joi, 19 noiembrie 2009

FEMEILE PAGANE

















In ASATRU, femeile nu numai ca au drepturi egale cu barbatii, dar se considera ca au un mai bun contact cu Dumnezeu decit ei.Gindirea crestina patriarhala, cum ar fi urmatoarea citatie din sf.Tomaso de Aquino: "Femeia se inrudeste cu barbatul asa cum imperfectul se inrudeste cu perfectul", sau citatul din Efeseni 5:24 "Asa cum biserica se supune lui Christos(OARE???) ASA SI FEMEILE TREBUIE SA SE SUPUNA BARBATILOR IN ORICE LUCRU", sint complet straine gindirii pagine.

In societatea noastra femeile sint inca supuse unui grad mai mare sau mai mic de prejudiciu(ati vazut stirea de azi cu femeia de 20 de ani din Somalia care a fost omorita cu pietre pentru ca se culcase cu unu? Era divortata si a ramas gravida si ala era insurat.Nu zic ca e de bine, da' de aici pina la a o omori in piata publica mai e....ah si aluia i-au dat doar 100 de bice..mishto)

Opresiunea femeilor a inceput in Europa odata cu raspindirea crestinismului. Intr-o religie a unui singur dumnezeu, nu mai era loc si pentru o zeita i.e.nu mai era loc pentru femei pe pamint decit ca reproducatoare.

"Femeile sa taca in biserica, caci trebuie sa ramina supuse"(1 Cor. 14:34).

In consecinta, femeile au inceput sa se revolte inca din evul mediu. Cu Inchizitia si vinatoarea de vrajitoare, crestinismul a incercat sa pastreze dominatia barbatilor si sa extermine femeile active si vindecatoarele.Repet mereu si mereu ca cele mai tari tratate de magie, in special NEaGRA pe care le-am citit sint cele ale papilor-gugalaiz it.

Chiar si in zilele noastremai exista vinatoare de vrajitoare in tarile lumii a treia.Ideologia din spatele acestor crime este gasita in biblie:"Nu vei suferi ca o vrajitoare sa traisca" Exodus 22.18, le zicea spiritul desertului stim noi care.

Da' in schimb la noi, toate tigancile vrajitore prospera si o duc bine mersi-de astea nu se ia nimeni ca deh, le mai fac si la aia din guvern de un ban, de un mandat acolo.Dar sa revenim.

La stramosii europeni de sorginte celtica, germanica si daca, cu totul altfel statea treaba.

Sa nu uitam ca DOKIA, sora lui Decebal care era marea preoteasa a templului Hestiei, fara sa-i zica nimic augustului sau frate, a luat amazoanele care erau sub comanda sa, si in plina iarna a dat un raid la sud de Dunare razind efectiv garnizoanele romane si distrugind totul in cale. Traian-care era si putin amorezat de ea-a cerut un timp de 15 ani parca de refacere.

Iar cind primul razboi roman/dacic a inceput, uitati-va la tandrele scene imortalizate pe columna lui Traian, unde teroarea romanilor nu erau berserkerii daci ci gingasele preotese ale Hestiei, care cum ii prindeau pe romani cum ii prajeau la foc mic-la propriu, in templu.MMMMmmm yummy!

Femeile erau onorate in toate triburile nordice, oamenii le cereau sfatul, femeile intelepte-asa zisele vrajitoare-calatoreau prin tara si erau binevenite ca vindecatoare si profetese.

Ele puteau alege cum sa traiasca, daca doreau sa se casatoreasca, si atunci aveau toata casa pe mina si deciziile legate de aceasta le apartineau.

De asemena puteau sa aleaga daca doreau sa avorteze sau nu.Ura fata de corpul uman si sexualitate pe care a adus-o crestinismul, nu era prezenta in religiile pagine.

In afara de rolurile de vindecatore, casnice si profetese, exista casta amazoanelor; de exemplu amazoanele gotilor raportate de scriitorii timpului in jurul anilor 600, care au luptat timp de 200 de ani pentru a-si apara paminturile.

Chiar ca femeie casnica, pozitia lor era mult mai inalta decit astazi.De exemplu in tarile scandinave inca se pastreaza traditia ca sotia sa aiba la ea un pumnal ca simbol al libertatii sale, si cheile casei ca simbol al autoritatii.

Ea era cea care primea prima mincare in timpul mesei si ea avea grija de impartirea echitabila a bunurilor cumparate cu banii sotului- pe care acesta ii aducea integral-sau prada de razboi.

Pozitia inalta a femeilor a continuat si in evul mediu timpuriu, unde minnesangerii povesteau despre noii convertiti la crestinism care nu intelgeau pozitia acestora fata de femei.

In mitologia Asatru zeii sint la fel de puternii ca zeitele.In mitul creatiei, barbatul si femeia au fost creeati in acelasi timp din doi copaci sacri-barbatul din stejar si femeaia din ulm, si de aceea sint egali.

La acest post am folosit materiae din cartea "From the Introductory Booklet of the Germanic Glaubens-Gemeinschaft (Germanic Faith-Community), an Asatru group founded Germany in the year 1907. Written by: Geza von Nemenyi. Translation from the German by: Nissa Annakindt"

2 comentarii:

  1. "Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si s-a dat pe sine pentru ea"
    (Efeseni 5:25)

    "Tot asa trebuie sa-si iubeasca si barbatii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine isi iubeste nevasta se iubeste pe sine insusi. Caci nimeni nu si-a urat vreodata trupul lui, ci il hraneste si il ingrijeste cu drag, ca si Hristos Biserica"
    (Efeseni 5:28-29)

    RăspundețiȘtergere
  2. wow! am o revelatie!cum cele doua citate nu se potrivesc, m-am prins:A.P. era bipolar!

    RăspundețiȘtergere