joi, 19 noiembrie 2009

8


12 Martie 1990.
Primavara in care romanii inca sperau ca va fi bine.
Inca credeau in libertate.
Inca credeau in politica.
Inca sperau la echitate.
***
"Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata."
Proclamatia de la Timisoara, punctul 8.
***
Va dati seama ce traseu ascendent ar fi avut aceasta tara daca s-ar fi respectat acest punct de vedere?
Nu am fi avut un Ilici Bergovici.
Nu am fi avut un Vadim Tudor.
Nu am fi avut un Petre rRoman.
Nu am fi avut un Barladeanu.
Nu am fi avut un Vacaroiu.
Nu am fi avut un Nastase.
Nu am fi avut un Basescu.
Nu am fi avut un Kakalin Popescu-Tariceanu.
Nu am fi avut un Boc.
O Elena Udrea.
Un Vanghelie.
Un Hrebenciuc.
Un Chiron Chitrea ( Catavencu, ce vremuri...).
Nu am fi avut un Becali.
Nu am fi avut un CTP.
Nu am fi avut un Tuca.
Nu am fi avut un Constantinescu.
Nu am fi avut un Antonescu.
Iar Gioana ar fi ramas tzutzer la americani.
Nu am fi avut multe..."personalitati" de care am avut "norocul" sa avem parte.
***
Nu am fi avut o mineriada.
Nu am fi avut manele.
Nu am fi avut ProTv.
Nu am fi avut vize.
Nu am fi avut banci care sa ne impinga in criza cu buna stiinta a conducatorilor.
Nu am fi avut un patronat asa cum il avem.
Nu am mai fi avut Gutza.
Intr-un cuvint, nu am fi avut parte de o viata..."interesanta".
***
Va dati seama ce am fi pierdut...?

PS.
Acest post este dedicat lui Pappy, bun prieten si concitadin al meu, chiar daca in acest moment e printre straini.

13 comentarii:

  1. De acord, cu un amendament: manele tot am fi avut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca da, poate ca nu. Personal, sper c anu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai crezi ca l-ar fi impiedicat pe Guta cineva sa isi creeze capodoperele? Pana si minunea de Adi ar fi adaptat hit-ul ala cu viata lui in "off, viata mea, cat de greu putem fura".
    Am fi avut manele, dar probabil ca in astia 20 de ani ar fi cazut in derizoriu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa zicem ca atitudinea fata de unele manifestari ar fi fost alta.
    Sau cel putin sper asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. cine, in afara de noi, cei ce am inghetat in piata universitatii, isi mai aduce aminte de PUNCTUL 8 DE LA TIMISOARA?DE CE I-a chemat ilici pe mineri sa cultive flori...exact de ASTA.din pacate nu se mai stiu multe...

    RăspundețiȘtergere
  6. @LMN: TXS man pentru dedicatie. Sunt onorat. Multumesc.

    @SD: obositor esti frate. Omu` care pune coada la pruna! Am tot tacut pana acu` in virtutea bunului simt. Pentru ca am o datorie in bani la tine si nu se cade sa ma iau de tine cum s-ar cadea atunci cand comentezi postarile mele.

    Imi pare rau ca mi-e atat de greu cu banii ca sa scap de povara asta din suflet. Si de tine. Pe veci. Nu mi-e rusine ca sunt in aceasta situatie. Este alegerea mea. Am renuntat la mosteniri si averi numai ca sa imi pot urma inima. Asta nu e o rusine. As indrazni sa afirm ca e o dovada de curaj, chiar daca tu vei spune ca este o prostie...

    Aceasta nu este postarea mea. Si nu mai pot rabda. Nu mai tac. Pentru ca esti Canuta om sucit. Miorita. Nici iarba nu-ti place, nici alt loc de pasunat nu stii ca sa ni-l poti indica, da` nici gura nu-ti tace. Mitica a lui Caragiale. Tu esti. Transformi orice ideal in derizoriu.

    Vezi tu legaturi marete intre manele si idealurie trecute intr-un document istoric... Ai potrivit nuca in perete dupa ce te-ai uitat la post ca broasca la sudura... Astea-s conexiunile tale sinaptice! Omu` zice ideal, tu gandesti manea. Unu zice exista, tu zici ca nu...

    Daca remarci esti SINGURUL care face acest lucru pe blogul asta desi diferente de opinii au mai fost. Ai transformat nihilismul in religia ta personala si acum te bucuri ca prostu` de unul singur.

    Realizez acum ca, dupa patruzeci si unu de ani de existenta, nu m-a obosit atat lupta cu cei care ar trebui sa ne fie inamici comuni cat m-a obosit lupta cu cei ca tine care desi in aceeasi situatie stau pe margine si chibiteaza. Exact ca tine. Nu am sa inteleg niciodata genul. Goi si numai cu spoiala.

    Nici macar spoiala nu e de factura personala ci e primita imitand pe unul sau pe altul. Fara idealuri, fara scopuri mari. Sa vrei sa fii mic atunci cand poti sa fii mare. Uneori mi-e mila de tine. De cele mai multe ori imi vine sa te pocnesc. Dar asta ar insemna sa accept provocarea murdariilor tale. Sufletul tau se zbate mic si chircit undeva in tine, lihnit de foame, pentru ca hrana ce ii dai este nepotrivita

    Ce vrei tu de fapt? Ce marete realizari IESITE DIN COMUN ai tu ca, lipsit de bun simt si onestitate, sa ii poti lua peste picior oe cei care au facut ceva si PENTRU TINE? Nu ti-a spus nimeni pana acum ca uneori te comporti ca o lichea ordinara?!!

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. Nu te-a bagat nimeni in seama aici.
    2. N-am rostit cuvantul bani aici. In niciun comment. Aia e o treaba privata, intre noi. Tu obisnuiesti sa iti speli lucrurile in public? Eu nu. Si nu consider ca e de interes public. Cu asta, basta. Daca mai vrei sa amintesti de faptul ca imi datorezi bani, e alegerea ta.
    3. Nu m-am luat de nimeni. Nu scria nicaieri de manele acolo, era doar parerea lui LMN ca acestea ar fi lipsit, daca.... Cred ca nu ai inteles ce spune omul sau ai uitat ce scria in punctul 8. Nu apareau manelele acolo.
    4. Nu m-am luat nici macar de tine, fara sa o meriti. Murdaresti in mod repetat blogul asta cu citate prin care nu inteleg ce vrei sa arati. Ca esti credincios? Bravo. Eu nu. Oamenii aia de la Timisoara au luptat pentru libertate. A ta, dar si a mea. Te rog sa mi-o respecti. Am dreptul sa citesc ce gandesc oamenii astia fara sa ma impiedic de citate din Timotei, Matei, Luca si Ioan. Daca vrei sa discuti despre asta, fa-ti un blog de profil.
    5. Ma bucur ca mai exista cineva cu suflet mare. Si ca esti tu acela. Inseamna ca esti implinit.
    6. Realizari? Mai multe decat tine. De-astea mai lumesti, de care isi face aproape toata lumea: o facultate, un master, o sotie, doi copii. Dar, cea mai mare realizare e ca gandesc. Tu mai si gandesti din cand in cand? Sau doar reactionezi patimas? Ca de restul.. n-as sti ce sa zic.
    7. Peste toate astea eu am ceva ce nu ai tu in mod sigur: respect, chiar si pentru cei mai putin norocosi decat mine. Da, te respect chiar si pe tine, Pappy.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa zicem ca incep sa prefer sa va spalati rufele in privat. Daca nu e cu suparare.
    Discutia asta a luat-o pe o panta destul de nasoala si asa.
    Haideti sa o lasam asa, si fara chestii ulterioare.
    Si fara suparare.
    OK?

    RăspundețiȘtergere
  9. @LMN
    Eu nu vroiam sa se ajunga aici. Stii cum e povestea aia cu cel ce arunca piatra. Nu eu am fost acela. Te rog sa incerci sa il temperezi, ca e mai coleric, asa...

    RăspundețiȘtergere
  10. LMN m-am saturat de norocosul asta in nefericire. Cunoscand-l binisor am afisat cu prudenta o chestie personala. Gogomanul nu aminteste ca a incercat sa se foloseasca exact de aceasta chestiune atunci cand a postat comentarii tampe pe blogul meu personal. Eu am folosit-o ca sa opresc un nou atac de genul acela.

    Si nihilismul asta demolator pe care il propaga mereu si fara discernamant nu are nici o legatura de data aceasta cu credinta mea. Fiecaruia trebuie sa i se spuna ceea ce este de fapt ca sa nu se mai umfle cu aer degeaba.

    Eu personal nu am luptat pentru libertatea lui. Nici atunci si nici acum. Din contra. Pe cei ca el vroiam sa ii starpim. Cancerul asta nu moare niciodata.

    Aici m-am oprit. Orice ar zice el. Caci acum am primit dovada ca nu e ceea ce spune. Chiar deloc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ok, daca nu mai sunt bine-venit aici, o sa plec. Definitiv. Pacat, ca erau niste discutii interesante, cu oameni interesanti. Fiecare gandeste ce poate si mai ales cat poate. Eu nu ma consider vinovat cu nimic, si cunoscandu-te pe tine, te iert, crestineste, pentru ca nu stii ce vorbesti, ca intotdeauna.
    Ramaneti cu bine, si Pappy, astept un telefon, candva, cumva. Stii tu, onoarea aia, bat-o vina.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu a zis nimeni ca nu esti binevenit aici. Am spus doar ca ar fi de preferat ca aceasta controversa sa se opreasca aici. Tu faci cum crezi. Noua ne pare rau ca pierdem un cititor, si n-am prea dori asta. Aici scriu 5 persoane, nu doar una.

    RăspundețiȘtergere