chiar asa de adinca cum pare, daca te uiti la vanzari. Insa e un minunat pretext de-a nu mai plati oamenii, serviciile, si orice au ocazia de-a nu mai plati. Si nu am auzit pe nimeni din marii nostrii ziaristi sa pomeneasca macar asta. O fi prostie, o fi orbire sau o fi rea vointa si frica?
***
De multe ori, aroganta papagalilor de gen depaseste chiar aroganta mogulilor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu