joi, 10 decembrie 2009

ginduri, in prag de iarna...

Ma uitam azi la stiri.
La politicieni.
La oamenii care ii comenteaza.
La tara asta.
La luna decembrie.
Si la viata, asa, la modul general.
Nu, nu mi-a placut ce vad.
***
Geoana, Basescu, parlamentul rRomaniei, CSS, Ministerul de Interne, casete, filmari, diaspora, un om numit Branza, Guvernul rRomaniei, criza, furt, accidente, pensionari, boala, blocaj financiar.
Cine puii mei mai are nevoie de dezastrul prezis pentru 2012?
rRomania taie tot.
***
Unii cred ca daca pleca Marinarul, s-ar fi terminat cu comunismul. Mare greseala. Marinarul e el insasi o parte din ceea ce a mai ramas din comunismul local. Doar o parte. Paiul arata dincotro bate vintul. Intotdeauna. Iar ce s-a perpetuat in justitie si in aparatul de stat spune multe. Ce face el seamana foarte mult cu ideea de a-ti da un pumn in gura, dar pretinzind ca ti-a dat o palma-n cur. Si le face in tacere. Observi doar cind faptul e implinit, si atunci ti se arunca in ochi 'nspemii de legi si mizerii, sau exceptii la ele. Altii cred ca Marinarul e un fel de panaceu universal impotriva bolii de tip mafiot a rRomaniei. E drept, a facut multa zarva pe tema asta. Dar uitati-va asa: o campanie inghite multi bani. Si multi bani negri. De unde i-a avut?
Altii cred ca Mircea Geoana ar aduce inapoi laptele si mierea geto-dacica in tara asta. Fals, domnilor. El personal e prea prost pentru asta. Iar echipajul care in mod evident sta in spatele sau, e mult prea preocupat de a face profit fara investitie, incit sa il intereseze de tara. Ideologic, faptic si moral PSD e un partid compromis. Sint de acord, era vorba de Mircea Geoana, insa din pacate el e prea mic ca sa poata fi luat in discutie. Situatia seamana cu o hiena enorma care vrea sa se ascunda dupa un soarece. Iar logo-ul sa fie cam asa: "uitati-va la el bine. nu musca!" Acest biet prostan a fost ales tocmai in ideea ca pare prea prost ca sa fie escroc. Nici nu era nevoie sa fie, si nici datoria lui. Datoria lui e sa fie controlabil.
S-au batut. Sau injurat. S-au ironizat. S-au filmat.
Momentan, meci nul, cu mingea la arbitru. Cu voia ambelor parti.
Cine pierde? E simplu. Nu e nevoie nici de intrebari ajutatoare, nici de sunat un prieten. Nu trebuie nici macar chemat Virgil Iantu. NOI pierdem. Inca o data.
Incet, incet, s-au strecurat din nou la carma tarii o banda de caiafe.
***
A fost Sfintul Nicolae.
Nu am auzit pe nimeni sa se bucure de cadouri.
Vine Craciunul. Nimeni nu vorbeste de brad, de cadouri, de liniste si pace in familie. Iar motivul e simplu. Rusinea. Nimeni nu prea mai are bani nici macar de brad. Dar mai sa si puna ceva sub el. Dar ne scoatem parleala injurind fiecare personajul care ni se pare mai blamabil. Tine de foame oare? Sau in loc de creier? Mie ultima varianta mi se pare mult mai plauzibila, privind prin prisma ultimilor 20 de ani. Pur si simplu, din motive si interese total impotriva noastra ca popor, situatia se perpetueaza, in folosul unora care au sa mai faca de-o ciorba pe baza vanitatii politicienilor si prostiei noastre. Cu aceste amanari si contestatii vom impinge nota de plata asa de sus incit ne va trage inca mult timp in josul lumii a treia.
Unde este "linistea" si "consensul " PSD? Sau erau valabile doar daca bita era la ei? Unde este combativitatea Marinarului cind se face rau tarii?
Toti sintem mari romani. Mari priceputi in ale politicii. Si totusi e rau. Oare de ce? Raspunsul e simplu: Cainii latra, ursul trece. Toti stiu asta, indiferent de culoarea politica. Problema e sa provoci cainii sa latre, ca dupa aceea sa le arati curu' din mers...
Intram in iarna. Rupem firu' in enspe mii, dar nu observam ca ne ghioraie stomacul. Cei ce au pus asta la cale nu au probleme de gen. Pentru ei, daca situatia degenereaza la modul nasol, totul se rezolva cu un bilet de avion. Caraibe. Rio. Monaco. Sau unde le place lor.
Noi insa ce facem? Ca nici bani de stins lumina nu mai sint?
Mi-e greata. Total. De tara. De oameni. De tot.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu