sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Trei maimute. O Tara. Nici un rezultat.


Trei oameni.
Faimosi fiecare in felul lui.
Cu toate acestea, destul de marginiti.
Si micuti, in ceea ce doresc sa faca.
Se lupta pentru a obtine tronul acestei tari.
Mai cu fapt.
Mai cu dorinte.
Dar mai ales cu lovituri sub centura.
Deci, mai de graba trei maimute.
***
Ieri seara, la ora 19, a avut loc o discutie in trei, intre domnii Crin Antonescu, Mircea Geoana si Traian Basescu, discutie moderata slab si cu niste intrebari stereotipe de domnul Robert Turcescu.
Discutie injurata si porcaita, de afara, din toti bojocii, de Vadim.
Discutia a avut loc in trei etape distincte, dupa cum urmeaza. Nu voi copia tot, ci doar esentialul. Nu are sens sa va plictisesc cu bilbele inutile, uneori, ale catindatilor.
***
RUNDA 1: DE CE VRETI SA FITI PRESEDINTE?
*Traian Basescu:
(...)
Niciodata nu am urmarit, prin greseala, sa creez inconveniente romanilor. (WTF?)
In mandatul meu am facut o prioritate din justitie.
Nu am facut compromisuri cu nimeni. Am preferat sa raman loial celor care m-au ales.
-Adica ne-ati bagat in buda neintentionat, domnule presedinte? In justitie s-au schimbat niste corupti cu alti corupti. Prioritar, e drept. Iar ca ati ramas loial clicii care v-a adus la putere, s-a vazut.

*Crin Antonescu:
(...)
Pentru ca trebuie.
Sunt un om normal, de bun simt, care face politica.
Adevarul este ca Romania este condusa de o clasa politica condusa de aceiasi oameni, ca grupuri de interlopi, prin influenta politica, anihileaza justitia.
Oamenii traiesc in realitate si nu pe hartie.
-Voda Lapusneanu a murit de mult, domnule Antonescu. Un om de bun simt din aceasta tara nu face politica. Trebuie sa recunosc ca e singurul candidat care a spus lucrurilor pe nume legat de situatia alesilor boborului. Insa, precum chiar dinsul a spus, oamenii traiesc in realitate. Iar realitatea nu se bazeaza pe intentii confuze si declaratii vagi, nesustinute de modalitati de-a face.

*Mircea Geoana:
(...)
Candidez pentru ca am un proiect pentru Romania. Vreau sa avem o singura Romanie in care toti sa poata avea dreptul la respect.
Voi avea o relatie de colaborare cu guvernul pe care o sa-l instalez pana in Craciun. Voi trata Parlamentul Romaniei cu respect.
Sunt un om educat, civilizat, modest, un om care si-a pus in serviciul tarii si energia si talentul.
-Domnule Geoana... E obositor faptul ca nu intelegeti chiar deloc ca locul dvs. ar putea fi in diplomatie, undeva, intr-o tara unde nu se intimpla nimic, dar in nici un caz la presedintia Romaniei. Dar altfel, ce spuneti dumneavoastra stim cu toti cum se va rasfringe asupra noastra, prin prisma anilor grei guvernati de haita de lipitori colege de partid cu dumneavoastra. Nu credeti ca ne-ati plictisit destul?
***
RUNDA 2: CONFRUNTAREA DIRECTA INTRE CANDIDATI.

1.- Geoana vs. Antonescu.
Geoana: L-am ascultat pe Antonescu cu interes dar trebuie sa-l contrazic. Chiar daca presedintele Romaniei nu are atributii, el trebuie sa aiba un plan.

Geoana catre Antonescu: Care este planul dumneavoastra economic?

Antonescu: N-am contestat importanta cifrelor. E nevoie de un Guvern in a carui alcatuire presedintele joaca un rol constitutional. Ne trebuie un Guvern competent. Viziunea mea este una liberala, pentru ca dintr-o criza in care am ajuns din cauza dumneavoastra si a lui Basescu ne trebuie o viziune noua.

Antonescu catre Geoana: Dincolo de reprosuri, vreau sa va spun ca pentru mine sunteti un demagog.

Geoana: Domnule Antonescu, sariti calul!

Antonescu catre Geoana: Care este salariul lui Ionut Costea, directorul de la Eximbank?

Geoana catre Antonescu: Ce motive v-au determinat sa intrati intr-o alianta parlamentara cu PSD?

Antonescu: E nevoie cateodata de compromisuri.

Antonescu: Salariul cumnatului domnului Costea este de 900.000.000 de lei pe luna. Nu aceasta e problema, ca are salariul atat de mare fata de un pensionar.

2.-Basescu vs. Geoana.
Basescu catre Geoana: Sunt doua lucruri pe care vreau sa i le reprosez: ca a lasat tara fara guvern si ca a citit incorect Constitutia. Remanierea unui ministru nu e motiv de a lasa tara fara Guvern.

Basescu: De ce a fost daramat Guvernul Boc si de ce nu a fost validat Guvernul Croitoru?

Geoana catre Basescu: Aveti o reputatie de a darama guverne. Ati provocat aceasta criza in mod deliberat! Ati vrut doar sa ne tineti prizonieri la guvernare!

Basescu: Nu sunteti cinstit! Ati daramat Guvernul Boc din motive electorale!

Geoana: Dupa cinci ani de mandat Basescu romanii traiesc mai bine? Raspunsul este "nu"! Acesti ani au fost dominati de crize si scandaluri.

Geoana: Eu am fost ministru de externe cand s-a demarat procesul de la Haga. Va laudati cu lucruri care nu va apartin.

Basescu: Recunosc ca romanii nu traiesc atat de bine cum ar trebui.

In timp ce ce Traian Basescu spune ca pensia a crescut, Antonescu se intoarce cate Calin Popescu Tariceanu (prezent in sala) si il invita la pupitru in locul lui Basescu.

Basescu catre Geoana: Cand vorbiti despre platoul continental, il confundati cu canalul Bastroe. Procesul de la Haga a fost un succes al statului roman.

Geoana: Dupa cinci ani de mandat Basescu, nu traim mai bine si suntem cea mai corupta tara din Europa.

3.-Antonescu vs. Basescu.
Antonescu: Nu va intreb de Hayssam. Exista multe intrebari la care nu eu sau jurnalistii asteptam raspunsuri, ci multi romani. Nu aveti nicio implicare in disparitia flotei romanesti si nici nu v-ati dat o casa in strada Mihaileanu. E adevarat ca familia dumneavoastra traieste bine, ca doamna Udrea prospera, ca domul Videanu prospera. Acestia sunt oameni care au avut sansa. Lucrul pe care trebuie sa il discutam si de care trebuia dumneavoastra sa fi avut grija este ca toti romanii sa aiba sansa de a trai bine.

*Basescu l-a rugat pe Crin Antonescu sa citeasca din dosarul sau rezolutia data de Parchet.

Basescu: As vrea sa ii spun lui Crin Antonescu ca nu se castiga alegerile mintind. Inculpatii din dosarul flota nu au comis nicio infractiune asa cum a spus Adrian Nastase. Domnul Antonescu a spus la Cluj ca a fost pentru mentinerea trupelor din Irak, contrar pozitiei premierului de atunci. Iata scrisoarea dumneavoastra catre Emil boc in calitate de sef al grupului PNL prin care ii cereati sustinerea deciziei lui Calin Popescu Tariceanu.

Antonescu: Momentul la care ne-am referit la Cluj a fost episodul in care premierul de atunci a decis sa puna in CSAt problema retragerii din Irak. Am fost impotriva acestei pozitii pentru ca era contrara intereselor Romaniei. Scrisoarea este 26 martie 2007 din perioada cand am cerut grupului PD-L o clarificare in aceasta problema.

-Bilbaieli, mistouri ieftine, aruncari repetate cu fecale. Unul parea un scolar certat in fata clasei, celalalt un taximetrist mistocar, iar ultimul si cel din urma parea ca e insasi razbunarea poporului prins la furat. Marunt si penibil.

RUNDA 3: DEZBATERE DE 60 DE MINUTE pe 9 teme convenite cu staff-urile de campanie

1. REFORMA STATULUI

Geoana: Sunt de acord cu amandoi. Un concept central pe care trebuie sa-l introducem este cel de buna guvernare si de transparenta cheltuirii banului public.

Basescu: Presedintele Romaniei trebuie sa fie catalizatorul principal al pocesului de reformare a statului roman. Avem nevoie de un Parlament unicameral si de mai putini parlamentari. Nu poti trece la reducerea agentiilor guvernamentale si, pe de alta parte sa spui 'Noi, parlamentarii ne pastram privilegiile si ramanem in continuare o povara'. Din acest motiv am propus romanilor referendumul din 22 noiembrie. Trebuie continuate reformele in sanatate, agricultura. Satul este marea noastra rezerva de productivitate.

Antonescu: Istoria ultimilor 20 de ani este istoria reformelor esuate. Romania nu a dus la capat nici o reforma.

Geoana: De 20 de ani facem reforme in Romania. Reformam, reformam si iar reformam. Am modificat forma, fara sa ne gandim la fond. Rolul meu ca presedinte este sa ma asigur ca avem un consens national asupra caii pe care o avem de urmat. Romania merita mai mult.

*Toti recunosc ca e necesara. Niciunul nu vine cu nimic concret pentru realizare. Atit de tipic... "In principiu, vom face. Dar practic, mai vedem noi."

2. EDUCATIA:

Geoana: Cred ca trebuie sa plecam de la faptul ca am reusit sa ajungem la un consens numit Pactul pe educatie. Adevarata problema este ca Romania este o tara inegala din punctul de vedere al sansei de acces la sistemul de educatie. Doar 5% din copiii din mediul rural ajung la facultate astazi. Doar 25% din copiii din mediul rural merg la facultate. Coeficientul performantelor scolare este cel mai scaut din Europa. 40% dintre familiile Romaniei nu au bani sa ia rechizite si un ghiozdan copilului in prima zi de scoala. Suntem o tara care nu stim unui tanar nu ii dam deprinderile in scoala care sa in faca competitiv pe piata muncii. Locul de munca pentru un tanar absolvent aceasta este cerinta pe care sa o adresam profesorilor.

Basescu: Educatia trebuie tratata ca prioritate majora. Nevoia de reformare a sistemului este atat de mare incat eu spun public daca nu reformam aceste sistem riscam sa condamnam viitorul evolutiei pozitive a Romaniei. Trebuie sa trecem de la sistemul de educatie bazat pe memorare la cel bazat pe competente. Conform proiectului Legii educatiei scoala trebuie sa apartina comunitatii si in proiectul de lege aflat la CCR se stabileste ca directorul scolii se stabileste prin concurs, in consiliul de administratie al scolii sunt o treime dascali, o treime parinti, o treime reprezentanti ai autoritatilor locale, profesorii fac contract cu scoala si obtin acest contract prin concurs desi au o titularizare la nivel national, finantarea urmareste elevul.

Antonescu NU a avut nimic notabil de spus la asta.

* Interesant este ca nimeni nu a atins un subiect important si anume CALITATEA educatiei. De altfel, nici nu ma asteptam. In momentul absolvirii oricarui grad de invatamint, diploma e mai importanta decit cu ce te alegi de pe urma studiului. Asa e la noi.

3. CRIZA MORALA

Antonescu: Este cea mai grava dintre crizele noastre. Vine din pervertirea modelelor. Modele sunt mogulii, baronii si marii invartiti. Ei sunt de stat, in sensul ca pot trece de la un partid la altul. Rolul presedintelui este de a sparge acest cerc, de a arata ca se poate fi presedinte in Romania avand onoare si masura.

Geoana: Romania este azi o societate care si-a pierdut busola morala. Am creat idoli falsi in toti acesti ani. Am uitat ce inseamna munca cinstita, principiile familiei. Din punct de vedere al moralitatii, exemplul trebuie sa porneasca de la seful statului. E foarte usor sa aratam cu degetul. Cred ca trebuie sa ne adunam in jurul unui proiect prin care sa incurajam crearea unui sistem national prin care statul sa incurajeze firmele private. Trebuie sa recladim simtul civic, sa sprijinim voluntariatul.

Basescu: Faptul ca 13-15 iunie '90 nu a fost lamurit este un element care a provocat criza morala. Am condamnat crimele comunismului. Va asigur ca voi ramane extrem de interesat despre ce s-a intamplat la Revolutie si la mineriada."

Turcescu: Numiti un personaj public al zilelor noastre pe care-l considerati un reper de moralitate.

Antonescu: Tudor Chirila

Geoana: Parintele patriarh Daniel

Basescu: sotia mea

* Ma tem ca orice s-ar fi raspuns la acest subiect, tot nu ar fi fost credibil. Stim TOTI ce trebuie sa faci ca sa ajungi la nivelul unui candidat la presedentie , in rRomania. Morala e un prost obicei ce nu isi are locul acolo.
Iar despre mineriade, revolutii...ma tem ca toti condamnam in felul nostru comunismul. Datoria politicienilor ar fi sa si faca ceva in aceasta privinta. Insa faptasii isi rid si acuma in pumni, sub ochii nostrii. Duios, Anastasia trecea...

4. SANATATEA

Antonescu: Eu am avut experienta de a vedea ce inseamna sa trebuiasca sa aduci medicului ce ii trebuie pentru a face o operatie. Cred ca putem da 6% din PIB catre Sanatate.Sanatatea pacientului sa fie un drept nu o loterie Propun sa facem ca la Podul de la Maracineni. Pe bani europeni ca preseidntele sa stea pe capul acelor oameni ca o salvare sa ajunga la timp, copii sa nu mai ia infectii din spitale.

Basescu: In primul rand ar trebui sa fie profesionalizarea managementului spitalelor. Pe locul doi ar trebuie sa fie descentralizatrea: transferul spitalelor cu execeptia celor universitare din autoritatea statului la autoritatile locale, dezvoltarea prevenirii ceea ce inseamna medici de familie suficienti, este esential sa facem o politica corecta a resurselor umane astfel incat oamenii din sistem sa fie bine platiti sa bine instruiti. Sanatatea trebuie sa isi creasca resursa financiara nu doar cu bani de la buget, ci si cu venituri din asigurari private pentru sanatate.

Geoana: Romania se afla pe locul 32 din 33 de tari europene in clasamentul sistemelor sanitare. Avem cea mai redusa rata de viata atat la femei cat si la barbati. Trebuie sa ii stimulam pe tineri sa se stabileasca inclusiv in mediul rural pentru a asigura asistenta sanitara. Cred ca trebuie sa extindem sistemul SMURD in localitati care au mai mult de 2000 de locuitori. Cred ca lectia gripei porcine ne foloseste. Voi sustine infiintarea unei companii farmaceutice nationale care sa produca medicamente mai ieftine pentru tot romanul.

*Problema sistemului sanitar la noi, raportat la politicieni, este ca doctorii NU impart spaga. Decit poate intre ei. Si de frica bolii, politicienii ii lasa in pace, dar nici nu baga bani in ei.Oamenii oricum nu conteaza pentru stat.

5. POLITICA EXTERNA

Basescu: In timpul ultimilor cinci ani am facut o diplomatie in interesul romanilor.

Geoana: Am crezut ca dupa intrarea in UE si NATO, lucurile vor evoalua in bine pentru Romania, dara tara noastra pare mai vulnerabila decat in urma cu cinci ani. Nu cred ca trebuie sa alegem axe sau sa creeam aliante de doua categorii. cred ca grebuie sa sustinem guvernul democratic de la Chisinau.

Antonescu: Avem nevoie de o normalizare a relatiilor diplomatice. Presedintele nu trebuie sa fie singura voce din diplomatie, ci un integrator. N-am sa iau o decizie majora fara sa consult.

*Din pacate, nu avem asa ceva. Ca sa ai asa ceva, trebuie sa ai oameni care sa o faca. Politrucii nu sint bagati in seama de nimeni, in ziua de azi. Insa e simpla: fata de Vest e "facem cum vrem noi", fata de est e: "facem cum vreti voi". Nimic mai simplu, nu?

6. AGRICULTURA

Basescu: Printre prioritati amintesc infiintarea de depozite regionale pentru ca micii fermieri sa nu mai ramana cu productia pe marginea drumurilor. Avem nevoie de un sistem de valorificare a produselor agricole in mediul rural: intreprinderi mici si mijlocii. Astfel, la oras ar pleca produsul finit, care ar scoate din saracie satul.

Geoana: Romania poate produce produse pentru 80 de milioane de oameni, dar importa. Prima grija este asigurarea la timp a subventiilor pentru agricultorii romani. Trebuie sa incurajam creditul agricol subventionat de stat.

Antonescu: Se petrec niste lucruri in Romania. In 2008 ati initiat o motiune prin care spuneati cat de nemernic este Guvernul Tariceanu ca nu da subventii agriulturii.

Geoana: Iar vorbiti despre trecut? Puteti vorbi despre viitor?

Antonescu: Cum sa nu vorbim despre trecut ca ne-ati mancat 20 de ani din viata...

Geoana: Erati parteneri de alianta inainte de aredarea la UE. In loc sa atrageti fonduri ati inceput sa va certati. Nu eu eram la guvernare atunci. Dvs. erati...

*Una din problemele politicienilor e ca acolo se pot aduna bani multi, care insa nu sint controlati de ei. Si se tem ca dracu de tamaie de asta. Deci, din gura facem, din fapte tacem. Injuram trecutul. Dam cu demagogia in viitor. Oricum nu vom face nimic, de frica influentei politice care o pot avea banii munciti.

7. GUVERNUL

Turcescu: Care formula guvernamentala, in conditiile unui guvern de coalitie sau a unui minoritar, v-ar ajuta sa va puneti in aplicare viziunea legata de mandatul prezidential?

Geoana: Nu exclud o alianta cu PNL. Cred ca un echilibru corect intre social-democratie si liberalism s-ar putea sa fie corect... O majoritate cu PNL, cu un guvern solid si competent.

Antonescu: Primul ministru va fi primarul Sibiului, Klaus Johannis. Formula guvernamentala e o chestiune care se va rezolva in Parlament. In alegerea sa va avea un rol si premierul.

Basescu: Multe conditii trebuie sa indeplineasca un guvern, dar prima este sa nu fie rezultatul unei intelegeri facute la Grivco. Este esential sa nu fie un guvern controlat de Vintu, Patriciu, Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc. Guvernul trebuie sa respecte vointa romanilor. Partidul cu cel mai mare numar de locuri in Parlament va da primul ministru. Acesta trebuie sa fie un om pe care Vintu sa nu-l poata controla, ca pe Geoana.

*Aici lucrurile spun multe. Se pare ca cei doi candidati mai mici s-au impacat cu ideea ca amindoi ramin un etern loc 2. Si actioneaza in consecinta, deja. Oricum, contrar afirmatiilor unui candidat, se vor face jocuri exclusiv politice acolo.

8. CRIZA ECONOMICA

Antonescu: Ne confruntam cu o criza din care nu putem iesi decat prin incredere in clasa politica. propun masuri ca relaxarea fiscala, reducerea cotei unice de impozitare si reducerea reala a cheltuielilor bugertare.

Basescu: Romania va trece pe crestere economica in trimestrul 2 al anului 2010. Cresterea de 13% in septembrie fata de august ne arata ca Romania incepe sa intre pe o curba de redresare. Reducerea fiscalitatii nu este o prevedere in acordul cu Fondul. Greutatea trebuie sa se indrepte catre agricultura, industrie, IT, tusrism.

Geoana: Suntem pe ultimul loc din Europa din punct de vedere al eficientizarii. Trebuie sa repornim creditarea pentru sectorul privat. Sunt pentru crearea unei cai ferate puternice, si nu batjocorite, ca pana acum.

* Nici aici nu se vrea a se observa principalul motiv pentru care criza persista. Inca nimeni nu vrea sa recunoasca ca daca nu ai platitori, nu ai economie. Cit nu sint salarii, de unde sa ai platitori? Iar chiar si acuma se considera ca modul corect, cit timp romanul mai are un leu la ciorap, sint creditele. Nici macar nu ma obosesc sa sustin cit de falsa este aceasta interpretare. Insa un lucru e clar. Nici un politician roman nu va sustine niste salarii reale in tara asta, de frica de-a ramine el fara incasari de la "donatori". Care au interesul sa isi faca treaba pe gratis. Iar o retributie normala ar taia din veniturile patronatului.

9. MODELUL PREZIDENTIAL

Basescu: Modelul prezidential. EU! Atributiile presedintelui ar trebui sa ramana aceleasi. Constitutia ar trebui sa clarifice si unele aspecte legate de relatiile dintre institutii. CCR a devenit arbitru, un participant la decizia politica. De pilda Constitutia nu obliga partidele politice sa voteze un guvern propus. Clarificarea relatiei dintre presedinte si Parlament. CSM ar trebui transformat intr-un organism unde reprezentantii societatii civile sa fie mai numerosi.

Geoana: Constitutia Romaniei spune ca avem dreptul la sanatate gratuita si acest lucru nu se intampla. Aceste model de republica semiprezidentiala ar trebui sa ramana la fel. Nu trebuie sa modificam Constitutia dupa chipul si asemanarea unui presedinte. Important este ca institutiile sa functioneze si voi avea grija ca acest lucru sa se intample.

Antonescu: Cand un credincios tine in mana Sfanta Scriptura are in ea totul, cand un ateu tine in mana Scriptura are niste foi. Asa se intampla si cu Constitutia. Daca intr-adevar crezi in valorile Constitutiei Romaniei si asculti Constitutia si nu de baroni, ai acolo ce iti trebuie. Daca asculti valorile din Constitutie si nu telefoanele altora ai acolo ce iti trebuie. Constitutie avem, ne mai trebuie presedinte.

*Stiind prea bine in ce tara traim, observind candidatii, stim prea bine ca aceasta intrebare primeste raspunsuri din categoria Show-Business. Orice s-ar afirma, din spatele cuvintelor dulcege razbate, foarte evident, eternul EU SI INTERESELE MELE romanesc.

***
Ca un final al dezbaterii, Turcescu a mai lansat doua motive de lauda de sine, lasind candidatii sa isi aplice un pic de pumni in piept:

CEA MAI FRUMOASA FAPTA.
Cei trei candidati au fost rugati sa raspunda, in 30 de secunde, care este cea mai buna fapta din viata lor.

Geoana: "Dupa cate s-au spus despre o femeie de 74 de ani, profesor universitar, mama impecabila a doi copii si care a crescut 7 copii orfani si i-a dus la facultate...cred ca cea mai frumoasa fapta din viata mea este ca n-am dat-o pe soacra-mea afara din casa".

Antonescu: "E greu sa vorbesti despre faptele tale frumoase, despre laude. Cred ca lucrul de care sunt cel mai multumit atunci cand pun capul pe perna , noaptea, sau uneori la capatul noptii, este acela ca niciodata in viata mea nu am parasit pe nimeni cu care am pornit impreuna. Nici in politica, nici in viata privata".

Basescu: "Am avut un secund. Se numea Ionescu. Intre timp a devenit comandant. La un moment dat a murit, el fiind casatorit cu o musulmana. Copilul rezultat din casatorie a trait in religie musulmana. Dupa un timp de la moartea tatalui, la care am tinut foarte mult, a venit mama musulmana la mine si la sotie si ne-a spus: «As vrea sa botezati copilul pentru ca ceea ce-mi doresc este ca Oana sa mearga la mormantul tatalui sa puna un buchet de flori din cand in cand». Si am crestinat un copil musulman. Cred ca este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am facut".

*E o fapta normala sa nu iti lasi soacra pe drumuri.
Sa fii integru nu ar trebui sa fie prilej de lauda, ci de fapt.
Revenim la crestinarea paginilor, intru prea-cuviosenie pravoslavnica?

RUNDA FINALA: Candidatii au avut la dispozitie doua minute sa transmita un mesaj tarii

Antonescu: "Am sa va vorbesc, dragii mei compatrioti, foarte simplu - sincer am vorbit mereu - de data asta voi vorbi foarte simplu! Veniti la vot toti cei care vreti o schimbare adevarata si o sansa adevarata! Ajutati-ma pe 22 noiembrie sa trec de Mircea Geoana, pentru ca toti sa trecem pe 6 decembrie de Traian Basescu! Ajutati-ma sa fac lucrurile pe care le asteptati, le vreti, unii chiar de 20 de ani. Am multe defecte, ma enervez uneori, ma enervez pentru ca-mi pasa... ma incurc, pot sa nu gasesc cele mai bune vorbe, dar sunt eu, sunt adevarat, nu ma trage nimeni de sfori! Am ajuns pana aici, cu puterile mele si cu sustinerea unor oameni ca voi. Am incercat in aceasta campanie electorala de pana acum, in care atatea si atatea lucruri, atatia si atatia oameni au incercat sa ma descurajeze sa ma bat cu toata energia mea! M-am batut si suntem foarte aproape de victorie. M-am aratat, atat cat am putut, asa cum sunt. Va rog, pe 22 noiembrie, aratati-va. Cred ca suntem foarte multi. Doamne ajuta!"

Geoana: "Voi fi presedintele care ii va uni pe romani. Crin Antonescu si Traian Basescu nu sunt dusmanii mei personali, si nici cei care ii sustin. In clipa in care voi ajunge presedintele Romaniei, voi avea o obligatie de respect fata de cei care m-au votat dar, mai ales, fata de cei care nu m-au votat, fata de cei care astazi par sa fie in tabere ireconciliabile. Cred cu tarie ca trebuie sa existe respect in politica."
Apoi, Geoana a oferit sotiilor contracandidatilor sai cate un buchet de flori. "Sunt un om care cred in valorile familiei de aceea dati-mi voie ca, in semn de pretuire fata de cei cu care sunt in competitie, sa ofer doamnei Basescu si sotiei domnului Antonescu cate un buchet de flori in semn de pretuire. Si dati-mi voie sa ofer unul si sotiei mele care mi-a fost tot timpul atat de aproape si sa-i spun cat de mult o iubesc si o pretuiesc", a spus Geoana.

Basescu: "Sunt un om care isi iubeste poporul, istoria acestui popor, care iubeste traditiile si traditiile populare ale acestui popor,sunt un om care este mandru de insemnele nationale si simbolurile tarii lui, sunt un om care pretuieste la semenii lui patriotismul, dragostea de tara, respectul pentru valorile acestui neam. Sunt un om care isi propune obiective inalte si intotdeauna incearca sa le ajunga, poate nu intotdeauna cu mijloacele potrivite, dar intotdeauna cu multa buna credinta (...). Intotdeauna idealurile poporului roman vor fi si idealurile mele, intotdeauna voi infrunta o majoritate parlamentara, daca ea nu se supune vointei poporului care a ales-o, intotdeauna ii voi reprezenta pe romani in fata oricarei insitutii, fie ea si Parlamentul Romaniei. Intotdeauna voi miza pe majoritatea adevarata, nu pe majoritatea adunata de interese conjuncturale in Parlament, ci majoritatea romanilor. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

*Hilar...
Crinut: Tactica lui Basel revizuita. Nu am nimic concret de spus, dar sint o alternativa mai putin rea. Elocveeeeent...
Le Simple: Eu sint mic, tu fa-ma mare. Eu sint prost, si nu sint tare. Dar in fond, in kur ma doare...
Darth Mahalagius: "Come to the Dark Side...We try to have Cookies. With best intentions..."

Sursa transscriputului, Romania Libera.
***
Toata aceasta discutie s-a desfasurat pe fondul urletelor emise de pshihopatul de Vadim, afara. Spume, ciuda, amenenintari...
Psihoza.
La noi ca la nimenea...

***
M-am uitat pina la un punct la aceasta discutie. Si sint oarecum ingrozit. In aceasta tara se va intimpla ceva foarte rau in urmatorii ani. Fundul sacului e cumplit de aproape. Putem vedea deja faptul ca si acel fund e destramat, si vom cadea prin el. Pur si simplu nu stiu ce va urma, dar nu e bine....
Trei maimute.
Una nu vede, alta nu aude, cealalta nu vorbeste.
Cea care nu vede: Basescu. Aude tot din jur, rosteste demagogii, insa refuza sa vada ceea ce e rau.
Cea care nu aude: Antonescu. Pur si simplu cu tot faptul ca vede si vorbeste, nu a auzit nimic din ce ne doare in ultimii 20 de ani. Si de durut, ne-ar cam durea sa vedem fapte, nu vorbe fara suport.
Cea care nu vorbeste: Geoana. Aude tot, vede multe, dar de frica sponzorilor de partid, stie ca trebuie sa aibe lacat la gura.
Fatidic de-a dreptul....

4 comentarii:

  1. Problema Educatiei... Toti o abordeaza. Doar pentru ca da bine la public, ca altfel nu am auzit vreo realizare sau vreun proiect corect si viabil pentru viitor. Geoana se lauda cu Pactul cu Educatia? Cu Codul Abramburicei? Ha, o mare comedie... un amalgam de metodologii actualizate pe ici pe colo si incoerente... Basescu vorbeste de cativa ani de descentralizare. Blablabla... In practica, inca nu ai nicio putere ca director de institutie. Stai si astepti ordinele "de sus". Azi vine un HG sau un OM, maine sunt abrogate, poimaine altele si tot asa... Deruta, incoerenta, lipsa de viziune si actiune. De cand cu legea salarizarii, dispretul si scarba sunt cuvintele de ordine in sistem. Da, este nevoie de Calitate. De forumuri care sa o implementeze si sa o controleze. Dar din afara sistemului de invatamant, sa nu functioneze sub patronatul MECI. Se incearca ceva la ora actuala, dar inca suntem departe. Pentru ca totul porneste si se intoarce la BANI. Si nimeni nu va da bani pentru ceva de unde nu iese profit imediat si consistent. Iar profitul din educatie nu se va vedea decat in ani si ani... Si cand te gandesti ca la un moment dat, cand totul se sterge si uita, ne intoarcem tot aici, la sursa problemei fundamentale a societatii romanesti. Educatia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce pot sa spun acum este ca nici noi nu ne-am facut datoria pe deplin.

    Dupa ce ii votam trebuie sa le stam pe cap. Nu sa ii lasam sa traiasca linistiti. Nu avem societate civica. Doar capra vecinului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai mare dreptate. Daca am fi stiut ce urmeaza, la prima vizita la la Timisoara, in '90, l-am fi asteptat pe Ilici Bergovici cu grenade. Si ne-am fi declarat independenta. Atunci si acolo, si pentru totdeauna.

    RăspundețiȘtergere