miercuri, 28 octombrie 2009

i love my country sau povestea zilei de azi

Asta e o gluma stupida in stil american cu "..." si "NOT" la sfarsit.

De curand am fost pusa in situatia strangerii diverselor acte si documente si evident in fata birocratiei romanesti.

Daca intr-unul din cazuri, lucrurile au fost mai clare si erau afise peste tot cu „pentru eliberarea .... se plateste la casierie ...” ... in celelate cazuri nu a fost asa, dar deloc.

Incepem cu primul: mersul la medicul de familie, la o policlinica d-aia de cartier cum are toata lumea si unde evident colcaie de pensionari (nu am nimic cu ei ca specie, eu tot pe om is sictirita).

Pentru asta (iar evident!) am facut programare inainte si m-am trezit de dimineata ca deh am mai patit-o o data cand m-am dus la ora programata si erau pensionari veniti acolo de nshpemii de ore.

N-am fost surprinsa sa vad coada de pensionari asa ca am intrebat (ca asa se face, evident!) daca sunteti la doctora X si cine e ultima persoana si pentru ca nu mai era loc in dreptul usii cu pricina m-am asezat pe alta banca....n-a trecut mult si hop apare o babeta care la fel intreaba dar cand vede ca eu is ultima persoana arunca o mutra d-aia acra de genul ... aici e teritoriul nostru..."sa fie la tine cucoana!"

Dupa vreo 10 minute asa, se deschide usa si iese asistenta sa intrebe cine a venit .... pana sa schitez si eu ceva...cu o agilitate d-aia care probabil vine o data cu talonul de pensie, vreo 3 babete erau lipite de asistenta ... am ramas opa! deci asa se procedeaza asa ca mi-am scos castile din urechi si m-am pus pe pandit pensionarele si cum am vazut ca se pregatesc sa se ridice (cred ca e ceva necurat cum de simt ele ca urmeaza sa se deschida usa) eu hop in picioare si langa usa „buna dimineata, ce mai faceti? am venit pentru adeverinta” .. in nici 5 minute termin treaba si scap de vreo 20 lei...20lei pentru o amarata de adeverinta?? pentru un serviciu la care cotizezi bani buni din salariu....dar eh vorba romanului „tre’sa manance si gura ei o paine" ... sau mai multe cand sta cu fundul pe scaun si iti indruga ca tre'sa mananci mai multe fructe si legume ca probabil asa a vazut ea ca zice la tv si in ziarele natiunii, libertatea si can can ... imi iau eu adeverinta, o bag in geanta si plec ...

afara alta distractie, alt sport al pensionarelor... hranitul maidanezilor, dulai d-aia mari infometati pe care cucoana aia ii vede numai dimineata cand le da de mancare, in rest sta inchisa in casa si nu intelege cum unii oameni pot fi asa de rai si insensibili......o ocolesc si ma grabesc spre metrou....urmeaza al doilea hop pe ziua de azi....adeverinta de venit mai pe scurt.

Ajung la administratia finantelor bla bla si intru...nshspemii de ghisee si 2-3 afise cu utilitate zero pentru cel care are nevoie de un raspuns sau mai multe asa ca ma duc direct la biroul de informatii si intreb unde tre sa ma duc....mi se da o cerere in care subsemnatul eu reprezentat legal prin eu si semneaza tot eu si mi se spune ca impreuna cu asta si cu copie dupa buletin la ghiseul nr 6....acum io mereu car buletinul dupa mine ca daca e sa cad pe strada tre sa stie aia cine sunt .. dar daca nu ai buletinul ce faci? inca un drum normal! .... completez dracia aia si ma gandesc eu vazand ca exista un copiator la ei sa le dau asa si imi face tanti aia o copie....neah, dupa ce stau la coada mi se spune ca trebuie copie si e xerox mai incolo .... „oare pentru ce tin copiatorul ala acolo????” .. in fine, ma duc fac copie si ma intorc...ma postez iar la coada si astept, imi ia alea si spune scurt ghiseul nr 10 ... ma duc si acolo, evident alta coada si fix in fata unei usi prin care tot intrau si ieseau oameni asa ca m-am asezat cat sa las circulatia libera....vine lume se aseaza in spatele meu si vine si un destept si se pune in fata mea...alo nenea? nu vezi coada? (dobitocule!!) se uita la mine, intelege ce spun dar parca n-ar vrea sa plece, mai era o persoana in fata si termina si putea sa se bage in fata......asa ca arunc hartiile pe „tejghea si bag un buna ziua” .... primesc in schimb numai cuvantul vineri...vineri ce? vineri! vineri?? nu inteleg ... vineri e gata adeverinta...pai si era greu sa spuneti toata fraza? mutra acra in return.

Cum am spus mai sus al treilea hop de azi a fost mai ok, macar te puteai informa de pe afise si veni a doua zi pregatit, asta in cazul in care nu aveai norocul sa le ai cu tine si sa fie si program cu publicul.

Cert e ca in scumpa noastra tara toate sunt cu evident in fata, toate sunt cu trebuia sa stii dinainte, toate sunt cu tupeu si bagat in fata si nesimtire si mai ales cu doamna pixulescu pe care o suni si te baga inauntru inainte prostilor care respecta regula si stau si isi asteapta randul, toate sunt cu nervi cu drumuri si cu o groaza de rahaturi pentru o chestie care se rezolva in 5 minute ....nu stiu cum e la altii dar parca imi e tare greu sa cred ca e tot asa!

Cel mai bun principiu la noi e sa nu ai nevoie ca daca doamne fereste ai, e jale.

Un comentariu: