vineri, 13 noiembrie 2009

Sa fiti fericiti, fiii mei! Ei, sa nu exageram...nu la fel de fericiti ca mine...


Am fost astazi intr-un loc relativ uitat de dumnezeu. Minat de curiozitate, sa privesc un sit arheologic celebru. Ca am vazut unul din cele mai imbecile exemple de arheologie din ziua de astazi, ar putea face subiectul altui post. Insa, cum am venit, am si plecat. Iar la plecare, ce am vazut?
Am vazut turme de meoare, cu tshobanei, gropi pe drum, caini vagabonzi, gunoi, si multe altele tipice rRomaniei noastre. Dar mai presus de toate, tipica beserica in constructie. Beserica in sine nu avea nimic. Era doar o hala de strins bani de pe popor, ca multe altele din tara asta. Insa, linga ea, trona mindra si tantosa, casa parohului, cu gradina, SUV la scara si tot ce trebuie la casa omului. O intrebare fooooarte interesanta ar fi pe ce bani s-au luat toate astea? In timp ce beserica in cauza de-abia incepe sa iasa din stadiul de vis erotic?
Sint mai mult decit satul de acesti Sfinti de Ciorogirla, in speta popii ortodocsi romani. Ma scoate din toate mintile vocea mieroasa a dinsilor, in timp ce trag cu ochiul la portofelul enoriasului. Sint satul de cuviosenia lor plimbata prin Mercedesuri, in timp ce oameni din tara asta mor de foame.
In vremuri in care eram tinar-tinerel si student, am avut un subiect de seminar foarte interesant: "Ce esta rau, Biserica, sau Credinta?" Credinta e ceva salutar chiar. Presupune o entitate superioara, o forta a binelui. Nu are ce sa fie rau in ea. Biserica insa...este o institutie. Cu birocratii ei, cu fraudele ei, cu marsaviile si hotiile ei. Si cu micimea oamenilor care o slujesc, si care sint prea-bucurosi sa fie asa. Tot din acele vremuri, imi aduc aminte de N cazuri de tepe trase de inalt-prea-ticalositii prelati artistilor care au decorat, restaurat sau pictat beserici. Din ziua de azi, imi aduc aminte doar de cazurile de frauda si evaziune fiscala in care au fost implicati popi.
Sint satul sa tot aud de curviosenia a cutare sau cutare calugar Pidosie.
Sint prea satul sa tot aud de frauda preapacatositului Parinte Ciordilie.
Sint prea satul de dispretul fata de oameni al nesimtit de fericitului Arogantie.
***
Cind beserica ca institutie se evidentiaza prin moravuri, cum am vrea sa fie enoriasii?
Oameni buni, faceti ce Zice popa, nu ce face popa!
Poate asa o sa avem parte de o rRomanie mai omenoasa!

6 comentarii:

  1. Ca tot esti pe teritoriul meu. Biblia defineste ce si cum vis-a-vis de biserica. Si biserica, asa cum ea a fost definita de apostoli in Biblie, este suma tuturor crestinilor. A fost descrisa plastic: un organism viu in care Cristos este capul iar crestinii madularele. Ceea ce denumesti tu biserica este o cladire sau o adunare o cladire, un loc de inchinare, iar ortodoxia este doar una dintre formele de inchinare. Cat despre institutia bisericeasca aceasta este o forma de organizare scornita de mintea omului si nu are nici o legatura cu ceea ce este biserica de fapt.

    Crestinii sunt acei oameni care cred ca Isus a fost fiul lui Dumnezeu si ca a murit pentru pacatele omenirii, pentru ca toti aceia care cred in El sa poata fi iertati de pacate. Un crestin este crestin nu numai cu vorba ci si cu fapta. De aceea mereu ma indoiesc de faptul ca romanii, cu atatea faradelegi, ar fi un popor de crestini.

    Crestinul este un om care nu pune pret pe lucrurile materiale. Dumnezeu lucreaza dar si cel rau... Depinde de noi ce alegem... Acestea fiind zise, poti fi popa de meserie doar,si nu neaparat sa fii crestin... Si daca nu esti de partea lui Dumnezeu esti de partea raului... Daca mai si predici multor oasmeni cand esti de partea celui rau... Trage tu concluziile...

    RăspundețiȘtergere
  2. ce nu inteleg io este de ce nu reactioneaza mioarele domnului?nici cind vede filme cu popi care si-o trag in CHILIE, ei nu reactioneaza.
    hmmm...e atit de sedat poporul asta oare>

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite.. Facem un pariu? Ca nu are cine sa ii conduca? Si ca nu are cine sa ii organizeze.

    Oamenii sunt paralizati de 65 de ani in care au luat-o pe toate partile... Si daca cineva le va da un exemplu se vor inviora.

    Daca nu suntem condamnati!

    RăspundețiȘtergere
  4. Beeeeeeee....ptiu!iarta-l doamneeee! hihihi

    RăspundețiȘtergere
  5. @pappy: ce spui tu in primul comentariu seamana foarte mult cu ceea ce invoca statul rRoman pentru a-si justifica ilegalitatile. Precum am mai zis. Biserica e una. Credinta e alta. Complect alta. NU pot fi convins ca o INSTITUTIE poate reprezenta divinul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Devii absurd prin generalizare, nu prin comentariu.
    Parerea mea, care este.

    RăspundețiȘtergere