marți, 5 ianuarie 2010

La munca egala!

Nu a trebuit sa treaca prea mult timp ca sa ne dam seama cam ce-i poate pielea actualului ministru al Educatiei, Funeriu. Si abia e la inceput. A gasit solutia salvatoare pentru criza din invatamant: renuntarea la degrevarea de ore a directorilor! Si cine mai conduce scoala, domn ministru? Tot boboru, nu? Cum va imaginati dvs. ca se conduce o scoala cand directorul e tot timpul la ore? Cine face situatiile, rapoartele, monitorizarile, controalele, consultatiile, bugetul etc? Vine omu' dupa o adeverinta sau cu o sesizare urgenta. Nu se poate, veniti dupa programul directorului, peste 5 ore... Si asa toata raspunderea si orele nesfarsite petrecute in scoala erau pentru vreo 300 lei pe luna. Sa va asteptati acum la eficienta! Isi vor baga toti picioarele si se va duce mai rau de rapa calitatea de care toata lumea vorbeste... Si cand te gandesti ca seful al mare vorbea de descentralizare si de formarea directorilor in adevarati manageri! Minunat start. Ideea fiind geniala, ar trebui aplicata in tot sistemul! Pe cand directori de regii care sa dea cu ciocanul, sa schimbe o teava, un cablu? Sefi de inspectorate de politie pusi la filaj, paza sau in intersectii? Directori de spitale schimband plosca? Judecatori ducand citatii? Etc... etc... Doar toata lumea trebuie sa fie egala! Imi aminteste de altceva sloganul asta... si ma infior.

* Si va mai mirati de ce, pe blogul personal, primiti multe injuraturi. Oare de ce?!
("Observ ca spiritele se incing pe blog, uneori dincolo de limita decentei. Asa cum am facut-o si pina acum, voi sterge mesajele care contin cuvinte de insulta." Daniel Funeriu)

4 comentarii:

  1. Ma vad prima oara intr-o situatie de confuzie. Nu am studiat problema.

    Dar imi amintesc vremurile scolii generale si ale liceului, intr-un sistem de invatamant din care sigur te alegeai cu ceva cunostinte...

    Si tin minte ca TOTI directorii tineau si ore. Ne bagam toti pe sub banci. Cate, nu as putea sa spun. Dar din ce am citit in presa nu vor lucra nici acum directorii full-time.

    Dar, cu insitenta trebuie sa subliniez faptul ca directorul trebuie sa aibe si aptitudini manageriale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Directorii si acum tin ore, Pappy... Juma de norma. Iar munca lor acum e mult mai grea, ca birocratia, nesiguranta, lipsa banilor, achizitii pe doi lei, violenta in scoli, concedierile etc depasesc nivelul de suportabilitate... Binenteles ca trebuie sa fie un manager educational, sa se formeze permanent!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca mi-as da cu parerea as face-o fara nici un temei. Nu ma pricep. Vreau sa spun doar ca ar trebui putin despartite lucrurile, educatia sa se faca preponderent in familie si dobandirea de noi cunostinte cu preponderenta la scoala. Daca lasam totul pe umerii profesorilor nu vor reusi sa faca niciuna dintre ele bine. Si totusi pensionarii sa-si vada de ale lor... Cu tot respectul cuvenit, nu am nimic cu ei personal, sunt destui oameni de calitate care nu pot patrunde in sistem sau nu pot fi in miezul lucrurilor din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trist e ca acasa nu prea se mai face educatie. Cand ajung la scoala e cam tarziu pentru anumite aptitudini si atitudini... De acord cu pensionarii. Sunt multi care predau desi au iesit de ani buni la pensie. Si sunt platiti la cumul. In timp ce tinerii au 800 lei salariu.

    RăspundețiȘtergere