vineri, 30 octombrie 2009

Einstein in criza...

















"Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru. Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate apare pentru tari si persoane pentru ca ea atrage dupa sine progrese.


Creativitatea se naste din necesitate precum si ziua din noapte. In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi, fara a ramane "depasit". Cine atribuie crizei esecul, isi ameninta propriul talent si respecta mai mult problemele decat solutiile. Adevarata criza este criza incompetentei.

Problema persoanelor si tarilor este lenea si indiferenta pentru a gasi solutii si iesiri din astfel de situatii. Fara criza nu exista duel, fara duel viata este o rutina, o agonie lenta. Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce e mai bun in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere.

Daca vorbim despre criza o promovam iar tacerea este o exaltare a conformismului.

In loc de toate acestea, mai bine sa muncim. Sa terminam odata cu singura criza amenintatoare: tragedia de a nu dori sa luptam pentru a o depasi."

Albert Einstein.

Care se crede mai "dashtept" ca el sa contrazica!

8 comentarii:

  1. Genial!
    Daca pana si reputatul om de stiinta a lasat aceste vorvebe posteritatii,noi, contemporanii nu trebuie sa adoptam tehnicile inalte de "ascundere ' sau "camuflare"...
    Din pacate, miza de a iesi din criza , pe langa acea creativitate de a fi, de a stii si de a supravietui e deseori umbrita de caracterul aceloa tipic rtomanesc "las-o ca merge asa..."
    Excelent punct de vedere!
    P.S Apreciez si mcitesc de cateva zile acest blog! Acum, am indrtaznit sa si comentez!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu sunt mai "desteapta" decat Einstein, desi ideea de desteptaciune nu are nimic de-a face cu subiectul in cauza. Dar, te contrazic. Pentru ca Einstein, desi a rostit lucruri de bun simt mai intotdeauna, habar nu are despre ce vorbeste. Iar ce faci tu, Pappy, se cheama "apel la autoritate", si e fals. Pornesti de la premisa falsa ca un geniu se pricepe la orice.
    Chiar si in fizica, intr-un domeniu in care Einstein nu e specializat, opinia lui NU ARE VALOARE. Cu atat mai mult atunci cand vorbeste despre economie, arta, etc.
    Sa ma explic: Eu, Alina Cretu, doctor in fizica. Unul dintre cei multi doctori in fizica. El, Albert Eintein, Nobel in Fizica, una dintre cele mai cunoscute persoane care au trait pe pamant. Unic.
    Dar, presupunand prin absurd ca ar fi existat in secolul XX studii privind "interactiunea discreta a curentilor slabi in stabilizarea subatomica a polimerilor de sinteza", crezi ca vreo opinie a marelui Einstein cu privire la subiect ar fi avut vreo valoare mai mare decat zero? Nu, pentru ca nu era domeniul lui de activitate. In acest caz particular din FIZICA, opinia mea bazata pe studii, experimente, corelatii observationale, are mai multa greutate decat PAREREA geniului. Care, daca nu e dublata de EXPERIMENT, ramane o parere. Fundamentul oricarei cercetari stiintifice serioase, a oricarei afirmatii, se bazeaza pe FALSIABILITATE, REPETABILITATE EXPERIMENTALA, CONFIRMARE INDEPENDENTA A REZULTATELOR IN CONDITII IDENTICE DE EXPERIMENT. Orice altceva e stiinta de balci.

    Aceasta e greseala pe care o face mai tot romanul, care se crede specialist in ORICE. De asta nu progreseaza tara asta. Politicienii sunt specialisti in economie, economistii devin buni ministri ai sanatatii, marinarii se afirma ca experti in politica si relatii internationale. Iar noi toti, ne dam cu parerea referitor la orice, oricand, oricum si oricat. Si nu acceptam deloc ca ne putem insela.
    As incheia cu un citat din.. Einstein daca e la moda:
    "everyone should be respected as an individual, but no one idolized"
    A

    RăspundețiȘtergere
  3. As incepe cu finalul comentului... Bun final... Dupa ce l-ai facut praf pe Einstein... Cu respectul cuvenit... Romanul are multe boli in general... Tare adevarat...

    Nu ma contrazici pe mine. Am dat acest citat pentru ca Einstein a spus-o mai bine decat as putea sa o spun eu. Normal ca am facut "un apel la autoritate". Si chiar cred ca avea abilitati analitice iesite din comun, capacitate depasita numai de imaginatia sa probabil. Personal, nu mi-as putea inchipui o calatorie cu viteza luminii de la care sa dezvolt o chestie ca TEoria Relativitatii. Este un om care a facut diferenta. Are cea mai cunoscuta ecuatie fizica/matematica. Istoria selecteaza treburile astea. Memoria colectiva a umanitatii alege asta. Nu tu. Nu eu. Obisnuieste-te cu gandul.

    Nu stiam ca intelepciunea si fina analiza apartin in exclusivitate castei fizicienilor... Totusi imi amintesc de apostolul Petru care era pescar fara scoala acum doua mii de ani... Si totusi a tinut piept unei dezbateri cu Pavel, medic si filozof... Si pe atunci chiar era o mare diferenta intre a fi sau a nu fi educat...

    Nu stiu la fel de multa fizica precum stii tu... Am urmat cursurile unei facultati tehnice, ale uneia economice si ale uneia de drept... Nu am terminat nici una, pentru ca de fapt vocatia mea a fost intotdeauna alta...

    Sunt unii romani care chiar stiu despre ce vorbesc... Cunosc cativa care chiar merita atentie. Si as face pariu ca stiu ceva mai multa fizica decat stii tu muzica de exemplu...

    Stiu de exemplu ca multe teorii in fizica au fost considerate pana la dovada experimentala doar teorii. Nu stiu cate au trecut sau cate nu. Dar stiu ca unele teorii au trecut testul. Si de cele mai multe ori avansul ideii fata de tehnica era problema, nu faptul ca teoria nu ar fi fost reala..

    Nu stiu fizica cuantica. Nici nu trebuie sa stiu. Nu are nici o legatura cu intelepciunea cuvintelor de mai sus. Este scrisa de un om. Cunoscut. Dacaa ar fi sa ma iau dupa propria ta metoda de abordare ar trebui sa desconsider toate postarile anterioare pentru ca... esti fizician...

    Am inteles: Desi nu esti mai desteapta ca el, Einstein a fost un prost! Tu il bati la cur cu ceea ce stii tu. Nu-ti suna a dracu` de romaneste? Iar eu sunt un amarat imbecil pentru ca l-am citat... Nu-ti suna a dracu` de romaneste?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da Pappy, dar apelul la autoritate e fals. Mai pe romaneste, un lucru nu devine adevarat doar pentru ca este afirmat de un om cinstit. Dovezile sunt acelea care conteaza. Asta era tot ce am spus in postarea mea.
    Tu vrei sa schimbi modul in care romanii gandesc. E ok, convinge-i, lupta-te pentru parerile tale. CU ARGUMENTE. Convinge lenesul popor roman sa se apuce de munca nu pentru ca a spus-o Einstein ci pentru ca asa e firesc.

    Remarca mea era alta, si o repet: in general se asociaza numele lui Einstein cu infailibilitatea. Se porneste de la premisa ca, orice spune Einstein este corect pentru ca e spus de Einstein. E un rationament circular de toata jena, zau.
    Esti un om inteligent, dar ai o parere atat de buna despre tine, incat tot ceea ce scrii suna a sentinta, a ultimatum. Tu nu poti gresi, asta e treaba celorlalti. Esti prea incancenat. As spune ca ai sange sarbesc in tine, sarbii sunt incapatanati si nu accepta parerea altora. Am avut un iubit sarb la universitatea din Belgrad. La fel de incrancenat ca si tine. Adoptand aceleasi solutii fara compromis. Din fizicianul de succes, manat de convingeri asemanatoare cu cele ce te anima pe tine, a ajuns in garda voluntarilor sarbi a lui Jelko Raznatovic. Si-a folosit cunostintele stiintifice la portionat calupuri de Semtex, C4 si gelignita.
    A fost... leu cum apreciai zilele trecute. Si nu a lasat decat o biata mama sa il planga, intr-un azil de batrani dintr-un orasel obscur de provincie. Poate insa ca e pastrat cu veneratie in amintirea poporului? Numele i-a fost sters din inscrisurile universitare, este considerat un criminal abject, responsabil de masacre importiva umanitatii.

    Te-as sfatui sa ajungi la inima celor care nu gandesc la tine, pe ceilalti i-ai castigat deja, nu? Parca seamana cu ce se presupune ca a spus Iosua Nazarineanul atunci cand a raspuns celor ce il intrebau de ce sta la masa cu fariseii, vamesii si femeile usoare.
    Deci, Pappy, cauta-i pe cei pierduti, pe ei trebuie sa ii convingi. Si asta se face cu rabdare, intelegere si de ce nu, iubire. Altfel, demersul tau e in van.

    Fizica cuantica? Einstein a contribuit prea putin la ea, comparat cu dezvoltarile care au urmat. A pus bazele, temelia, fundamentul, dar fizica nu s-a "incheieat" odata cu el. Einstein nu accepta teoriile ulterioare legate de principiul incertitudinii, dovedindu-se ca s-a inselat. Asa ca ce te face sa crezi ca e infailibil? S-a inselat in fizica, asa ca de ce ar trebui sa ii luam in seama opinia in ceea ce priveste economia?!

    Tu oricum desconsideri postarile mele anterioare, nu pentru ca sunt fizician ci pentru ca nu te aprob. Dar daca o faci, atunci cititorii de ce sa nu procedeze la fel cu postarile tale? Doar pasiunea ta e muzica, dupa cum ne-ai impartasit... Nu uita, Pappy, dragostea e cheia, nu incrancenarea.
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna dimineata. Am zis, buna dimineataaaaa! Hai sa nu ne intelegem gresit unii pe altii.
    @Alina. Tu crezi ca noi predicam despre o oarecare schimbare de optica necesara romanului...in van? Incrincenarea lui Pappy isi are motivele ei. Asa cum e ea, din pacate traim intr-o tara in care e dovedita ineficacitatea solutiilor pasnice. Pentru cei ce fac jocurile, orice altceva decit un pic de agrsivitate e ignorat total. Permisivitatea a dus la ceea ce e societatea romaneasca acum. Noi am permis, ei au considerat ca sintem prosti deoarece o facem. Si au avut dreptate. Caci noi continuam sa permitem, ei continua sa fure.Si uite asa avem o tara din care tu vrei sa pleci, iar noi am vrea sa-i dam foc. Desigur, ar fi minunat ca dragostea sa fie cheia. Insa cu "boborul" rroman problema sta cam asa. Noi il iubim, el are motiv sa ne insele. Se comporta exact ca o femeie casatorita din interese. Si pateste intr-un final exact la fel-se alege si cu banii luati, si f****.
    Deci, tu pleci, noi urlam in continuare.
    Tu devii una din gloriosii romani din diaspora.
    Noi vom fi tratati in continuare drept paria, drept ultimii oameni, drept teroristi, descreierati, iredentisti, nationalisti, retrograzi, idioti, s.a.m.d. De ce? Fiind-ca dorim ca Romania sa devina in sfarsit o romania EUROPEANA? Iar marea majoritate a oilor ar dori ca Romania sa ramina ASIATICA? "Klefta, kleftis..."
    Despre sarbi? Sa avem pardon, ce idee ai tu despre sarbi?Din punctul meu de vedere omul ala a luptat pentru poporul sau. A avut acest curaj. Ca comunitatea stiintifica sarba, blabla... Sa avem pardon, comunitatile stiintifice au un singur dumnezeu: Platitorul Experimentelor. Ca s-a intimplat ca americanii sa castige conflictul, deci ei platesc in continuare, NU inseamna ca au si dreptate.
    Imi place cum si ce scrii, esti o persoana argumentata si cu bun-simt, dar te rog frumos, accepta ca sint unele lucruri pe care se prea poate sa nu le intelegi. Poate fiind-ca nu privesti dintr-o perspectiva corecta lucrurile. NU afirm insa ca perspectiva noastra e singura corecta. Afirma doar ca este o perspectiva necesara.
    In continuare, m-as bucura mult sa ne citesti si, mai ales, sa ne comentezi.
    @Pappy-cind folosest bita, explica si de ce.

    RăspundețiȘtergere
  6. @LaMargineaNoptii: "Din Punctul meu de vedere omul ala a luptat pentru poporul sau".
    Cum a facut-o? Ucigand barbati, femei, batrani si copii? Nu am nimic impotriva luptei, dar trebuie sa te lupti cu cei vinovati. Din nefericire stim amandoi ca cei vinovati nu mor aproape niciodata si sufera indeosebi inocentii.
    Atentie, nu ii bagati pe toti in aceeasi oala, asta e singurul meu avertisment, singura rugaminte. Altfel repetam drame ale istoriei: sunt vinovati pentru ca sunt evrei, pentru ca sunt tigani, homosexuali, unguri, rusi etc. Cand asta devine vina lor principala, cand facem generalizari periculoase, atunci se infaptuie adevaratele crime. Pentru ca mor la gramada vinovati si nevinovati, cel mai adesea din ultima categorie. Asta trebuie evitat cu orice pret. Pentru ca nu e uman, si, daca suntem pragmatici, e calea sigura spre esec. Veti fi prezentati ca niste monstri, care nu au ce caura in Europa, si nu veti obtine nimic altceva, in afara unei izbucniri violente si a unui sir de lacrimi si durere.
    Sunt de acord cu voi im ce priveste scopul, dar nu aprob mijloacele. Niciodata violenta nu a fost un instrument bun.
    Chiar si in "revolutia" noastra. Nu a facut altceva decat sa inlature piedica (Ceausescu) din calea afirmarii esaloanelor 2 si 3 ale PCR.
    Nu stiu daca voi mai scrie pe blog o perioada. Sunt pe ultima suta de metri. Va anunt cand ajung la celalalt capat al lumii

    Alina

    RăspundețiȘtergere
  7. @Alina-nu am afirmat vre-o data ca violenta e singura cale. Am afirmat doar ca cu buna nu faci nimic. E mult mai facil sa furi decit sa construiesti tu. Ca nu e mai bine, asta e o problema care scapa unora.
    Multumesc de comment, si drum bun.
    Asteptam un semn din Canada!

    RăspundețiȘtergere
  8. No, neata... Ca tot era vorba de einstein... Alina: cand mi-e drag de tine cand ma faci sa te urasc...

    Sa inteleg bine: Plank, Max Plank si cu Einstein nu au colaborat niciodata? Si tin eu minte prost sau Plank este fondatorul mecanicii cuantice? Hm???

    Cred ca e momentul sa zic ca de fapt si de drept cred in liberalism nu in anarhie. Doar ca in acest moment nu pare o optiune. Si, gandesti romaneste, atunci cand fugi ca sa te ascunzi de probleme. Fugi la caldurica. La placinte inainte, la razboi, inapoi. LMN ar putea sa o faca. Si eu as putea. Dar nu o facem, desi cochetam cu ideea. Aleg sa lupt.

    Iar cei care au nevoie de vindecare sunt cei bolnavi. Nu ma consider detinatorul adevarului absolut, ci, pe cale logica am incercat sa deduc care ar putea fi solutia cea mai buna. Tu spui ca nu mai exista nici o solutie. Eu spun ca mai exista una! Daca tu spui ca nu mai exista si eu spun ca mai exista una atunci inseamna ca aceasta este singura posibila. Pentru mine fuga de probleme nu este o rezolvare.

    Deduc ca fara sa vrei, si fara sa iti dai seama accepti ceea ce nu iti place in folosul tau exclusiv. Nu te condamn. Eu vreau sa lupt. Nu ma condamna pentru asta. Tu ai renuntat. Eu nu. La asta se reduce totul pana la urma...

    Si nu uita: in razboi si dragoste totul e permis. Doar ca dupa un razboi invingatorul da vina pe invins. De aceea trebuie sa castigam lupta aceasta. As vrea sa cred ca o putem castiga non-violent. Dar speranta paleste in fiecare zi...

    Te minti crezand ca ii faci o favoare Romaniei sau ne minti pe noi. Sau si una si alta. Stii cati romani care ascund faptul ca sunt romani ca sa traiasca mai caldut cunosc?

    Da sunt sarb. Si asa cum vezi genetica lucreaza. Nu pot suferi nedreptatea, prostia, minciuna si tupeul nesimtit. Vorbesc acum in general, nu despre tine. Si cand stiu sigur ca pe tara asta au pus laba fostii securisti ai lui Ceausescu realizez ca nimic nu se va rezolva fara varsare de sange. Nu pentru ca vreau ei. Pentru ca nu se vor lasa ei altfel induplecati.

    RăspundețiȘtergere