joi, 3 decembrie 2009

Final. Before.


O bila rosie.
O bila portocalie.
Si un clovn.
Zece intrebari de baza.
Timp putin de comentarii sau disputa.
Cea mai proasta moderare a unei confruntari electorale din ultimii 20 de ani.
O ultima confruntare, inaintea a 5 ani cel putin ciudati, ca sa nu zic de-a dreptul periculosi, pentru acest popor din care facem parte.
Confruntare structurata cam asa:

1.-Politica Externa, cu privire la UE, America, Rusia, Moldova.
Un subiect de incalzire, simplu, la care amandoi candidatii o vor cam da de gard. Sintem prea neimportanti per ansamblu ca sa avem o linie clara. Basescu o va da pe UE, ci si Geoana, de altfel. Amandoi vor saluta America. Amandoi vor respecta Rusia. Si amandoi vor deplinge Moldova. Insa Base va fi cu americanii in gind. Iar Gionel cu rusii. Deci, acelasi bullshit, numai culoarea difera.

2.-Securitate Nationala.
Intrebare interesanta, nu sub aspect a ceea ce vor spune candidatii, ci sub aspect a ceea ce NU vor pomeni. Vom vedea cu surprindere CE inseamna pentru ei securitatea noastra ca si natiune.

3.-Economie, criza, finante.
Aici Basescu o va da pe credite, Geoana pe sate. Amindoi in mod egal vor omite dezvoltarea pe baze solide. Ci vor merge , cu insistente si dat cu curul de pamint pe finantare de la banci. De la FMI. De la Banca Mondiala. Orice, numai sa nu avem o economie pe baze reale.

4.-Mediul de afaceri.
Iarasi, un subiect la care va fi posibila si mama gargarelor. Orice vor zice, va fi evitata situatia si presiunile la care sint supuse firmele mici, si permanentul ajutor dar de stat in eliminarea concurentei mici de catre firmele mari.

5.-Justitie.
Asta va intra la categoria ceausista a "Vom fashie tuotul!". Probabil vor sugera ca vor stirpi coruptia, dar in prealabil vor amnistia pe toata lumea si ii vor pune sa promita solemn ca nu mai fac, sub amenintarea unor mustrari aspre! La cei la care nu se aplica amnistia, vor aplica imunitatea pe cel putin 7 ani, ca ce au facut sa se prescrie.

6.-Reforma Constitutionala.
Asta e bancul zilei! Nu e in interesul niciunuia dintre ei. Eventual, sa o faca mai nasoala decit e, introducind drepturi ereditare pentru o anume categorie de cetateni. Si o si mai pronuntata inegalitate in fata legii.

7.-Protectie Sociala
Aici fiecare va oferi cita mita poate, deoarece aici se incadreaza doua categorii omniprezente in tara: pensionarii si somerii. Dar la asta se rezuma tot.

8.-Educatie.
Al doilea subiect introdus la categoria "Vom fashie tuotul!". No comments mai mult.

9.-Sanatate.
Jonglerii cu cifre, procente si alte categorii de praf in ochi. Bune intentii fatise, rele intentii ascunse. As usual.

10.-Dezvoltarea satului.
Era mai corect, dezvoltarea agriculturii. Asa, poate o sa avem ocazia sa vedem si aici ocazii de dezvoltare, evident, prin credite. Unii construiesc. Altii preiau gratis, ulterior. Si vind scump. Primii iau iar o teapa. Tipic.
***
NU am vazut intrebari la concret.
NU am vazut probleme presante.
NU voi vedea mijloace.
NU voi auzi adevaruri.
Va fi doar o bilba electorala.
Nu ma mai mir...
Ce sa facem, daca de fapt atita pot?
Insa probabil, ne vom delecta cu varii atacuri la gioale, inghionteli in ingramadeala, lozinci din tribune, copii batuti, si jigniri adresate sotiilor. Care, ca sa fie spectacolul complet, poate ar trebui sa se si incaiere, sa aibe si partea de public rosu si cocalar o delectare.
***
rRomanie, te iubesc!
Ca ca tine nu gasesc!
...si ma tem ca nici nu ma obosesc sa caut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu