miercuri, 18 noiembrie 2009

INIMA SOARELUI SI A LUNII



Nyida Mélong este o practica ce ne invata despre natura iluminata intrinseca a iubirii, si subliniaza dinamica interpersonala ce este gloria innascuta a nostra ca barbati si femei.

‘Nyida Mélong’ inseamna ‘reflectarea mutuala a Soarelui si Lunii’ – acestea fiind simbolurile sexelor. Intr-o relatie, ne reflectam cea mai intima natura. Ne vedem pe noi si il vedem pe celalalt asa cum nimeni altcineva nu poate. Aceste relflexii pot fi distorsionate si oribile, sau pure, clare si datatoare de energie, conform naturii noastre, cu care percepem.

Paradoxul si pasiunea iubirii romantice ne dau oportunitati neegalate- atit pentru mizeria neurotica cit si pentru extazul iluminarii. Nyida Mélong illumineaza: problemele pe care le intilnim deseori in relatiile noastre; motivele pentru care nu sintem impliniti, in timp ce nu putem sa implinim nevoile emotionale ale partenerului; si modurile in care o iubire romantica poate degenera in cruzime, indiferenta sau agatare.

Nyida Mélong se poate si revela ca iubirea romantica fiind o analogie a iluminarii, cel mai usor de gasit si atins in viata cotidiana; vidul si bucuria ca baze ale unei relatii romantice; practica luarii iubitului ca fiind gurul tau-invatatorul divin; si posibilitatea practica de a continua palpitatiile delicioase initiale ale indragostirii in timp, perpetuindu-le.

“A te indragosti inseamna a gusta energia existentei si non-existentei. A te indragosti este a merge mai departe de granitele pe care le-am trasat in jurul nostru. Pentru a experimenta adevaratul sens al unei relatii pline de iubire trebuie sa traim cu o verva impecabila si cu o vivacitate stralucitoare fiecare moment.”

Ngak’chang Rinpoche

postul original pe cybershamans

16 comentarii:

  1. "Dar Duhul spune lamurit ca, in vremile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor, abatuti de fatarnicia unor oameni care vorbesc minciuni, insemnati cu ferul ros in insasi cugetul lor"
    (1Timotei 4:1-2)

    "Daca invata cineva pe oameni invatatura deosebita, si nu se tine de cuvintele SANATOASE ale Domnului nostru Isus Hristos si de invatatura care duce la evlavie, este plin de mandrie, si nu stie nimic; ba inca are boala cercetarilor fara rost si a certurilor de cuvinte din cari se naste pizma, certurile, clevetirile, banuielile rele, zadarnicile ciocniri de vorbe ale oamenilor stricati la minte, lipsiti de adevar si cari cred ca evlavia este un izvor de castig. Fereste-te de astfel de oameni."
    (1 Timotei 6:3-5)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pappy, am inteles odata pozitia ta. Tu nu ai inteles-o pe-a noastra. Poti sa treci peste asta, si sa nu ne mai onorezi cu citate din scripturi? Tu nu incetezi a polua blogul cu citate curocefale si pretinzi respect?
    Daca continui, promit ca scriu un eseu despre mania persecutiei. Ar trebui sa te simti onorat. Intri in clubul select al sfintilor parinti, cei cu pricepatorul defect.
    Se pare ca iti place sa pozezi in victima si iti fac placerea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc dulceata. Mai scrie pe trema asta.Sa nu iei aminte laturile puturoase ale unora care cred ca tantra e o treaba rusinoasa in spatele careia sade satana. :) :).
    Ei prefera iubirea sfintilor parinti. Aia cu ciomag din lemn de frasin. Aplicat prin sau in partile dorsale. Uneori in lumina reflectoarelor, deci curat exhibitionism. Ceea ce nu-i de mirare, daca ne gandim ca masochistul sef e reprezentat gol, pe o cruce.
    Si nu am nimic personal cu nimeni. Vorba cuiva, observ, deci constat.

    P.S offtopic: daca tipul ar fi murit in secolul 20 ar fi fost un lucru bun: aveam dovezile pe care le tot cerem. Singurul lucru mai nasoliu era altul..cum ne-am fi inchinat daca ar fi fost condamnat la scaunul electric? si, ce am fi purtat la gat?

    RăspundețiȘtergere
  4. YAWN
    @stefan-iti dai seama ce viata singuratica, fara dusmani?

    RăspundețiȘtergere
  5. @mariana-mi se pare unul dintre cele mai triste lucuri pe cre le-a facut biserica-rusinea de trupul gol, rusinea de sexualitate, privirea sexului care este un act extatic ca pe ceva murdar...normal ca si mie mi-e scirba de toate proastele de le teveu care-si arata toate alea, of course nu despre asta e vb

    RăspundețiȘtergere
  6. "Intelepciunea striga pe ulite, isi inalta glasul in piete; striga unde e zarva mai mare; la porti, in cetate, isi spune cuvintele ei: "Pana cand veti iubi prostia, prostilor? Pana cand le va placea batjocoritorilor batjocura si vor uri nebunii stiinta? Intoarceti-va sa ascultati mustrarile mele! Iata, voi turna duhul meu peste voi, va voi face cunoscute cuvintele mele...

    Fiindca eu chem si voi va impotriviti, fiindca imi intind mana si nimeni nu ia seama, fiindca lepadati toate sfaturile mele, de aceea si eu, voi rade cand veti fi in nenorocire, imi voi bate joc de voi cand va va apuca groaza, cand va va apuca necazul si stramtorarea. Atunci ma vor chema si nu voi raspunde; ma vor cauta si nu ma vor gasi. Pentru ca au urat stiinta si n-au ales frica de Domnul."
    (Proverbele 1:20-29)

    RăspundețiȘtergere
  7. "Femeia a vazut ca pomul era bun de mancat si placut de privit, si ca pomul era de dorit ca sa deschida cuiva mintea. A luat deci rodul lui si a mancat; a dat si barbatului ei, care era langa ea, si barbatul a mancat si el.

    Atunci li s-au deschis ochii la amandoi; au cunoscut ca erau goi, au cusut laolalta frunze de smochin si si-au facut sorturi cu ele. Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin gradina in racoarea zilei: si omul si nevasta s-au ascuns de Fata Domnului Dumnezeuprintre pomii din gradina. Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om si i-a zis: "Unde esti?"

    El a raspuns: "Ti-am auzit glasul in gradina; si mi-a fost frica, pentru ca eram gol si m-am ascuns." Si Domnul Dumnezeu a zis: "Cine ti-a zis ca esti gol? Nu cumva ai mancat din pomul din care iti poruncisem sa nu mananci?"
    (Genesa 3:6-11)

    RăspundețiȘtergere
  8. "Ferice va fi de voi cand, din pricina Mea, oamenii va vor ocara, va vor prigoni, si va vor spune tot felul de lucruri rele impotriva voastra!"
    (Matei 5:11)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ok, Pappy, in lumina citatului de mai sus esti fericit. Ai atins Nirvana crestina.
    Te rog, lasa-ma si pe mine sa fiu fericit. Iti respect optiunea, respecta si tu alegerea mea. Nu mai cita din Biblie, vietile sfintilor, intelepciunea parintilor bisericii. Oamenii astia care mai scriu pe aici nu au avut privilegiul sa te cunoasca, asa ca, nu mai pune nici tu paie si gaz pe foc.

    RăspundețiȘtergere
  10. MASOCHÍSM s. n. atitudine a cuiva care găsește satisfacție în propria-i suferință, decădere sau umilire. (< fr. masochisme)

    Orice alt comentariu legat de aia care citeaza scripturile este de prisos. De fapt e logic. Doar un masochist isi poate dori sa petreaca eternitatea "inaltand cantari de slava".
    Doar sade scris ca "Împărătia lui Dumnezeu nu este mâncare si băutură, ci dreptate, pace si bucurie în Duhul Sfânt". Iar ca să intre cineva în Împărătia cerurilor trebuie ...... "să rabde multe scârbe în viată si să se silească în toată viata la lucrul poruncilor Domnului."

    Am descoperit totusi idealul crestin: o viata plina de privatiuni, renuntari, post, umiliri si rugaciune, urmata de o eternitate in care continua sa faca pentru ce s-a antrenat in viata: post, rugaciune si cantari de slava. Curat masochism.
    Amin

    RăspundețiȘtergere
  11. "Nu te grabi sa deschizi gura ta si inima ta sa nu se pripeasca sa scoata o vorba inaintea lui Dumnezeu, fiindca Dumnezeu este in ceruri iar tu pe pamant; pentru aceasta cuvintele tale sa fie putine"
    (Eclesiastul 5:1)

    RăspundețiȘtergere
  12. exact-si sa stea acolo!
    btw care dumnezeu?asta chiar mi-ar place sa aflu de la tine

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca-ti raspunde, o sa scoata ceva asemanator cu "Dumnezeu cel sfant, unic si adevarat". Deci, n-o sa fie tocmai un raspuns, corect?? Asa ca dau io o mana de ajutor.
    Sunt 'fro mie de zeitati numai dintre aia mai cunoscuti, asa ca e greu de decis care ii ala adevarat. Asta obiectiv vorbind.
    Dupa avalansa de citate crestine, banuiesc ca se refera la Yahve, zeul crud ar mortii si razbunarii, care, plictisindu-se de arderi de tot si batai cu pietre, a decis sa se impregneze intr-o fata din Iudeea si sa ofere first-hand din intelepciunea sa, niste franturi unor pastori si pescari din zona.

    Rasul-plansul te-apuca cand descoperi cat de indecisi sunt si crestinii astia, cum au ajuns sa se cheme.
    Toti spun ca se iau dupa cuvantul tanarului, dar nu vor sa-l supere nici pe ala batranu' (degraba iubitor de carne arsa, ucigas de copii si faptuitor de genocid), de fapt aceeasi persoana.
    Si toti au drept autoritate aceeasi cartulie, pe care un popa pe la anul 200 (ca pana atunci nu cazusera de acord asupra mesajului transmis de divinitate), a decis ca e bine sa contina 4 evanghelii "pentru ca marginile pamantului sunt patru, dobitoacele au 4 picioare, deci este bine ca si cuvantul Domnului sa aiba 4 evanghelii". Citat aproximativ, daca se doreste, pot cauta ce-a balmajit Irineu in respectiva ocazie.
    Dar stai, ca nu s-a terminat, distractia abia incepe: unii nu accepta statui in biserica, altii dimpotriva le incurajeaza. Alti zevzeci au icoane, ocazie potrivita pentru altii sa ii loveasca in crestet cu cartulia, spunand ca alea sunt chipuri cioplite si respectivii sunt niste inchinatori la idoli.
    Unii canta in biserica pe cand altii tac malc. Mai sunt ceilalti care au intrari separate pentru femei si barbati (WTF?), si stau oile separat acolosa. Sunt grupuri ce recunosc doar Biblia pe cand altii considera ca si sfintii au un cuvant greu de spus. Nici macar astia, sfintii, nu's aceiasi.
    Si, chestia de baza, comuna tuturor e ca, daca asculti pa rand delirul mistica al astora, o sa iti spuna ca fiecare contine adevarata cale spre viata vesnica si mantuire, iar ceilalti sunt niste rataciti, eretici, si demni de dispret
    Eu unul nu inteleg nimic. Si toti oamenii care isi folosesc materia cenusie spun la fel. Cateodata, cei care nu au nicio realizare in viata, ajung sa creada ca lumea asta e prea murdara pentru mirobolanta lor personalitate, si-atunci spera (dezinteresat?!) ca o sa fie mai bine altundeva, in.. ceruri cica.
    Si cred ca prietenului nostru i se potriveste descrierea. Am citit pe-aici din raspunsurile domniei sale ca a inceput vreo 3 facultati da' n-a terminat niciuna, inteleg ca nu are nici ocupatie stabila (profesiunea de cititor din scripturi ar fi o solutie, ca-i banoasa dar nu accepta hapsanii aia imbracati precum Ronald McDonald, asa pe oricine printre ei).
    Asa ca e cum nu se poate mai logic, draga mea Karma. Pe fondul neputintei de a se adapta in lumea asta, a ajuns sa creada ca nu-i dansul de vina ci, fireste, noi, toti ceilalti. De aici si pana la paranoia atat de bine descrisa pe undeva pe aici, nu a fost decat un pas. Parerea mea..

    RăspundețiȘtergere
  14. ok. sa ne pregatim ca o sa ne dea cu razboiul SFANT!

    RăspundețiȘtergere
  15. Incepand cu astazi, la fiecare citat de evanghelie o sa imi permit sa raspund cu cate o perla din intelepciunea sfintilor parinti. Doamnelor si domnilor, il invit in lumina reflectoarelor pe cuviosia sa Evagrie Ponticul

    Daca nu stiati, Evagrie Ponticul (346-399), a fost ucenic al celor doi mari asceţi: Macarie Alexandrinul şi Macarie Egipteanul.
    Pe scurt, un frustrat, ucenic al altor doi frustrati. Sa vedem insa ce pilde de intelepciune ne poate oferi sfintia sa:

    "Dacã ţi-e milã de vrãjmaş, îţi va fi duşman, iar dacã cruţi patima, se va scula iarãşi împotriva ta."

    Oops, dar povestea cu obrazul celalalt, cu iertarea dusmanului unde e?!

    "Mai bine sã te apropii de un foc care arde decât de o femeie tânãrã, dacã eşti şi tu tânãr; cãci dacã te apropii de foc şi suferi durere, îndatã vei sãri din el; dar odatã îmblânzit de vorbele femeilor, nu te vei depãrta uşor. Toate acestea devin pentru tine un cârlig care te momeşte spre moarte şi un nãvod bine împletit care te trage spre pierzanie. Sã nu te amãgeascã folosind cuvinte binevoitoare, fiindcã în ele se ascunde rãul venin al fiarelor."

    Venin, fiare, amagire.. saracele femei

    No comment

    RăspundețiȘtergere