vineri, 29 ianuarie 2010

Americaaa, the Beautyfuuuuuul...


Am citit azi ceva ingrijorator, scris de Fumurescu pe Vox Publica. Citez:
"…presa din Romania a ignorat aproape cu desavarsire ceea ce in USA a stranit un scandal urias – si pe buna dreptate. In procesul Citizens United vs. FEC, Curtea Suprema de Justitie a decis, cu un scor strans (5:4) ca de acum inainte, corporatiile si uniunile sindicale sunt considerate “cetateni” si, in virtutea Primului Amendament, au dreptul la libertatea cuvantului (free-speech), libertate manifestata prin … contributii nelimitate la campaniile electorale desfasurate la nivel federal.

Decizia rastoarna hotarari precedente ale Curtii Supreme din 1990 si 2003 si are toate sansele de intra in istorie precum celebra decizie Roe vs. Wade (referitoare la legalizarea avorturilor). Avand in vedere ca in randul corporatiilor intra inclusiv multi-nationalele cu actionariat majoritar strain, nu este catusi de putin exclus – ba, dimpotriva, e chiar de asteptat, dupa cum sustine bunaoara Jonathan Alter ca o banca chinezeasca sau cativa oligarhi rusi sa-si cumpere majoritati confortabile in Congres.

Din pacate, nu e nici o exagerare. Campaniile electorale – mai ales cele la nivel federal – costa din ce in ce mai mult, iar trendul nu da semne de incetinire. Dimpotriva. Adevarul sau abilitatile politice conteaza din ce in ce mai putin. Din ce in ce mai mult conteaza sumele cheltuite in campanie – sume care pentru un loc in Senat tind catre 100 de milioane, iar pentru presedintie se apropie binisor de miliard. La sume de genul acesta, contraargumentul (pe care mi l-a adus ieri Cristian Ghinea) conform caruia interzicerea corporatiilor ii favorizeaza pe cei cu averi personale substantiale, liberi sa-si cheltuiasca banii cum cred de cuviinta, nu cred ca sta prea bine in picioare. Ba chiar tremura din toate incheieturile. Nimeni nu e dispus sa riste astfel de sume din buzunarul propriu. A incercat-o Ross Perot si, mai recent Romney - si amandoi isi mai musca inca mainile de ciuda. Ceea ce insa pentru un individ reprezinta o suma dadatoare de fiori reci, pentru o multi-nationala e doar un mizilic. De ce nu? Sume din astea se cheltuie oricum pe un lobby nesigur. De ce sa nu mergi direct la sursa si sa-ti cumperi o majoritate in Congres?"

Sursa, Vox Publica.

***

Nu stiu cita lume realizeaza ce inseamna de fapt ceea ce s-a intimplat. Eu nu pretind ca stiu in detaliu, dar ceea ce mi-a trecut prin cap mi-a cam ridicat parul maciuca. Haideti sa visam un pic, adica sa avem un mic cosmar, dupa cum urmeaza...

Industria asiatica investeste masiv in politicieni americani, in schimbul unei permisivitati pe piata de desfacere. Pe motiv de pret, industria americana falimenteaza. Criza. Majora. Iar ca data trecuta, ne va afecta si pe noi. Prima data au existat resurse de supravietuire. A doua oara ma tem ca nu vor fi. Nici nu cred ca mai are sens sa explic in ce mod va afecta asta Europa si tot mapamondul. Oare asta va trezi America? Vor intelege ca un ban tinut intr-un sertar nu devine in timp doi bani? Vor intelege, intr-un final, ca nu poti tine o economie pe baza dobinzilor si mutatului de bani de colo-colo? Vor intelege ca e VITAL a se gasi o noua directie de dezvoltare, care sa absoarba si excesul actual de productie? Vor intelege ca economia de piata e de fapt un mare sistem piramidal?

Sint foarte curios daca aceasta stupizenie suprema a politicienilor americani nu va dezmembra celebrele State Unite. Asta daca nu reuseste Obama sa o faca, inaintea lor. Caci nu mai tine cu razboaiele, si s-a vazut cum le-a picat economia in lipsa lor. Iar America vrea papica. Dar de cind americanul obisnuit e negru sau hispanic, s-a gatat cu doritul de papica contra munca. Acum e la moda papica contra nimic. Doar pe motiv de existenta. Dupa mine, si asta e o consecinta a implicarii ONU in Somalia, de fapt. Un precedent idiot, creat de niste romantici absolut iresponsabili. Au ajutat de fapt ca numarul celor ce o duc rau sa creasca, caci nici un moment nu s-au apucat sa faca ceva, mancarea venea, iar ei se inmulteau orbeste.

Globalizarea, sub dominatie economica, e un lucru mai periculos decit au realizat cei ce au dorit sa o faca.

Nu stiu de ce, dar am impresia ca toata rasa s-a contaminat cu un virus subtil, o boala care distruge responsabilitatea, prudenta, si chiar instinctul de conservare al speciei. Orice idiot pricepe ca sistemul actual rezista doar in conditia in care e pace. Iar foamea va duce la un colaps total. Colapsul va produce iar o conflagratie ampla, de data asta pe motive de supravietuire, si nu din cauza religiei sau ambitiilor politice. Natura nu poate fi negata. Iar natura spune ca pe vremuri de foame, traiesc doar cei apti sa o faca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu