miercuri, 18 noiembrie 2009

Vitamina cu efecte secundare


Ieri ma suna taica'miu sa-mi spuna ca a avut putina treaba cu un amic avocat, dar ca acesta nu a avut timp de el si l-a expediat rapid. I-am recomandat pe altcineva. Si m-am gandit la amicul nostru. Acum vreo 12 ani punea folie pe geamurile masinilor. Ii mai imprumuta vechea Dacie taica'miu. Si uneori bani. Sau il invita la masa sau la o bere. Intre timp, steaua lui norocoasa a inceput sa straluceasca. Ca un far. Este avocat cu clienti buni, cu vila in centru, cu LexusBMWGolf, cu iaht si prieteni politicieni... Cu siguranta un om foarte inteligent si gospodar. Ce ma intriga insa este cat de usor uita oamenii ajutorul primit. Chiar si pe cel dat atunci cand le ardea buza si usile li se inchideau.
Cand sunt saraci, semenii nostri sunt foarte prietenosi. Cauta companie, sunt atenti la cei din jur. Uneori, din putinul pe care-l au, mai si ofera. Zambesc mult si intind mana la un salut. Sunt joviali, au umor si fac haz de necaz. Ies cu prietenii, ii suna deseori sa-i mai intrebe de sanatate.
Ajung celebri, bogati. Timpul li se comprima ingrijorator. Nu-si mai permit sa raspunda la o intrebare, sa dea un sfat, sa raspunda la telefon. Nu mai recunosc fostii amici pe strada. Cum dau de aceasta vitamina miraculoasa, pe care o inghit cu nesat - Banul, incep sa se rotunjeasca, pielea incepe sa le devina mai fina, sangele incepe sa se albastreasca, nasul li se ridica in vant, pasul este mai apasat, auzul devine mai selectiv si el... Incep sa sufere de o usoara miopie. Si fac alergie la lucruri care pana mai ieri erau considerate sanatoase. Ar trebui ca oamenii de stiinta (nu americani!) sa se preocupe de gasirea unui antidot. Nu de alta, dar in Romanica sunt multi care, dupa ce au inghitit pastiluta, au nevoie de ajutor pentru efectele ei secundare...

2 comentarii: